Rabu, 31 Disember 2008

Tak lama jer..

Tak lama lagi kita akan menjejak ke tahun 2009. Sedia atau tidak masa tetap berjalan dan suka atau tidak kita harus menempuh lagi onak duri kehidupan. Selagi hayat dikandung badan selagi itulah kita takkan dapat lari dari menempuh segala ujian dariNya.

Siapala kita untuk menahan masa berhenti demi kita. Siapalah kita juga untuk memerintah bumi dari berhenti berputar dari paksinya. Dan siapalah kita juga untuk lari dari kenyataan hidup.

Sepanjang tahun 2008 ini adalah tahun paling mencabar buat aku. Banyak perkara yang berlaku menuntut kesabaran untuk aku menghadapinya. Perkara yang berlaku itu membuat aku rasa betapa kecilnya diri ini. Ada juga pada satu2 masa aku rasa lemah untuk menghadapi dan ketika itulah juga airmata aku deras mengalir. Alhamdulillah..setelah aku diam berfikir, diam mengenang, aku jadi lebih kuat dari sebelumnya. Aku senantiasa mengingatkan diri aku bahawa setiap apa yang berlaku tak kiralah sama ada yang baik mahupun yang buruk adalah petunjuk dari Yang Esa.

Tahun 2008 juga membuatkan aku sedar betapa bukan semua perkara dapat kita diatasi dengan mudah. Banyak betul pengorbanan yang harus aku buat. Tidak mengapa..Allah swt Maha mengetahui isi hati hamba ini. Ada sebab musabab disebalik setiap perkara yang tak kita sangka terjadi.

Moga2 aku (kita) akan sentiasa tabah dan kuat untuk ujian getir yang akan datang..amin..amin..ya rabbal alamin..

SELAMAT TINGGAL 2008

SELAMAT DATANG KE TAHUN 2009

SELAMAT TAHUN BARU..

Jumaat, 26 Disember 2008

dah terpaksa..

Seronoknya kalau cuti hari nie..rasa panjang jer cuti kan?  Bos aku dah 'chop' cuti hari nie, nak tak nak kenalah aku kerja. Kalau tak harus aku dok berlengkar lagi ataih tilam dengan anak2.

Semalam hari Krismas..macam biasalah iklan tv, iklan di suratkhabar malah di shopping complex awal2 dah letak hiasan2.  Rasa macam dok kat negeri omputeh jer.  Hari tu si kakak siap marah dengan aku..

Mak ni terukla tak bagi kakak raya Krismas..

Terpaksalah aku terangkan kat dia..Krismas tu bukan raya kita la..bla..bla..

Lagi satu, Julia nie kalau nampak kucing memangler dia takut sesangat (kes pernah kena cakar dek kucing..trauma dia dengan kucing).  Samalah dengan si Lidya.  Tapi kalau nampak anjing langsung dia tak takut.  Siap ditegurnya anjing tu.  Baru2 nie dia merajuk dengan uwan dia..

Uwan nie teruk ar..kakak nak beli anjing pun dia tak kasi..

Sabarjerlah..

Lagi satu aku sedih sebab tak dapat nak balik KL hujung minggu.  Walaupun dia tak sanggup tapi bapak sanggup nak jemput aku balik.  Tapi tulah hubby siap merajuk dengan aku yang ndak gak balik KL.  Hubby nie pun satu (sib baik ler satu)  bila diajak jenjalan kat Seremban ni, taknak lak dia.  Macam2 alasan dia bagi.  Bertambah ler kebosanan aku dibuatnya.

Takper tak lama lagi umah aku nak pasang internet(ayat nak sedapkan hati). Bolehlah aku berinternet selalu.  Kalau dia sound taulah aku nak sound dia balik. hehehhee

p/s: SALAM MAAL HIJRAH UNTUK SEMUA..

Isnin, 22 Disember 2008

xtvt hujung minggu..

Hari Jumaat sebelah petang (dalam keta) tetiba hubby kata nak balik KL.  Tetiba jer hubby nak balik.  Aku pun kebetulan 'off' hari Sabtu..boleh ar aku siap2kan apa yang patut.  Masak lauk pun yang cincai jer.  Jadiklah dgn sambal telur, ikan masin ikan selar kuning tu dan tempe goreng.  Sib baik hubby jenis tak kisah (dgn aku jer ckp tak kisah kot tapi bila mak dia masak laju jer dia makan).

2-3 hari nie kena ar aku tido kat umah mentua.  FIL gi ikut rombongan ke Johor siap tinggal pesan sebelum kami bertolak ke KL hari tu, mintak kami tido temankan MIL.  No wonder ar beria2 dia ajak balik KL hari tu.  Ada makna tersirat upanya dia yer.

Aku nie kalau balik KL mestilah nak ajak adik2 aku gi jenjalan.  Tak dapat tidak round dalam keta pun dah ok kat aku.  Daripada 'topongap' dalam umah baiklah aku amek angin.  Aku dah sound kat bapak dah..mintak dia tolong jemput aku balik KL minggu nie.  Bila aku sampaikan hajat aku kat hubby jadik lain lak bunyinya..

'saya baru jer ingat nak berehat dgn awak', kata hubby.  Lemah tul ar.  Hubby nie kalau cakap berehat means berehat betul2 dok umah mengadap @stro yang tah apa2 citer.  Aku mang ler tak tahan dibuatnya.  Aku pun bukak mulut..sound dia balik..

'kalo setakat cuti berehat dok umah jer, baik saya balik kl'..

eh hubby taknak kalah ko..leh lak dia jawab..'namapun cuti berehat'..

sabarjerlah..

nampak gayanya rancangan tinggal rancangan jerlah..

Jumaat, 19 Disember 2008

dah ler

ok..aku dah tak tau nak taip apa dah nie..semalam dah teringat dah tetiba bila depan pc nie boleh lak jadi 'blank'.  isskk..camner nie.

hah..ok dah tingat dah..pasal IJN tu.  Aku jadi geram ler.  Geram sesangat.  Dalam banyak2 tempat ada ker patut Sime Darby nie nak beli IJN.  Hah..yerlah nak maintain feenya..silap2 tak sampai setahun sure dia cakap terpaksa naikkan fee sebab harga ubat, mesin dan segala mak nenek dah tak boleh nak cover.  

hah masa tu sok kerajaan pun tak leh nak masuk campur.  Kot kalo kerajaan masuk campur pun dah terlambat.

tolooonglah...pleaselaahh..taulah penyakit jantung sekarang adalah penyakit utama di seluruh dunia.  tapi janganlah nak buat duit atas kesengsaraan orang lain.

kot yer nak tolong..hah bukak la satu lagi spital macam IJN kat Sabah & Sarawak so that orang sana tak yah nak kuar duit tambang ke IJN.  Sime Darby nie pun kot yer nak beli spital..takde ker spital swasta len diorang nak beli?

apsal spital bahagia dorang taknak beli ek?

anyway...selamat berhujung minggu..

Khamis, 18 Disember 2008

lagi pasal birthday aku



Dalam aku kata tak de kek untuk birthday aku tahun nie.  Ada lak yang baik hati belikan untuk aku kek. Siap sekali dengan KFC dan tak lupa jugak facial mask (tak dapat nak ambik sbb hp dah low baterry).

Masa tu aku dok menyusukan si baby Dania, tepon bunyi.  Aku panggil ar hubby soh dia jer yang angkat tepon tu.  Aku takdelah nak menanya saper dok call ke apa sebab lepas menyusukan baby aku nak menyuapkan kanak2 ribena (julia & lidya) makan nasi lak.

Masa tengah menyuap anak2 tulah aku baru tingat nak tanya saper dok call.  Hubby jawab ar adik dia yang call.  Selalunya la kan lepas tanya saper call sure ar aku tanya apa hal.  Ni tak, aku senyap jer.  Buat 'derk' jer ar kan.

Yang terlebih kecoh soh aku tiup lilin is my hubby lar.  Tak abih2 dia dok nyakat aku, dah tu siap soh nyanyi ramai2.  Terus aku cakap...dah toksah2 nak lelebih lak..malu ar wei.  Tergelak2 hubby dapat nyakat aku.  (tapi aku tau dia happy sebab adik dia tunjuk baiikk hati beli kek, KFC dan hadiah).  Dan aku lak of coslah tersangat terharu sebab tak sangka lak dia sanggup bersusah payah untuk satu2nya akak ipar dia.

Dah ler awal petang dekat kul 3 tu bapak datang dari KL dan sudi lak jenguk anak dia kat opis yang buruk nie.  Bapak bawak anak sedara aku si Farah sekali.  Kesian dekat kul 3 belum makan tengahari lagi.  Aku pun mintak izin kat bos kuar kejab ajak dorang gi makan.  Tapi aku tak makan ar sebab aku dah makan.  Tak lama pun kitorang berborak.  Sebenarnya bapak datang ke Seremban nie untuk renew roadtax dia tapi dah alang2 tu dia datang ar tengok aku sekali.  Almaklumlah aku kan anak kesayangan dia..(muntah darah ler kalau adik2 aku dengar ayat skema nie).  Tapi kan bapak tu kalau dia taknak jumpa aku pun takper tapi dia luangkan gak masa datang tu, aku betul2 terharu.  Eceeehh..dah tangkap syahdu ar pulak..

p/s: dalam dok happy2 tu ada gak hal yang buat aku bengang tapi benda kecik jer..one eye shut jer ar benda tu..

Rabu, 17 Disember 2008

Alkisahnya yer

Almaklumlah kan semalam besday aku.  Dah tentulah hari special untuk aku.  Masuk keta jer soh hubby pasang aircond.  Eceh..pehtu maklumlah aku nie dok guna line 'hotlink' dan dapatler aku calling2 foc.  Tapi kena call mereka2 yg guna maxis gakler.  No prob.  Kebanyakan yang aku kenal pun guna line under hotlink..apa lagi kan.  Sakan ler aku guna.

Peh tu mesti ar gi amek bebudak dulu.  Awal2 lagi MIL tanya dapat ke tak KFCnya..aku geleng kepala.  "kedekut" kata MIL.  Aku diam jer ar kan.  Sebab aku pun tak sure hubby betul2 ker nak bawak aku gi Secret Recipe nie.

Dah siap2 kitorang pun balik umah kat Senawang.  Then hubby tanya aku,

nak masak apa?

aih..bukan awak kata nak belanja makan ker?

hubby tersengih jer.  Dekat jam 9 kitorang kuar.  Angkut ler anak2 sekali.  takde makna nak tinggalkan dorang kat umah atukwan dorang.  sekurang2nya anak2 dapat gak merasa berjalan2.  Well no cake r this year.  Yerlah rugipun kalau beli.   Takde saper nak makan.  Hubby bawak kitorang (me n anak2) ke Secret Recipe.  Aku order prawn macaroni with cheese and green apple kasturi w/o ice manakala hubby lak order new in menu beef steak.  Aku order utk anak2 alphabet fries n kakak lak nak smarties(gula2 warna warni) icecream.

aku tak amek gambar cos tak sempat nak caj bateri hp.  tapi rasa macam tak best jer makan kat situ kali nie.  hubby pun pk yang sama.  katanya lagi best kalau gi mkn kat penang street.  tak taulah mungkin aku dah jemu kot.  hubby kata dagingnya kecik n macam makan rendang jer.  dagingnya terlalu lembut (mcm dah direbus jerk).

Masa nak balik tu ternampak ler funfair, amboii..bukan main lagi dia terjerit ko.  Siap dengan tangan letak kat muka lagi.  Sorryla lidya ayah ko takde mood nak bawak ko.  Esok nak gi keja.  Next time ler jawabnya.  kesian lidya.

Sampai umah pun hubby tak abih2 dok pot pet dok tak puas hati lagi.  Aku pun nak sedapkan hati dia..ok lah yang, next time when your birthday comes, i belanja u kat penang street tu yer.  tu pun dia tak puas hati lagi.  masih lagi nak pot pet.  aku nak tak nak dengar jerlah.  benda dah masuk perut pun kan.  cakap lelebih lagi sakit hati jer kang.

Apapun, aku gembira atas ingatan hubby nak gak bawak aku gi makan2 di tengah2 bulan nie(hubby dapat bonus sebulan).

Selasa, 16 Disember 2008

Dah tambah lagi..

Jangan salah paham yer..tu maksudnya tambah lagi setahun umur aku..alaaa muda lagi la (perasan!)

At the same time aku aku nak wish kat semua orang yang besdaynya hari nie yer...semoga diberkatiNya dunia dan akhirat..

Malam tadi belum pun pukul 11 Alang dah call konon nak jadi orang pertama wish b'day kat aku.

Ekleh..apa barang nak wish belum masuk waktunya.

tak kira aku nak wish gak so that aku jadi yang 1st..

kena tunggu 12 tgh mlm ar, baru betul

ala..takut nanti aku tertido, aku wish ar awal2, ko buat kat bapak hari tu boleh

weh..kot nak jadi 1st..ngam2 harinya ar, ko tu advance sgt..(byk tol cekadak aku kan?)

tepat jam 12mlm (tapi aku tgk jam aku lagi 6minit)

Alang call lagi..

Ok..dah tgh mlm nie so, aku jd 1st wish ko..

aik jam aku tunjuk lum 12 ar.

yer ker? tapi jam aku tunjuk dah 12 dah..ahhh tak kira ar janji aku org 1st wish ko
..

yerlah2..thank u so much
..(malas aku nak gaduh sekurang2nya Alang ada initiative berjaga untuk wish aku happy b'day)

to my celebrity yang menyambut besdaynya hari nie yakni Benjamin Bratt (x bf Julia Roberts) happy birthday to you too(aku jer kenal ko Ben..kot ko kenal aku harus aku pun kena kejar dek paparazzi..hehehhhee)

malam nie hubby nak bawak gi makan..nope bukan pizza hut..ada satu lagi tempat..nope sori bukan KFC as wat MIL soh gi as to get the free gift tu..esok aku citer. Tapi sebelum tu aku nak share info pasal orang berbintang sama dengan aku kat bawah nie..betul ke dak aku pun tak tau, kalau betul pun..mak tak kisah nyah..! heheeheehe

The Sagittarius Female

If a woman behaves in a way that is distinctive of the personality associated with the zodiac sign of Sagittarius, she will have a tendency toward the characteristics listed below, providing there are no influences in her personal birthchart that are stronger than that of her Sagittarius sun sign.

Appearance
The typical Sagittarius woman:
* has an oval fave, a high forehead, and a pointed chin
* has a tall and slender body
* has eyes that are steady, bright, open, and honest
* has movement that is purposeful and even graceful
Behavior and Personality Traits
* is honest
* enjoys freedom of thought and travel
* will laugh about her misfortunes and mistakes, even while she is upset or in pain
* is angry if her integrity is questioned
* is kindhearted, though sometimes tactless
* can be deceived in romance, but is rarely misled in other areas of life
* enjoys taking risks, both physical and intellectual
* is often unconventional in relationships
* sticks by her own very clear moral standards
* can be cuttingly sarcastic when hurt
* regards herself and all others as equals

Sagittarius and Sex

A typical Sagittarius regards sex as another adventure to be enjoyed and explored. Sagittarians tend to take a chance on love, and they enter a relationship with the same recklessness that they display in their activities. In the relationship, he or she will be warm and loving and a wonderful companion.

Sagittarians normally enjoy a lot of touching and cuddling -- a good, warm, loving hug is their form of a security blanket. Common intellectual interests are equally essential to the success of any long-term sexual relationship.

Sagittarius and Partner

The person who contemplates becoming the marriage or business partner of a typical Sagittarius must realize that Sagittarius will value his or her freedom above everything. Given this, the person who partners Sagittarius can expect honesty and plenty of creative ideas.

Sagittarius Woman As A Partner

Frank and friendly, she wants a partner who can love her for her outspoken charm, not wilt under it. Her words and actions will always show what she is thinking and feeling, so a potential partner should be quite clear about their feelings. Sagittarian women are neither coy nor evasive, and will want a partner who does not play silly games. In marriage or in business, a partner must always ask her to do something, never tell her. However, she will respond to hints.

Opposite Sign

Gemini is the complementary opposite sign to Sagittarius. Although the relationship between the two may have some difficulties, Sagittarius can learn from Gemini how to notice and take account of details. In this way, Sagittarius can become inspiring guides, lighting the way for others, rather than leading them by preaching what the route should be.

Sagittarius and Friends

In general, Sagittarius likes a friend who is open-minded, ready for an adventure, and trusting.

Positive Factors

Sagittarians are friendly, gregarious people who accepts any friend who matches up to their personal standards. They will defend a friend with great loyalty, but they will also say exactly what they think.

Sagittarians have friends from many walks of life. Among those are likely to be both men and women, straight and gay people, a range of ages, and a mixture of ethnic groups; they will all be treated as equals.

Sagittarians respond to all calls of help. They will lend a friend money without expecting to be repaid; they take in stray animals and stray people and will support any cause in the name of friendship.

Negative Factors

Close friendship with just one or two people is not the Sagittarian norm. In fact, anyone who tries to get too familiar with or who takes advantage of the Sagittarian natural friendliness, may be struck by the fiery rocket of Sagittarian temper. They generally fight with words, as sharp as darts, but some may also use their fists.

Sagittarians can be eccentric and may find it difficult to keep a secret.

A compatibility chart, below, lists those with whom Sagittarius is likely to have the most satisfactory relationships.

Compatibility

In general, if people are typical of their zodiac sign, relationships between Sagittarius and other signs (including the complementary opposite sign, Gemini) are as shown below.

Sagittarius with Sagittarius: Harmonious
Sagittarius with Capricorn: Harmonious
Sagittarius with Aquarius: Harmonious
Sagittarius with Pisces: Difficult
Sagittarius with Aries: Harmonious
Sagittarius with Taurus: Turbulent
Sagittarius with Gemini: Difficult
Sagittarius with Cancer: Turbulent
Sagittarius with Leo: Harmonious
Sagittarius with Virgo: Difficult
Sagittarius with Libra: Harmonious
Sagittarius with Scorpio: Harmonious

Isnin, 15 Disember 2008

o oh

Semalam aku tak pegi ke mana2 pun. Special request kat hubby nak makan pizza pun tak dapat. Nasib baik ler si Nora adik spupu aku datang umah. Macam2 la cerita yang kami kongsikan. Tapi sempat gak aku order maggi goreng masa hubby nak kuar umah. Si Nora adik spupu aku ni amat suka pasal internet. Dia selalu rujuk dengan aku pasal internet. (macamla aku nie pandai sangat).

Malam tadi dia sempat lagi call aku bagi tau yang area rumah aku dah boleh masuk internet. Belum sempat aku tanya dari mana dia tau, dia dapat tau dari ejen (tak tau sah ke tak). Caj nya pun murah jer. Eh..ni yang tak sabar ni. Hubby mula ar cuak tu. Dia takut nau kalau aku cakap pasal internet. Sebab dia tau betapa sukanya aku dengan internet nieh.

Hubby pun maklum tujuan utama aku nak ada internet kat umah bukan nak chatting tapi untuk banking.

p/s: bukan dia tau pun pasal blog memblog nie..kalau dia tau sure dia tak minat..hehehehe

Sabtu, 13 Disember 2008

pizza oh pizza..

aku masih lum dapat nak merasa lagi nak makan pizza nie tau.  Geng pun takde.  Boring ar makan pizza sorang2.  Lewat petang semalam aku nak buat internet banking.  Terkuzut aku ada lak cash deposit RM50/-.  Heran gak aku mana datangnya RM50/-.  Kot ya pun bagilah lebih.  Tu yang aku teringat nak makan pizza tu.

Pagi tadi ada Abang(abang kandung yang sulung) dok sms..apa berita hepi2.  Amboii..belum apa2 lagi dia dah peringatkan aku pasal besday aku.  Rupa2nya abang yang bank in duit tu.  Cet..ingat kot saper, rupa2nya duit abang hutang kat aku.  Dia baru jer dapat nak bayar balik.  Kira ok ler tu ada gak aku duit extra.

Memandangkan ada duit extra tu tak dapat nak beli pizza (boleh mintak hubby beli kan jer), balik keja tadi aku gi singgah ke salun rambut ler.  Sempat buat treatment bagai.  Suka tul tokei soh tu kalau nampak muka aku.  Dapat aku bayangkan di mata tokei soh tu tanda 'kaching'.  Aku cakap ler aku nak cepat.  Dia pun panggil ahmoi cepat2 buat kat aku.  

Tak 'dan' nak abih tetiba hubby pun muncul, muka member bengang jer.  Ingat kot sebab jeles tak dapat nak join sama tapi rupanya sebab dia call aku 3 kali tak berangkat.  Ayoo..itu macam pun mau hangin ka?  Masa bercinta lambat 2 jam pun sanggup tunggu.  Dah kahwin nie lambat 5minit pun dah kecoh. Boring tul.  Yerlah2..nak buat macam mana kan..nak tak nak hubby kena gak tunggu.  Takkan aku nak balik dengan kepala basah lak.  Itupun aku tak buat blow cantik2, cincai boncai jer.   Kalau tak tu harus hubby kena tunggu lagi lama.

Ala, senang jer nak kowtim dengan hubby nie.  Just say sorry then bodek ler apa2 yang patut.  Aku offer ar diri buat facial ker, massage ker (eh massage takleh takut nanti jadi len..hehehee), belanja dia makan ker.  Senyum ler hubby tu.

Yang pasti hujung minggu nie aku dah tau ar apa nak buat hujung minggu begini. ;)

Jumaat, 12 Disember 2008

weekend datang lagi..

adoiii..!! aku sedang menanggung kesakitan, walaupun dah kurang sakitnya tapi bila diingat malu sei..  2 hari lepas sementara dok menyusu baby Dania, MIL dah dok terjerit memanggil bawakan kain buruk sebab anak aku no. 2 si Lidya muntah berlilah..aku dengan sepantas kilat (lembab sebenarnya) bawak ler kain buruk.  Kesian MIL dia tpaksa tumpang tengok tv kat dalam bilik tido yang kami dah kosongkan.  Gara2 FIL nak tengok pasukan Malaysia kalah main dengan Thailand. (kekalahan yang dah aku jangkakan pun).

Aku pun dengan terhegeh2 jugak bawak si Lidya keluar bilik untuk diberi minum air putih.  Si Lidya ni pulak memang ler payah nak minum air putih masak.  Tak macam kakak yang rajin nak minum air putih. Aku tak perasan kat muka pintu bilik tu si Lidya muntah gak.  Apalagi, masa aku nak lap kapet sreeet...macam penari balet aku terkangkang.  MIL dok sedap tengok tv pun terkuzut sambil kuar ayat ..Allah!  Aduii..ko! sakit lutut tu satu..malu tambah lagi satu.   Tapi aku memang jenis selamba jer, maka dengan selamba jugaklah aku boleh dok konon2 tanya kat MIL mana lagi tempat yang nak dilap walhal patutnya tempat yang aku jatuh tu yang kena lap.  Nak cover line malu ar tu..hahahahaha  Sampai hari nie lebam kat lutut tak hilang.  Ishh..nak bangun pun sakit lak tu.

Hujung minggu nie nak pegi mana ek?  Tak kisahler..tengok apa lak kata hubby nanti.  Aku rasa nak gi town jer.  Rasanya tak mungkin ler hubby nak bawak pun.  silap2 dok umah tengok dvd jer.

Selamat Berhujung Minggu..!

Rabu, 10 Disember 2008

selepas raya haji punya mood..

Raya Haji seronok dapat gak balik KL.  Alhamdulillah jalan takdelah sesak, lagipun kebanyakan orang balik arah Selatan.  Dah nak sampai ke tol sungai besi barulah hari hujan.  hubby pun rileks jer.  aku balik pun hari lewat pagi Ahad.  Yakni sehari jer nak raya haji.  Nak wat camner hubby cakap time tu jer pun nak baliknya.  Nak taknak aku kenalah ikut.  Kot majuk kang langsung tak dapat balik lak lagilah tak best.

Petang Raya Haji tu pun aku dah siap2 nak balik Seremban balik.  Ateh pun ikut sama.  Takdelah gi mana2 pun.  Raya Haji memang kurang nak ada mood raya pun.  Malam tu aku ajak hubby gi umah mama (adik bapak).  Cet..rupa2nya bapak pun ada.  Kata bapak pak uda ajak ikut dia pun ikutlah.  hmm..patut ar.

Semalam aku mc, kepala aku sakit.  Hari nie pun macam tu gak.  Aku memang tak suka makan ubat.  Tak suka langsung.  Baki aku kalau sakit kepala atau demam ubatnya ialah tido jer.  Tak yah nak makan antibiotik ker, panadol ker.  Aku tido then aku aku minum air bebanyak barulah aku lega.

Masa hari ulangtahun kami hari tu, dapat ar aku dengan hubby gi dating berdua.  Ngam2 sejam jer.  Jadiklah daripada langsung takde chance kan.

Jumaat, 5 Disember 2008

baru 5 tahun mar..

hari nie genap ler ulangtahun perkahwinan aku yang ke 5
baru 5 tahun dah 3 anak..semua perempuan
hahahahaa..produktivit teras kejayaan..slogan yang sering aku gunakan bila kawan2 aku dok tanya tahun2 kelahiran anak2 aku..
hmmm...hubby masih lagi tak puas hati walaupun aku kata dah cukup dengan 3, takut nanti kalau 'ter' lagi yang ke 4 masih lagi perempuan. hubby pandai lak jawap 'takperlah..anak kita gak'. amboii..hubby bukan main lagi, tak kesian dengan isterimu inikah..urat2 semua dah putus..balancing & alignment pun dah lari...hahahahaha (tak patut korang pun gelakkan aku). nak buat macam mana, kalau tak nanti camner 70juta menjelang 2020 menjadi kenyataan..hahahaha
apapun..moga2 perkahwinan kami kekal ke akhir hayat dilimpahi rezeki dan rahmatNya ..amin ya rabbal alamin..

Khamis, 4 Disember 2008

dah lepas geram

yippi yai yeay!! dapat gak aku lepas geram main boling minggu lepas..yesss..hari sabtu hari tu bapak datang dengan mak untuk menjemput aku balik ke Pantai. Kesian dorang demi nak lepas rindu kat anak eh cucu, sanggup dorang datang dari KL ke Seremban. Disebabkan terlalu seronok sampai aku terlupa tatkala sampai di KL untuk memberitahu hubby yang aku dah selamat di KL (terlupa ke buat2 lupa..hahaaha)


aku ingat naklah pegi ke warehouse sale pureen tu. tapi sebab bangcik ajak gi Berjaya Times. Tak pernah pegi..baru 1st time nak pegi mestilah rasa excited jer kan. Jadinya hari Ahad kami ke Berjaya Times beramai2. Adooii..lenguh aku dibuatnya tau. Dah lebih setahun tak main boling, point yang aku buat pun tah apa jerk.



lepas main boling, kitorang pun sajer window shopping. sempat jugaklah aku beli minyak wangi kat S@S@. Kesian bangcik, dok usha kasut bola tapi yang berkenan takde size paling besar. katanya dia nak beli kasut bola sebab kasut bola dia yang lama dah koyak.



Si Kakak Julia anak sulung aku tu punyalah penakut..awal2 lagi dah sound dah..



Mak kakak taknak main permainan kat sini yer..













harap ada gaya jerlah..jgn kata strike, nak spare pun payah..



tak penting pun pasal point tu tapi aku rasa seronok sampaikan aku terasa berat jer nak balik seremban. hubby call sampai sound ler kat aku ..
ingat taknak balik dah..
hehehehe..raya haji balik kl lagi..waaahhh...bestnyaaaa...

























Jumaat, 28 November 2008

hujung minggu nie

semalam mama (panggilan mak sedara, adik bapak) tepon bagi tau berita gembira.  mak lang adik ipar bapak dah pun selamat bersalin.  sebelum ni 3 boys dan akhirnya anak ke4 dapatlah dia anak perempuan.  berat baby walaupun cuma 3.1kg dan masuk dalam inkubator tapi doktor kata baby ok ajer.  alhamdulillah.  aku pun tumpang gembira dan seronok.

aku juga bersyukur sesangat maklang aku tu selamat bersalin tanpa perlu dibedah(dia dah pun masuk bilik bedah dan nyaris dibedah). maklumlah mak lang aku tu ada penyakit kencing manis.  dia juga tak boleh nak berpuasa sebab kena buat injection sehingga 3-4 kali sehari.

beberapa hari ke minggu lepas (tak ingat ar pulak) ex-colleague anta sms kat aku.  bagi tau pasal 'pureen' kat sec 19, pj ada sale lagi.  issshhh..tak sabar ar pulak nak tapi aku kat seremban nei hah.  hubby dah janji nak balik macam berat pulak nak balik sebab masalah pengangkutan.  membakau jer tau.

apapun selamat berhujung minggu semua..

p/s: dah lama tul aku tak dapat main boling...nak lepas geram main boling pun ok gak nie..heheheheehe


Isnin, 24 November 2008

Rancangan tak jadi

Rancangan aku nak lepak sambil makan pizza dengan adik sepupu aku tu tak jadi.  Akak ipar aku dari KL datang dengan anak2 dia.

Semalam pulak hubby kerja dari pagi sampaila ke petang.  Rancangan nak gi jalan2 pun terbantut.  Sudahnya kami pergi ke Gi@nt Senawang jer.  Itupun sebab aku nak beli susu baby Dania yang bakal kehabisan.

Yang paling best aku pakai baju t-shirt tersangatlah buruknya (t-shirt untuk pakai tido).  Terasa orang dok pandang t-shirt buruk giler tu.   Malu betul.  Tapi aku ni jenis memang muka selamba jadi dengan selamba jerlah aku ke hulu hilir dengan t-shirt burok aku tu.

Hari nie aku rasa pelit skit ar.  Bos aku cakap lembut2 jer dengan aku.  Tanya apa2 hal pun takde macam nak gaduh pun.  Puas aku dok pikir.  Laaa...patut ar dia baik..hari nie kan hari gaji.  Kalau aku tak bagi tau sure dia dok ar tunggu 26hb.  Memo kuar masa aku coti pantang pun aku boleh tau, dia yang hari2 keja boleh ketinggalan berita penting macam ni.  Alasan sebab ingat memo tu bagi tau untuk advance hari raya jer.  Tulah bos lenkali apa2 memo baca ar sampai abih.  Ini tak, tengok2 macam tu jer.  Kan ker dah ketinggalan.

Hmm..cepat dapat gaji cepat ler abihnya pun.  Nak buat macam mana kan dah nama pun 'makan gaji', macamtulah jadinya..heheheehehe

Sabtu, 22 November 2008

boringnyaaa..

tengah tunggu hubby balik dari keja ..dok layan internet dan anak2..

kakak dan lidya dok layan tv

si kecik lak...kepala dok pusing kiri dan kanan..dah pandai menangkup maklumla dah nak masuk 3 bulan ar katakan..

hhmm...tingin nak makan pizza ar..tapi tak siok makan sorang2..so, ajak my lovely adik spupu yang dok kebosanan gak ..

happy weekend y'all.. :D

Khamis, 20 November 2008

Kembali tersenyum

Bermula 13hb hari tu sampailah ke 18hb aku bercuti. Aku bercuti sebab yang menjaga (MIL) anak2 aku nak pergi bercuti ke Kuantan dengan adik beradik dia. Sepatutnya aku bercuti hari dari 17-18 jer tapi dah baby Dania demam dan meragam aku pun ambil ar cuti lebih awal. Kalau sebelum ni aku dok risau dan gundah gulana tapi sekarang dah ceria. Baby Dania dah kembali tersenyum. Dah mula tergelak bila diagah. Alhamdulillah..lega rasanya bila tengok dia dah tergelak macam sebelum2 nie. Heran gak aku, baik baby Dania atau si Lidya asal sebut nak bawak gi cucuk jer mesti dorang demam. Tak sebut tak pulak diorang nie demam.

Sepanjang aku bercuti tu sempat gak aku pegi ke expo bio-tech kat Paroi tu. Aku pegi pun masa hari terakhir expo tu. Dalam dok usha itu ini ada ker patut aku gi beli serai wangi. Nak jual minyak urut ke apa aku nie. heheheheehe Harga anak2 pokok yang dijual pun murah2, dari hari RM1 untuk anak cili ke harga RM5 untuk anak pokok limau kasturi.. Aku sebenarnya nak beli pokok2 lain tapi hubby tu ar, asyik2 'dah lum..jom ar balik'..ayat yang kuar dari mulut dia. Aku dok kendong baby yang lagi berat dari 2 rumpun kecil serai tu pun tak de rasa penat. Ooohh ya tak ya ek..hubby pun tak sihat sebenarnya. Diapun baru jer baik demam masa tu. Kakak lak terkejut tengok kambing sebesar anak kuda..terus dia takut. Lagilah ilang mood aku dibuatnya.

Nak pulak masa tu dah mendung jer. Takut kot anak2 aku yang baru baik demam kena hujan lak. Tapi tulah dorang nie guna bomoh hujan ker apa agaknya. Elok aku sampai jer umah mertua, cuaca terus terang jer. Itupun MIL kata naper tak tinggalkan jer baby Dania dengan dia (MIL balik hari Isnin 17hb). Aku bukan apa, kot nak singgah tinggal kan baby takut tak sempat nak gi ke expo lagipun MIL tu kan baru balik jenjalan. Mana tau kot dia letih lagi. Maklumlah orang tua kan.

Hubby dalam tak sihat pun dia tolong gak tanamkan serai wangi dah kami beli tu, serumpun kat umah MIL dan serumpun lagi kat umah kitorang.

p/s: MIL kata orang pompuan yang tengah datang bulan tak boleh petik daun sireh, nanti pokok sireh tu boleh mati, betul ker?

Rabu, 12 November 2008

Kan dah..

Hari nie aku gi keja dengan rasa gundah gulana. Masa aku dukung baby Dania untuk menyusu badan airmata aku dah bergenang jer. Bermula dengan kakak yang demam diikuti dengan adiknya si Lidya dan akhir sekali baby Dania. Kalau setakat dua orang budak tu aku taklah rasa sedih tapi bila tang baby nie aku jadi lemah sesangat. Pakal ar bos aku dok cuti, kalo tak tu harus aku EL dari semalam. Apalah yang baby Dania tu boleh cakap dia sakit kat mana. Tapi tulah..baby Dania nie lak elok lak dia tak menangis atau mengengek sepanjang masa. Bila diagah pun gelak sesajer. Tapi aku leh nampak dia tak bertenaga seperti hari2 biasa. Cepatla sembut hendaknya baby aku yang sorang nei.

Dua hari lepas masa aku nak masak nasi, aku dah bagi tau kat hubby yang beras dah nak abih. Yang tinggal cukup2 untuk sekali masak jer. Begitu gak dengan minyak, telur dan lain2 lagi lah. Aku pun pesan baik2 esp beras ler. Kan ker orang tua2 ada pesan kalau boleh beras jangan ditunggu betul2 habis baru dibeli, tak baik.

So, petang semalam masa on the way nak balik jemput anak2 balik aku pun ajak hubby singgah gi kedai. Dia buat derk jer dengan aku.

Hish...orang tua nie apa penyakit tak nak benti kat kedai nie. Tak de duit ker? kata aku dalam hati

Boleh pulak dia cakap "alahai..minyak keta cepatnya ko nak abih"

Aku diam jer sebab aku tau tujuan dia cakap tu nak soh aku tolong ler tu. Nak taknak aku pun kuar RM20 untuk isi minyak (takleh tolong selalu..nanti dia ingat aku nie banyak duit..heehehehe). Tapi aku masih dok risau barang dapur yang aku mintak dia belikan belum dibeli.

Dah jemput anak2 balik umah, masa on the way ke rumah, aku dah sound soh dia singgah gi beli barang dapur.

Tak yah, duit takde nak beli..makan jer apa yang ada, kata hubby.

Ishh.. awak nie takkan nak tunggu beras licin lecau baru nak beli kot. Haba2 hangin satu badan nak sampai dah.

Hubby diam..buat derk jer. Dia pun takde nak singgah kedai. Aku pun maleh nak gaduh2, penat balik keja, tak koser aku nak bising2.

Sampai jer umah aku tukar uniform then aku pun siap2 nak masak nasi. Masa tulah aku nampak ada minyak, beras n etc kat atas dapur. Aku terus jer meluru kat hubby

Oooo..patutla buat derk jer..awak dah beli then sorok kat boot keta ek.

Hubby sengih jer. Hubby memang sajer nak mengena aku. Lepas tu dia buat lagi satu hal yang buat aku nak gelak tapi aku control jer tak nak tunjuk depan dia.

Masa tu aku dok menyusukan baby Dania, aku agak sure nasi dah hampir masak. Aku mintak tolong kat hubby,
kacau nasi dalam periuk. Boleh pulak dia buat kelakar bangang ..

huuu...haaa..huuu..haaa (dari jauh sambil tangan mengacah2 ke arah dapur tu). then dia cakap ok dah kacau dah.

Sabarjerla kan..

Isnin, 10 November 2008

Hujung minggu

Kalau masa bercuti tu rasa cepat nau masa berlalu kan? Kalau masa keja tu setiap minit tu rasa macam lambat tul nak abih masa kejanya (angin malas nak buat keja ar tu).

Hujung minggu hari tu hubby dah berura2 nak ke salun. Aku ok ajer sebab aku dah pegi dulu. Hubby aku nie memang tak boleh aku lebih dari dia. Kalau aku gi salun sure dia pun nak pegi gak. Lenkali kena ar aku pegi senyap2 tapi tulah dia sure boleh tau sebab tengok gaya rambut aku lain dari biasa.

Kalau setakat gi salun aku tak kisah lagi. Jangan dia pegi tempat urut tu dahler. Harus kuar segala ayat yang tak patut kat dia kang. So far, aku belum la nampak dia ke arah tu. Orang lelaki nie taulah kan bukan boleh caya sangat pun. Aku awal2 memang dah sound hubby yang aku boleh caya kat dia pun 50%. Tupun peratus yang tinggi tuh. Haruslah dia rasa kecik ati tapi nak wat camner kan, dah memang camtu aku punya rasa. Hubby pun tak leh ar nak paksa aku percaya kat dia seratus peratus. Hubby pun ntah2 langsung tak percaya kat aku.

Hubby aku nie memang cukup tak suka kalau gi kuar berjalan2. Dia kalau boleh nak dok umah mengadap jer depan tv. Aku pulak tak tahan tul kalau asik dok melekat jer depan tv. Nak pulak aku bukan jenis yang suka nak mengemas atau mengatur barang dalam rumah (dah dok sendiri nie nak taknak terpaksa ar buat). Dapat meround dalam keta pun dah kira ok kat aku. Tak padan dengan 'askar' yang berderet. Aku kesian dengan 'askar' yang berderet tulah makanya aku ajak hubby kuar meround.

Tapi masa aku dalam pantang tu tak pulak dia dok umah. Dia kuar gak gi umah mak dialah, gi jumpa kawanlah. Nak kata kalau gi shopping pun bukannya aku mintak duit dia pun (bukan selalu shopping pun). Macam manapun hubby dah memang paham sesangat dengan peel dan mood aku. Suka ke tak dia bawak jugak aku gi jenjalan walaupun hanya dok dalam kereta jer..heheheehe

Semalam sebab dia nak gi salun dia anta ler aku kat kedai yang dah berbulan2 aku dok sebut nak pegi. Memula tu dia cuak gak sebab tak yakin aku nak handle 2 kanak2 riang dan baby yang baru 2.5bulan. Aku lak kalau dah ada peluang berjalan tu setakat tengok bebudak nei apa ada hal. Kebetulan kedai tu ada sediakan tempat untuk bebudak main. Yang paling penting kedai pakaian tu tak 'open air' tapi ada 'aircond'. Kira selamat ar..anak2 aku pun berlegar dalam kedai tu jer.

Dok belek tu belek nie..terbang RM60/-. kebanyakan pun baju bebudak nie. Untuk aku, kan ker aku dah gi potong rambut siap buat rawatan lagi. Apa lagi aku nak. Kira ok ler tu. Untuk anak2 pejam jer mata sebelah..betul tak? Betul..!

Lepas sejam hubby pun datang menjemput. Aku ajak dia gi makan so that malamnya aku takyah ler masak. Hubby pun ok jer. Lepas makan kitorang pun apa lagi ..balik umah ar. hheheehe

Hujung minggu nie ke mana pulak? Aku ada cakap dengan hubby dah sebulan lebih aku tak balik ke Pantai. Tupun sebab saban minggu family aku dok datang ke umah. Sekarang nie turn aku la pulak balik jengok family aku. Hubby kata ..Insya Allah...

Jumaat, 7 November 2008

Dah tak risau

Aku dah tak risau dah. Kad aku dah pun ditukar yang baru. Walaupun berjam jugak aku menunggu tapi masalah kad ATM aku dah pun selesai. Yang tak bestnya dorang tolak RM12/- untuk ganti kad yang baru. Aiiik..bukan salah aku pun kena gak aku bayar ker? Kuang asam tul ar. Tapi kan aku ada sikit kemusykilan ler. Macam tak caya jer.

Aku takut kot2 kad baru nanti lama nak amek maka sempat ler aku gi ke kaunter. Aihh..selalunya dorang kat kaunter nie, muka dorang..alahai..macam kita nak ambik duit dorang jer. (yang aku rasa ar sebelum nie tak tau kat orang lain camner lak). Hari nie wuiiihh..siap puji aku tu..kata muka aku dalam IC tu fotogenik. Terhambur gelak kat situ gak (aku gelak bukan perasan tapi gambar tu masa aku tengah pregnantkan kakak). Camnerlah leh fotogenik ek. Lorr..puji ada makna ar..soh aku buat pinjaman loan ASB upanya..cet.

Peh tu masa tukar kad baru ada lak yang puji nama aku sedap. ahahahahah..nama aku ala2 orang lelaki pun sedap ker? ishh...dorang nie kena mandrem ker? Or sebab dorang dapat kenaikan yang melonjak tinggi hari tu makanya cara layanan dorang pun baiiikk sesangat.

Apapun macam tulah sepatutnya layanan dorang pun. Aku suka..lambat pun aku jadi happy sebab dorang senyum dan pandai ambil hati aku yang dah kebosanan tahap cipan menunggu semata2 untuk menukar kad ATM yang baru.

Happy Weekend y'all...

p/s: oohh ya..kot ada yang tertanya2 aku guna kad ATM apa..ala yang ada logo rimau tu ler.

Rabu, 5 November 2008

Risaunyaa...

Aku tengah resah gelisah nieh. Duit cash kat tangan hari tu ada RM100/- dah pun aku guna. Hujung minggu hari tu lepas perjumpaan di kawasan perumahan kami tu, hubby ajak gi Dataran Senawang. Oklah tu boleh ar aku gi amek duit kat mesin ATM.

Belum sempat keluar keta, hujan lebat pulak. Aku malas nak keluar dari keta. Aku soh jer hubby tolong gi ambikkan (aku jarang mintak dia tolong part nie..tak nak dia tau baper duit aku tinggal kat bank). Memula hubby pun malas gak tapi aku tau sure dia nak tau baper duit aku tinggal, dia pun relakan gak. Hubby tanya nak kuar baper? Aku cakap RM100/- dah ler.

Peh tu aku tengok dia dok kuar masuk kat bank. Aku dah mula cuak, kot kot kad ATM aku tu dah kena telan. Aku tau sangat bab menghafal no PIN hubby memang lemah. Aku nampak mulut hubby dok kumat kamit pandang aku. Aku agak dia tak leh nak kuar duit. Aku turunkan cermin keta cakap kad masuk terbalik tak (kes ni memang hubby selalu buat). Dia masuk balik dan cuba mesin lain lak peh tu dia kuar terus dari bank.

Ahh..sah la kad tak leh pakai nie. Betul lak kata hati aku. Kata hubby masuk kad jer..mesin muntahkan balik. Katanya Kad tidak boleh diproses, sila hubungi bank. Jadiknya dari Ahad tu aku pun diam jer. Ingat nak tepon hari Isnin..tangguh ke tangguh..barulah malam tadi aku call (payah tul nak cakap dengan customer service ni tau) tak dan abih cakap kredit aku dah abih. Tupun hubby bising, suruh aku call kat tepon opis.

Yang aku tau pegawai tu soh aku cuba lagi tapi sebelum tu lap kad ATM then kalau tak boleh gak kena ar aku tukar kad. Masalah sekarang duit kat tangan pun tinggal RM6 jer (eleh..macam ler tak biasa duit tinggal banyak tu..heheehehe). Nampak gayanya kena ar aku ambik coti kalau nak tukar kad ATM yang baru. Buat sementara waktu kena ar aku pinjam duit dari hubby (sure dia bersungut..macamlah aku tak bayar macam dia)

Selasa, 4 November 2008

tolong kawan..

UPDATED
email add kawan aku, Zack gbniaga88@yahoo.com


kawan aku dok kat kuantan call aku...dia perlukan seseorang untuk menjaga kedai dia di Taman Tas di Kuantan..

Kedai dia menjual pakaian wanita..so, kalu boleh pembantu tu wanita ler. Kot ada pelanggan wanita yang datang nak cuba baju takdelah rasa cuak..tul tak?

transport? kata kawan aku tu..dia boleh sediakan..

ada sesiapa berminat please contact thru my email lady21stcentury@yahoo.com (naper aku tak letak email dia? selalu tukar..sbb tulah aku tak letak email add dia)

p/s: fren (i know u r reading this, susah sgt u promote jer baju2 kat blog)

Isnin, 3 November 2008

2hb November

Tarikh yang sepatutnya aku buat kenduri cukur jambul, doa selamat dan juga majlis hari lahir Julia Adriana a.k.a. Akak/Kakak. Malangnya ketiga2 majlis tak dapat diadakan sebab kebetulan kawasan perumahan kami ada pulak perjumpaan. Aku lak ada hati nak menyumbang kuih karipap walhal sumbangan duit dah aku berikan. Hubby dengan baik hatinya membantu aku walaupun sebenarnya dia tak berapa pandai. Tapi tulah tunjuk pandai bukak api besar2 konon nak cepat sampai banyak yang hangus. (geram gak tapi sebab dia baik hati nak menolong..pejam jerlah mata sebelah). Yerlah kan kita cuma merancang, Tuhan menentukan.


Lewat petang semalam gak makcik aku dari Palong tepon, kata nak datang ke rumah. Nasib baik ada orang nak datang umah dapatla dorang sama2 meraikan hari lahir kakak. Kakak pun gembira sesangat. Kakak dah pun berusia 4 tahun tapi mulut dia hhmmm...sabarjerlah. Kadang2 tak dapat nak aku gambarkan betapa 'murai'nya dia.


Kerenah dan keletah dia kadang2 menguji kesabaran aku dan hubby. Ahh..namapun budak2. Bila dilarang membuat sesuatu pastinya soalan naper? yang bertalu dari mulut dia. Last2 aku jawab jer dah orang kata jangan tu jangan jerlah. Sori lah dia nak terima jawapan macam tu. Selagi dia tak puas hati selagi tulah dia tanya kenapa? nanti jadi apa? Aduuii..pening dibuatnya

Imaginasi dia pulak kadang2 melangkau jauh ke Sarawak. Maunya tak, dia kata dia ada ibu dan ayah serta abang di kampung di Sarawak.


Masa aku bercuti dia kadang kala minta tolong..hehehe..teruk kan anak umur 4 tahun dah di suruh buat itu ini. Eh dari kecik la kita ajar sok dah besar sok dah tak reti lak. Tapi aku takdelah soh dia basuh pinggan ker, mop lantai or sapu lantai. Aku mintak dia tolong ambik barang contoh kain pengelap, botol susu adik dia. Dia sayang betul dengan adik2 dia. Jarang2 dia buli si Lidya. Janganlah ada yang acah2 nak ambik adik2 dia. Sure dia kata tak boleh. Silap2 kang banjir ler jawabnya.


Sekarang ni setiap kali aku bermekap dia pun sama nak pakai. Kesudahan aku jarang bermekap sebab aku terpaksa pakaikan jugak lipstikla, pemerah pipila aduii..lagi lambat ler aku nak bersiap. (tapi aku lebih pada malas sebenarnya..hikhikhik)


Semalam bila ditanya hadiah apa yang diinginkan..sebiji kereta. Amboii..very2 the gitu kan..?

Aksi2 bday gal bila disuruh posing depan kamera...dia mang suka posing. Laju jer kalau disuruh posing.



















Jumaat, 31 Oktober 2008

busy n busy body..

hari nie adalah 'closing day'..dalam dok gi sana gi sini sempat lagi aku ber'busy body' blog orang len. aku selalu jer busy body pehtu haram nak tinggal komen ke apa ker..dasar pemalas kan? dah tu orang yang tinggal komen kat blog aku lak jarang aku balas (ampun yer..bukan sengaja tapi kadang tu takut jawab kang orang terasa lak)..alasan pun poyo jer aku nie kan?

sajer jer nak menaip apa yang dalam kepala otak masa nie. Banyak hal yang dok aku fikirkan dan banyak jugak persoalan tapi rasa macam tak dapat nak aku luahkan di sini. Rasanya ramai orang macam tu kan? Takut nanti orang salah faham apa yang kita cuba nak sampaikan. Lagipun bukan tak pernah terjadi dah banyak kali pun.

Kadang tu aku jadi pelik jugak kenapa sesuatu hal tu terjadi tapi bila difikirkan balik sebab musababnya, aku jadi lagi bingung (mengong aku nie kan? membingungkan diri sendiri..heheehehe)..ah bo layan jer persoalan2 tu. Perasaan yang berkecamuk pun kalau dilayan nanti jadi lagi mengang (mengong campur bangang..hahahaa).

Yang sebenarnya kan..sejak dok sendiri nie aku rasa aman, tenteram dan yang penting sekali aku gumbira. Seharusnya la aku bersyukur sesangat dapat memiliki harta sendiri (tak dapat nak upload gambar sebab umah masih lagi tunggang langgang). Dalam pada tu walaupun amat berat untuk dok sendiri akhirnya kuar jugak ayat dia.."more privacy and more freedom". Tudia..hampir seumur hidup dia dok celah b***, last2 kuar ayat yang aku sendiri tak sangka dari mulut dia. Syukur sesangat. Alhamdulillah...

Khamis, 30 Oktober 2008

bila dah keja..

adooiii aii...penatnyaa..

rindu betul aku nak berceritera tapi selalu x de kesempatan..almaklumlah..bila g umah mertua takkan nak ngadap internet jer. Hari Selasa hari tu aku dah mula keja..adeehhh..sampai betul hati bos aku nie tau..ada ker patut dia soh biar jer kertas2 macam tu jer kat orang yang dok tulun masa aku coti bersalin hari tu. bila dah start keja nie ..semua benda kat opis serah balik kat aku. ding dong paler aku dibuatnya. sib baik ar aku nei pekerja yang tersangatlah berdedikasi (perasan kan?).

dah banyak lak calling2 tanya aku pesanan itu ini..waaahh..bos aku nie mang tak lepas peluang sungguh. semua calling2 tu datang dari arahan dia untuk tanyakan kat aku...sabarjerlah..takper takper dengan azam dan tekad untuk menjadi pekerja yang terbaik (ecehceh) aku tak kisah..kalo tahun depan aku tak dapat increment baikkk punya..siapla ko bos..(berani cakap belakang jer nie..ehehee).

actually kan..aku banyak tul benda nak citer kat sini tapi selalu ajer tersangkut2. tak kisahler..banyak lagi masa nie..dari hal hubby, anak2, adik beradik aku semuanyalah..

apapun..korang enjoy ler dulu gambar2 nie yer..






kakak sibuk nak bergambar dgn baby











satu2nya gambar diambil masa 1st raya
aku masih dalam pantang








kakak nak bergambar dengan lidya lak..

Sabtu, 20 September 2008

2hari sblm merdeka..

Tanggal 29 Ogos (tak dan ar hari merdeka) hari tu jam 5.12pagi, sorang baby gal telah selamat dilahirkan dengan beratnya 3.57kg dan diberi nama DANIA ERIN SAILA.





Aku sekarang berada di rumah mertua aku, sebelum nie aku berpantang di rumah sendiri dengan ditemani mak (minggu pertama) dan Ateh (minggu seterusnya). Tapi Ateh dah pun balik ke KL, yerlah kan dia pun ndak gak siapkan apa2 yang patut sempena raya yang bakal menjelang nie.





Anak2 aku baru jer keluar dengan atok dan uwan dorang untuk bershopping sempena raya. Kalau ikut rasa hati memang ler aku rasa ndak jer kuar dan shopping jugak.





Nanti sajerlah kita bercerita panjang. Aku ingin ucapkan SELAMAT BERPUASA DAN BERHARI RAYA yang bakal menjelma tak lama lagi. Kat bawah nie aku letak gambar baby Dania..









beberapa jam selepas dilahirkan..





diambil usia 3 minggu..

Ahad, 24 Ogos 2008

Dok umah..

Aku dah start dok umah..not the new house but at my in-laws house. Kata hubby sekurang2nya ada orang leh tengokkan aku dan anak2 time dia keja.

Petang nie kami akan ke rumah baru, selain dari nak bersiap2 menyambut orang baru, hubby memerlukan bantuan aku untuk memasang katil baby. Nipun aku baru jer lepas tolong dia pasang katil baby.

Eh..eh..aku masih di sini? yesszaa...masih belum 'meletup'. Sakit tu ada tapi taklah kerap sangat pun. Hari Jumaat hari tu gi spital buat CTG, baby ok jer..maknya sesekali jer ada rasa sakit skit. Dah 3 kali mengandung..nampaknya memang tak berubah, memang lepas ler 40minggu.

Kebanyakan ibu2 mengandung minggu ke 37-38 dah bersalin, aku minggu ke 39 pun masih bekerja. Tapi doktor bagi mc soh aku dok umah just in case aku rasa sakit got people at home yang boleh aku harap nak mintak tolong.

eeeiisshh..sakit datang lagi..tapi dok gak mengadap internet nieh. (Umah mertua aku mang ada internet). Aku dah pesan kat hubby aku nak internet kat umah baru kami tu. Pot pet pot pet mulut dia bising kata x de guna, dia tak guna mang ar mulut dia pot pet. Kalau Astro tu, belum sempat duduk dah pasang dah. Nyampah tau..bikin paneh ar tul. Tapi aku ada cara untuk memastikan rumah baru kami tu berinternet..hehhehehe

Apapun selamat berhujung minggu yer..!!

Selasa, 19 Ogos 2008

Semakin hampir

Tadaaa...Aku masih belum 'meletup' seperti yang dijangka dek doktor. Telah aku katakan pada doktor tapi doktor tu tak nak caya. Kandungan aku nie bakal melewati minggu ke 39, hari Jumaat nie doktor soh aku gi buat CTG. Eeiiisshh..sebelum nie takde pun kena buat. Takperlah lagipun setiap kandungan bukannya sama, ikutkan jerlah kata doktor.

Hujung minggu yang berlalu memang menyeronokkan aku. Hari Jumaat aku dah start coti yang bos aku pulak dok sibuk soh buat itu ini konon2 ingat kot aku nak coti bersalin dah. Bos aku nie pun satu (kalau 2 mangler aku dah lama chow) kot yer pun, perihatin ar skit dengan keadaan aku yang dah sarat nie. Hmm..apa nak buat dari anak pertama dulu pun dia mang tak perihatin, inikan pulak yang ketiga lagilah dia buat derk jer. Tak pernah pun dia bagi aku apa2 sempena kelahiran anak2 aku. Aku pun buatla segala benda yang dia mintak aku buat tu, yerlah kan manalah tau kot aku bersalin sebelum due date, aku gak senang hati sebab tak payah dia nak kacau time aku coti bersalin sok tapi tulah hari nie datang keja, mana yang pending pun dia tak settlekan lagi, laju jer dia serahkan kat aku soh aku settlekan. Teruk ar bos aku nie..takde sikap tanggungjawab langsung. Eeii..maleh aku nak cakap pasal perangai bos aku nie..buang karan jer.

Apapun hari Sabtu petang semua barang2 yang telah aku dan hubby pack diangkut lori seawal jam 2 petang. Fuh..sib baik ada kawan hubby dan adik2 sepupu yang boleh diharap untuk membantu. Aku awal2 dah diberi amaran dek hubby dan mertua untuk tidak mengangkat barang2 berat. Angkat sound box radio yang aku rasa takdela berat mana pun dah kena marah. Langsung terus jadi 'mem' aku dibuatnya. Sementara hubby kat umah baru, Ateh call dari tol Nilai bertanya aku di mana. Terus jer aku ajak Ateh ke rumah mertua untuk makan tengahari.

Pukul 4 petang hubby call tanya sama ada dia perlu menjemput aku atau tidak. Terus jer aku kata tak perlu sebab aku boleh naik kereta dengan Ateh yang datang dengan mak dan bapak. Hubby terus kata ok, sebab katanya kerja pemasangan wayar untuk mesin basuh belum selesai. Siap pesan soh aku beli/bungkus kuih sebab dia belum makan nasi lagi.

Tapi malam minggu tu memang ler meriah, adik2 sepupu aku, mak sedara, Ateh, mak dan bapak semua tido di rumah baru kami tu. Siap memasing tido lewat sebab berborak dan tak kurang yang dok tengok tv. Aku rasa aku tido dalam senyuman di malam tu...heheheheheehe

Mak dengan bapak baru jer balik ke KL malam tadi. Kalau boleh aku nak jer soh dorang stay sampai aku bersalin tapi aku rasa tak sampai hati la pulak. Tapi bapak dengan mak dah tau dah sok sok aku bersalin dorang akan teman aku disini sehingga aku abih pantang.

Baju baby baru jer aku beli petang Ahad hari tu. Walaupun dia anak ke-3 tetap juga 'orang baru' dalam keluarga kami. Alhamdulillah..semuanya dah selesai cuma tunggu masa aku nak bersalin jer nieh. Kalau sekiranya tiada lagi entri selepas ini..mungkin aku sedang bertarung nyawa di bilik bersalin untuk menyambut 'orang baru' tu. Doa2kanlah aku selamat yer kengkawan.

Jumaat, 8 Ogos 2008

8hb ini..

Dalam banyak2 hari boleh pulak aku pilih hari nie (8/08/08/) sebagai pembuka cerita untuk bulan nie. Sajer jer..lagipun hari nie aku rasa seronok skit nak bercerita walaupun aku tengah sarat (37 minggu) dan tetiba lak diserang selsema sejak semalam.

Tentulah ada macam2 cerita yang nak aku kongsikan bersama kan. Cerita yang pertama tentulah tentang aktiviti hujung minggu lepas. Bermula dari hari Jumaat (1/08) aku ke rumah adik sepupu atas jemputan kenduri doa selamat sempena perkahwinan yang bakal berlangsung esoknya. Tentulah ahli keluarga aku dari KL pun ada sama. Hampir tengah malam jugaklah kami dirumahnya.

Esoknya petang kami pulak ke KL di samping nak menghadiri majlis persandingan aku dapatlah meluangkan masa dengan ahli keluarga aku lagi. Waaahh..kali nie best betul, kami kenduri durian beb. Sampaikan aku kena sound pasal orang sarat mengandung tak elok makan durian bebanyak. eeeiisshh..kot kalau tak kena sound mang aku mengadap ajer durian yang banyak2 tu.

Hari Ahad adalah hari persandingan buat adik sepupu eh..lupa lak adik sepupu aku nie lelaki. Kenduri hanya disambut disebelah pihak perempuan sahaja. eh..lupa lagik..baik ketika makan durian reramai dan majlis persandingan tu hubby tak dapat nak turut serta. Badan dia tak sihat (katanyalah..tak taulah kot tu cuma alasan dia jer kan). Lepas jer majlis persandingan tu, aku mintak kat bapak (sebab aku menumpang kereta bapak) untuk bawak cucu dia nie ke zoo negara. Terus jer kening bapak berkerut. well..aku soh anak aku si Julia cakap kat atoknya, ‘tok kita pegi zoo, boleh tak?’. Laju jer si atoknya jawab, ‘boleh’. ‘Betapa kuatnya pengaruh cucu kat atoknya kan’ sambil tersenyum kuar ayat tu dari mulut aku.

Sampai jer kat Zoo Negara hujan turun mencurah2. Mulanya aku nak cancel jer, tak kuasa aku nak pegi dalam keadaan cuaca hujan lebat kan. Tapi sebab bapak pun dah kata alang2 dah sampai nie baik teruskan ajer. Aku pun ikut jerlah. Eeiisshh..bila aku ingat2 balik kan..rasa macam tak sanggup aku nak jalan2 punyalah jauh dalam keadaan yang begini sarat. Tapi Alhamdulillah..segalanya ok jer. Si kakak pun gembira sakan sebab permintaan dia untuk ke zoo dapat aku penuhi.

Selewat jam 6 petang hubby dah calling2 tanya aku bila nak balik..dan dia dah start bersungut2 aku lambat sangat nak balik. (padan muka dia..kalau dia ikut tak payah ler aku nak patah balik ke rumah bapak boleh jer terus balik Seremban).

Kami bertolak dari umah bapak ke Seremban pun dah hampir ke pukul 8. Tak dapatlah aku nak join sama dengan abang dan adik2 aku makan malam. Terkocoh2 punya pasal sampaikan purse aku pun tertinggal dalam keta bapak. Nasib baiklah adik sepupu aku yang baru berkahwin tu tolong ambikkan tapi 3 hari jugaklah aku tak de kad pengenalan. As usual..kalau aku wat salah tu hubby mangler tak lepaskan peluang sound aku kaw kaw liau. Aku nak kata apa..diamjelah..sok sok time dia aku pun takkan lepaskan peluang gak like what happened 2 hari yang lepas (nanti aku ceritakan yer that for sure).

Hari nie aku nak gi check up dan juga ada appointment untuk pasal rail langsir. Tak lupa jugak orang nak pasang Astro. Yess!! hujung minggu nie sibuk packing barang lagi beb. Yer..ada lagi barang nak diangkut..orangnya tak bila ar nak dok nie. Well..tak lama lagi jer nie. Hubby pun dah terkocoh2 dah nie. Padan muka dia..Minggu depan kot aku dah start dok umah baru tu. Boleh ke kot2? takde suspen2nya der..mang dah itu plannya pun. Lagi lambat pindah taulah hubby akan akibatnya nanti..hahahahahaaha

Selamat Berhujung Minggu Semua..!!

Isnin, 28 Julai 2008

dah 2 pun dia..

Rasa bengang sehingga ke hari nie belumpun terungkai tapi disebabkan hari nie merupakan hari istimewa segala perasaan yang tak baik tu aku tolak ke tepi. Nanti saja jerlah aku ceritakan atau mungkin aku simpan ajer ceritanya.

Hari nie 2 tahun dulu aku di dalam sebuah bilik, ditemani hubby dan beberapa orang lain lagi. Hari nie juga 2 tahun dulu airmata aku tumpah lagi melihat dia.

Hari nie setelah sakit itu aku lalui, dia kini dah pun berlari, ketawa gembira, menyebut 'mak' 'ayah' 'kakak' dan beberapa perkataan yang lain. Dia lambat untuk menuturkan sebaris ayat tapi tingkah dan lakunya amat menggembirakan kami semua.

Dia lahir tanpa nama sehingga dia berumur 11 hari. Dan kini namanya bila disebut, dipanggil dia akan menoleh dengan senyuman dibibir.

Dialah anak aku nombor 2...LIDYA CAMELIA



Ketika berumur belum pun setahun...
















Ketika 1thn












bersama kakak raya tahun lepas

Selasa, 22 Julai 2008

Penat tapi gembira

Seminggu sekali updet kira ok gak la daripada langsung takde updet..hehehehe..Seminggu berlalu banyakla siri cerita nak ditaipkan walaupun takdelah banyak mana tapi janji minggu nie minggu 'best' gaklah.

Mana tak bestnya..untuk yang kesekian kalinya..keluarga aku dari KL telah sudi mencemarkan duli untuk melawat aku yang sarat dan menolong aku memindahkan barang2 ke rumah baru ku itu. hehehee..Mereka tiba hari Sabtu tengahari dan aku siap 'tapau' lauk untuk jamuan makan tengahari. Lewat petang tu makcik sedara tiba bersama adik sepupu. Meriah gitu. Kebetulan ada pasar malam, apa lagi berpesta sakan ler dengan durian, manggis dan dokong langsat. Mak pulak telah sudi memasak pengat durian untuk dimakan dengan pulut tanaknya. hhmmm..nyam nyam..sedapnyaaa..

Esoknya (Ahad) hanya sebahagian barang dapat kami pindahkan, selebihnya insya Allah bila ada kesempatan nanti. Mertua dengan baik hati walaupun penat balik dari rombongan ke Terengganu telah memerah keringat memasak lauk makan tengahari untuk kami. Lewat malam tu keluarga aku pun mula bertolak ke KL.

Semalam aku dan hubby bercuti..dari awal pagi kami pun kemas kain baju yang berselerak kerna almari baju kami dah pun ke rumah baru. Hubby bersungut katanya baju aku yang paling banyak dibandingkan dengan dia. Sampaikan jumlah sepentot aku pun dia sebut...nyampah tul. Aku tak suka kalau dah wat keja nak sungut itu ini. Buat jerlah dengan ikhlas. Sebab tu kita jadi cepat penat sebab kita banyak bersungut..betul tak?

Kalau takde aral melintang..insya Allah aku akan berpindah ke rumah baru secepat yang mungkin. Aku pun sedang menghitung hari untuk mendiami rumah baru kami tu.

Selasa, 15 Julai 2008

aktiviti hujung minggu

Hari Sabtu hari tu aku bekerja half day. Seperti yang telah dirancangkan, aku minta jasa baik pakmertua untuk menjemput aku di opis so that aku boleh menyertai rombongan ke rumah pengantin lelaki di Sri Menanti. As you know la kan..orang Negeri Sembilan nie ada adatnya yang perlu dibuat sementalah pulak bapa pengantin perempuan salah seorang dari 'datuk beradat'. Enak betul lauk pauk yang disediakan..ehem ehem aku menjamu selera di atas rumah pengantin yer. Seawal jam 2.30 petang kami pun beransur balik ke Seremban.

Dan seperti biasa, hari hujung minggu rutin balik ke KL untuk melawat parents aku. Jam hampir 4 petang kami pun bertolak. Paling tak bestnya kami menempuh kesesakan sebaik tiba dia tol Sungai Besi. Hubby dah mula resah gelisah, aku apatah lagi. Kejab pusing kiri kejab pusing ke kanan. Hubby bertanya pada adik yang bertugas di tol, ada 'road block' katanya. Terus jer hubby berangin satu badan. Marah betul dia. Kot nak buat roadblock macam dah takde hari lain agaknya omel hubby. Aku diamkan jer. Risau gak aku kot 'penyakit' hubby menyerang nanti. Aku suruh dia bertenang sambil menyuruh dia minum air masak yang aku hulurkan kat dia. Sib baik dia ikut jer.

Sempat jugak kami singgah di kedai kek yang baru dibuka dekat dengan rumah parents aku tu. hmm..boleh tahan rasanya, sedap dan manis. Eh..lupa lak MIL ada kirimkan pulut kuning dan serunding ayam untuk makbapak. Apalagi menjamu selera la kami petang tu. Aku ada citer kat mak pasal hubby hampir2 nak beli durian kat pasar tapi aku cakap baik beli kek jer. Terus mak tanya naper tak beli..aku cakaplah nanti mak turun ke Seremban kita pesta durian yer. Bapak sengih jer. (ada jer jalan nak soh mak datang ke Seremban).

Esoknya (Ahad) lepas makan tengahari, buat taik mata kejab, kami pun bersiap2 nak balik ke Seremban. Hmm..ada lagi roadblock menghala ke KL. Hubby pok pek pok pek lagi. Aku pun tak kuasa nak dengar, mandangkan aku dok layan kanak2 riang kat belakang. Sempat jugak kami singgah di Nilai melawat adik sepupu hubby yang baru jer bersalinkan anak perempuang yang ke-3. Aku soh hubby kuarkan bubur pulut hitam kiriman mak aku untuk diberi kepada mak sedara hubby. Selebihnya aku bawak balik Seremban.

Hari nie rumah baru aku tu akan dicat dek pak sedara aku. Katanya akan selesai dalam 2 hari ajer. Hujung minggu nie boleh la pindahkan barang skit2. Dan semoga rancangan untuk berpindah hujung bulan nie atau awal bulan depan dapat kami laksanakan..insya Allah.

Selasa, 8 Julai 2008

Secukup rasa..

Seminggu berlalu di bulan Julai tentulah macam2 aktiviti dan hal2 yang berlaku kan. Tapi yang penting aku masih belum lagi berpindah (jawapan pertanyaan NBK). Masih ada lagi barang2 yang perlu kami beli. Bukanlah aku taknak pindah. Hari2 aku dah berangan nak dok umah baru tu. Hujung minggu hari Sabtu hari tu ada kenduri kahwin adik sepupu hubby. Dan kebetulan jugak si kakak Julia demam. Kakak kalau demam tak banyak ragam mungkin sebab dia dah makin membesar kot. Setakat nak makan ubat ker nak jumpa doktor ker dia mang tak takut langsung. Alhamdulillah ..kakak dah ok dah tapi batuknya sahaja yang kesian pulak aku dengar..kadang tu sampai dia muntah.

Hari Ahadnya pulak seperti yang dijanjikan hubby, kami ke Klana Resort untuk menikmati buffet japanese food. Tak best sangat tapi aku tak kisah sangat janji aku dapat makan makanan jepun (untung time mengandung camtulah..cakap la nak apa sure hubby penuhi..hehehehe). Masa sedap menjamu selera, kedai perabot pulak telefon nak hantar sofa. Aku soh hubby bagitau bila masa sesuai..eh dia taknak pulak. Ndak takndak lepas jer makan kami ke kedai perabot tu dan settlekan bayaran. Hubby boleh pulak soh kedai tu hantar petang tu gak. Alasan hubby..takut sofa baru tu kena hujan sebab dia nampak sofa tu kat luar kedai. Alaaa..alasan ler tu..tulah peel orang lelaki kan. Konon tak excited tapi aku tengok sekarang nie dia pulak dok sibuk nak letak itulah inilah kat umah baru tu. Aku? Baik aku tumpukan pada 'perut' aku nie dulu..hehehheehe

Anyway..aku ada gak tanya kat hubby pasal mesin basuh dan peti sejuk. Waaahh..katanya nanti dia beli ler..'cash' lagi. Eleh..mentang2 ler baru dapat vitamin 'b' dari tempat keja. Eksen bukan main lagi dia dengan aku tau.

Hujung minggu nie apa lagi..time balik ke Pantai ler kan. Hubby ada gak tanya ada ker apa2 barang nak di amek dari umah Pantai tu. Aku kata ar ada tu ada tapi takdelah banyak pun. Aku ingat bila dah pindah sok barulah aku amek. Tak kuasa aku nak amek sekarang nie sebab tak koser nak semakkan bilik...kot nak anta kat umah barupun bukannya nak pakai lagi pun.

Gambar belum dapat aku nak load lagi walaupun aku dah amek dah. Sebabnya laptop kesayangan aku dah gi service center untuk direpair. Tetiba lak laptop aku tu takleh nak dihidupkan. Tapi aku dah tanya dah..insya Allah minggu nie dah siap kot. La nie aku dok guna pc yang versionnya dah kaput sangat dah. Kot nanti tak pepasal jer hang kang. Untuk selamat baik aku taip jer dulu. Gambar2 letak kendian.

Isnin, 30 Jun 2008

hhmm..alahai..

sesekali nak biarkan blog kosong pun tak best gak kan? No excuse la..sajer jer aku tak bercerita (konon2 nak kumpul cerita then panjang ler skit ayat2 nanti).

Hari Sabtu hari tu aku balik KL as usual la kan to visit my parents, kebetulan pulak ada sedara (pangkat pakcik) meninggal dunia. But then masa aku sampai pun dah lewat sangat. Aku sempatla jumpa wife dia and the minute she saw me, dia nangis dah ler aku nie sensitif..berkongsi airmataler kami. Hubby pun sempat mintak maaf sebab tak dapat nak datang secepat yang mungkin.

Kebetulan pulak malam tu adik sepupu aku datang sama. Maka beramai2 lah kami tido di hall yang tak seberapa luas tu. Memandangkan memasing dah tau besoknya nak pegi kenduri kahwin, maka kami pun terpaksalah tido awal yang tak berapa awal (kul 2pagi). Itupun sebab anak aku si Lidya yang tetiba terjaga kul 11lebih dan cergas nak bergurau dengan semua orang.

Kenduri kahwin yang kami pegi tu di Salak tu sedara belah bapak. Kami pun tak duduk lelama sebab keadaan cuaca yang mendung. Aku dengan hubby pun tak sempat lelama sebab bangcik (pilot bapak) masuk keja kul 4 petang.

Kami sampai di Seremban dekat kul 5 petang. Sempat lagi menyinggah ke kedai perabot. Dah tengok dah usha apa2 yang patut kitorang pun balik sebab dah hujan lebat pun.

Malamnya aku mintak hubby banjer pizza...hubby said ok sebab aku tau dia bakal dapat bonus hari nie. (psst..lepas nie kan aku nak mintak dia banjer makan Japanese food lak..heheheehe)

Hujung minggu nie lak ada kenduri kahwin adik sepupu hubby. Baju baru tak yah beli sebab bulan lepas masa MIL gi KL dia ada belikan baju maternity blouse untuk dipakai time kenduri tu. (murah rezeki aku kan?). In return, aku kena ambik coti hari Jumaat nie sebab dia dah janji nak masak pulut kuning for the akad nikah nite. Aku pun tak kisah..maklumlah aku mang nak clearkan coti aku pun..heheheehe

p/s: korang rasa penting ker beli kapet? Hubby sibuk nak beli kapet untuk hall dan setiap bilik tido. Aku rasa yang penting sekarang ni mesin basuh dan peti sejuk..betul tak? Kapet bebila pun leh beli..tul tak?

Selasa, 24 Jun 2008

Amused..




hah..sejak dua menjak nie jari aku makin lama makin berat jer nak menaip cerita ceriti. Bukan sebab aku nie takde cerita tapi sebab dah makin berat kot..hahahahaa (alasan baik punya). Tapi tulah bila tak bercerita rasa tak best la pulak. Kepala otak nie asik la dok mengarang memacam ayat konon2 aku akan taip kat sini. Bila dok depan komputer..lain pulak jadinya. Menggatal jer tangan dok menekan blog orang (dasar kaypo ci tul aku nie).




Rumah mertua aku didatangi 'tetamu' tak diundang. Dulu2 mak mertua aku selalu citer betapa dia penah ada sampai berpuluh2. Dan minat dan sayang dia tu jatuh ler ke anak dara dia. Aku rasa kalau tak 'cantik' sure dia taknaknyalah.




hah..tu dia 5 ekor semuanya..Kata mak mertua aku bila dah besar skit nanti dia nak bagi kat kengkawan dia. Tak koser nak bela banyak2 der. Ibu kucing nya bagusler bersih jer anak2 kucing tu dijilatnya. Comel2 lak tu. Si Lidya dah baper kali dah dok picit2 anak2 kucing nie.


Dulu2 masa anak dara, aku ada gak bela kucing. Masa tu aku tengah sidai kain dan aku dengar anak kucing dok mengiau2. Memula mak tak bagi tapi aku kata aku sanggup bersihkan, mak aku pun said ok. Dua ekor, sekor aku namakan Mon dan sekor lagi Tel (kalau combine jadi ar Montel). Memang tak larat esp. time kucing2 nie terkurung dalam rumah dan pintu bilik air lak tertutup, siaplah pepagi buta sebelum sarapan aku kena mengadap 'pancake' kucing belaan aku tu. Well..sampai sekarang keturunannya ada lagi. Nak ikutkan sebelum aku bela Mon dan Tel, kitorang memang ada kucing2 lain. Aku memang ler sayang dengan kucing tapi atas sebab kesihatan aku jugak aku tak boleh nak rapat dengan kucing.


OK..citer lain lak.


Hari Sabtu hari tu lepas jer aku mandikan Julia dan Lidya..aku lepaskan dorang main kat depan umah. Ada ar budak sebelah umah nie dok main gasing. Aku sound ar kat adik tu..(nama dia Awal)..


'Wal, ko main gasing kayu ker?"

Dak Awal jawab "mana ada lagi kayu punya kak, sekarang semua plastik".

"oh yer ker, Wal bak pinjam jab".

"Eh..akak pandai ke main nie?"

"hahaha..dah lama tak main gak nie..cuba jerlah"


hanya selepas sekali cuba..terus jer menjadi..
(abaikan budak yang terkangkang terkiap tu..)
(dia pun excited tengok gasing tu pusing lelama)
Korang bayangkan ek..pompuan mengandung 7 bulan ..diulang mengandung 7 bulan dengan berkain batik dok main gasing nieh..
Ngam2 aku pas jer gasing nie balik kat Awal..kedua mertua aku pun balik dari pasar..fuhhh..sib baik tak tu harus aku kena sound..
Tu baru gasing jer tu..hahahahahaa..tak sangka skil main gasing tu lum ilang lagi. Dak Awal pun kekaguman tau. Sampaikan si Julia cakap.."mak hebat"..hahahahaha

Selasa, 17 Jun 2008

dah tak berangin dah..

Nak ikutkan hati mangler aku masih bengang. Tapi yerlah kan saperlah aku nak cakap lelebih pun. Tapi tulah kesian kat aku dengan hubby..lagi ler nak kena berjimat. Aku pun tengah pening kepala dan sibuk dengan rumah kami tu.

Sepanjang minggu yang berlalu nie pun aku dengan hubby dok masuk kedai kuar kedai jer kejanya. Tanpa disedari duit pun keluar jer..duit masuknya? hhmm..tahlah dengan nak sambut baby baru nie lagi..adooiii aiii..perit sungguh rasanya. Tapi tak baik kan..pikir yang bebukan nie. So, segala benda yang negatif metif kami tolak tepi dengan perasaan gembira dapat rumah baru dan ahli keluarga baru. Bak kata omputeh tu 'double happiness'. Wah gitu..heheheheehe

Hari Jumaat lepas aku gi check up lagi. Alhamdulillah..doktor kata aku n baby baik2 jer. Walaupun aku selalu lupa nak makan ubat (siap kena sound dengan doktor tu). Yelah kan dok sibuk memikirkan banyak hal sampai aku leh lupa lak nak makan ubat yang doktor bagi since last month. Pada bakal2 ibu..jangan lupa tau makan ubat vitamin yang doktor bagi tu. Kot nanti cepat penat, kurang darah..lagi susah..ecewaahh..(peringatan utk diri sendiri sebenarnya).

Setakat nie dulu jerlah..nanti bebila senang aku upload gambar umah baru kami tu. Aku pun dah tak sabar nak pindah umah baru tu. Cat2 baru jer sampai sampai, bila dah siap cat..kena nak tambah gak barang skit2 kan. Dahtu boleh ar kami pindah masuk. Doa2 ler aku cepat dok umah baru tu nanti yer..heheheehehehe

Jumaat, 6 Jun 2008

Naik Minyak???

Aku heran betul ar dengan sikap orang yang cakap macam nie. Asal barang naik harga disuruhnya tukar cara hidup. Kalau macam tu toksah ler lantik YB..toksah ler buat pilihanraya kalau dah masalah harga barang naik disuruh tukar cara hidup. Soh makan ubi kentang..ubi keledek..ini zaman penjajah Jepun ker? Nak soh makan roti..kan ker tepung dah naik harga gak? Nak bagi rebate konon..tu satu lagi masalah..ingat takde ker yang mengambil kesempatan?

Aku tengok dah baper kali harga barang naik takde pun YB ker Menteri ker yang naik bas, gi Parlimen naik basikal, takdepun yang naik bas atau teksi (dapat gak tolong pemandu2 teksi tu). Kot yer pun nak naikkan harga minyak petrol tunggulah seminggu dua..nie tak nyempat2 dah macam apa jer.

Tiap kali harga petrol naik..disuruh bandingkan dengan negara jiran yang takde minyak. Ingat semua rakyat nie tak abih sekolah ker? Aku geram..aku marah..sakit hati..sedih..semuanya ada. Takde ker pegawai2 or menteri yang cerdik pandai cari jalan nak atasi masalah nie?

Aku susah betul ar nak percaya yang kita nie rakyat Malaysia nie ‘buruk lantak’ sampai nak kena import beras dari negara jiran. Bukan sebelum nie kita ada program pertanian yang besar2an? Takkan tanam pokok herba jer??? Mana pegi sawah2 kat Malaysia nie? Mana peginya???

Ni lak tarif letrik nak naik lagi...kot nak soh tukar pakai lilin ker? Nampak gayanya kenalah kita jadi macam tok nenek kita dolu2. Bela ayam, itik, cedok air perigi, air sungai (kot sungai tak tercemar ler kan) tanam sayur sendiri. (kesian pulak yang dok umah pangsa n kondo).

Aahhhhh...tension ar macam nie!!

Selasa, 3 Jun 2008

setengah

tau tau jer kita dah di bulan 6 ek. Lagi 2 bulan aku bakal 'meletup'. Kakak dok sibuk nak 2 baby, 1 boy and 1 gal. Kesian kakak..bila tengok orang ada baby boy dia ndak baby boy pehtu kang nampak lak orang ada baby gal, dok sibuk ndak baby gal. Tu sebab ler dia nak sampai 2 baby. Kadang tu aku tengok dia nak buktikan kat aku yang dia kuat (walhal sekerempeng jer) dokla dukung si Lidya yang tembam tu. Yang adik pun gelak jer n kadang tu 'ontok' jer bila akak buat apa2 kat dia.

Ok..citer di hujung minggu. Aku balik ke Pantai ar apa lagi. Yang kelakar tu hubby awal2 lagi dah pagar dah pintu umah..yerlah takut kejadian dulu berulang..ehheehehe. Time balik tu kebetulan pulak aku diserang selsema. Tak kisahler selsema ker apa ker tapi tetap seronok sebab dapat berkumpul reramai. Kalau dah balik tu sure la ada macam2 cerita yang nak dikongsikan bersama. Dari cerita pasal politik sampailah ke kisah2 lampau yang melucukan kami adik beradik.

Dalam dok sedap bercerita tu tetiba pulak anak Alang si Amal menangis kuat. Memula tu ingat takde benda, yerlah kalau dah baby mestilah nak susu ker apa ker kan. Bila dah lama tu aku pun masuk bilik dan cuba pujuk dan masa yang sama aku dok golek perut si Amal atas kepala aku (petua untuk baby yang kembung perut). Elok jer aku pas kat atoknya terus si Amal tu muntah berlilah sampai kat hidung pun keluar gak. Barulah baby Amal diam tu pun tak lama sambung balik melalak. Aduiii..sampaikan anak2 aku pun terjaga sama. Ndak tak ndak aku soh jer dorang 'demah' perut baby Amal sebab perut dia tegang sangat nan pulak dah banyak sangat minyak dorang sapu kat perut dia. Aku soh dorang amek kain panaskan seterika untuk aku 'demah'kan perut baby Amal tu sementara tu aku tidokan balik anak2 aku. Tengok2 Alang dah pasang dapur gas, dok panaskan kain untuk di'demah'kan perut Amal. Aku tolong sambungkan sambil tu aku selawat beberapa kali. Tetiba Alang dok pujuk baby dia 'diam yer Amal, tok moh tengah ubat yer.." sabar jerlah..aku dipanggilnya tok moh. Aku diam jer tapi geram gak. Yang penting lepas tu Amal diam and perut dia dah tak tegang seperti sebelumnya. Masa tu pun dah hampir pukul 2 pagi. Aku pun dah takde mood nak sambung cerita dah terus jer aku gi tido.

Aku ingat lepas Subuh ndak ler aku sambung tido..hampeh. Mata aku terus jer terbuntang dan perut lak dah lapar. Abangcik offer gi beli nasi lemak. Oklah tu kan. Memula tu aku nak soh dia beli jer roti canai tapi dia cakap malas nak tunggu lelama. Yang lain semua dok buat taik mata, aku sorang jer melantak nasi lemak..heheheehe. Kalau dah berkumpul ramai2 tu kan, sure la banyak borak dari kerja. Makan tengahari pun lewat dari sepatutnya.

Cut to short..masa nak balik ke Seremban aku mintak dorang melawat aku lak.(sebenarnya nak mintak tolong bersihkan rumah baru). Jadiknya, hujung minggu ni berkelah kat umah baru.

Khamis, 29 Mei 2008

Tak nak kalah..

Orang yang begini memang terdapat di mana2 atau mungkin aku sendiri kadang kala jadi begini (ntah2 aku mang selalu macam tu)...hehehehe Tajuk cerita tak nak kalah..yerlah maksudnya terlalu besar..ada yang tak boleh tengok orang lain lebih skit (dari segi kebendaan). Orang macam ni jugak langsung tak boleh terima orang yang disangka 'kureng' tetiba berjaya memperolehi sesuatu. Takpun apa sahaja yang orang lain perolehi tu adalah bunyi ala2 macam tak puas hati jer.

Orang macam ni suka sangat nak bercerita tentang apa yang dia dapat sehingga secara tak langsung menyebabkan orang lain rasa dia nie berlagak dengan apa yang dia dapat. Orang begini juga tak boleh nak terima pendapat orang lain walaupun dia tau pendapat orang lain tu tersangatlah benar dan tepat sekali. Orang begini juga selalunya akan memperkecilkan kelebihan orang lain (kes jeles ar tu). Ada sajer yang tak kena dipandangan mata dia bila melihat kelebihan atau kesenangan orang lain.

Ndak2 pulak orang sekeliling memuji (sedangkan mereka nie memerli) lagilah dia berahi nak cerita segala kelebihan dan kesenangan yang dia perolehi (berirama la pulakss..heheehe).

Lagi satu peel orang begini susah betul nak terima kenyataan yang pahit. Yerlah..dalam hal nie semua orang macam tu. Tapi apa yang aku maksudkan yerlah orang begini susah nak terima kenyataan bila orang nak perbetulkan sikap dan perangai dia yang tak baik tu (kes kena sound direct ler tu). Tapi kalau dia berbahasa kat orang tak apa la pulak (kes dah lama tak tengok cermin or lebih tepat lagi tak sedar diri).

Semoga aku dijauhi perangai begini..kalau terjadi pun..moga2 aku sedar diri dan balik ke pangkal jalan.

p/s: malas betul nak dengar torak borak orang begini...out of 100% tu sure 99% dah pusing dah jalan ceritanya.

Rabu, 28 Mei 2008

sajer sajer cerita

Dok sibuk me'longkai' blog orang sampai aku terlupa nak updet blog aku sendiri. heheehehehe..maklumlah namapun 'kaypo ci' kan. Dalam masa yang sama aku pun dok sibuk pasal rumah baru kami tu. Dengan mencangkul lah, dengan nak carik lampu, kipasnya lah. Baru2 nie aku dapat merasakan yang terlebih 'excited' dengan rumah kami ni bukan aku and hubby. Macam2 pulak idea soh buat itu ini kat umah tu. Ndak jer aku cakap kot hulur idea jer apa kes..hulur la $$$ sekali kan..senang jer aku nak ikut...hehehehe.

Mak dengan bapak ada datang ke Seremban minggu lepas dan mereka nampak gembira tengok aku dan hubby dah punya rumah sendiri. Alhamdulillah..itulah dia rezeki namanya. Dalam dok tak 'berduit tu' boleh gak ler beli rumah sendiri. Sib baik ada KWSP kan..kalau takde..harus lagi ler susah nak beli rumah.

Memang susah jugak memikirkan pasal rumah baru nie..ndak pulak untuk pasangan berkahwin yang mang jenis 'fulus kureng' or cukup makan nie. Sib baik la kami nie pasangan bekerja..boleh gak ler korek sana sini untuk menjadikan rumah tu rumah idaman kami. eceeehh..

Nantilah bila aku teringat aku letak gambar umah aku tu. Nampak gayanya macam ada orang tak sabar aku pindah dan aku pulak mang ndak sangat dok sendiri nieh.

Jumaat, 16 Mei 2008

keletah si Lidya






Tak dapat aku bayangkan kalau betul2 la Liyda hilang hari tu.
Dia semakin nakal..
Kakak keletah bercakap tapi Lidya pulak dari segi tingkah laku. Ada keja yang dia buat dalam diam. Tetapi dia suka kalau aku bercakap dengan dia tapi bila dia balas cakap..aku dah terngaga. Sepatah perkataan pun aku tak paham. cikuca..ciku..aaa...apetah....pening aku dibuatnya.
Dia lasak..sampaikan mak mertua aku cakap dia nie sepatutya jadi lelaki tak padan dengan nama dia yang cantik LIDYA CAMELIA.
Ada lesung pipit dia pipi kanan..barisan gigi yang tak jongang sebab aku tak ajar dia hisap punting kosong.
Walaupun dia kurang cerah dari kakaknya tapi dia manis..(mana ada mak yang nak kata segala kekurangan anak dia kan..hehehehe).

Khamis, 15 Mei 2008

saat tak terduga..

Apa yang bakal kalian baca pastinya akan memberikan perspektif yang tak baik pasal aku. Aku dahpun menyedari kesilapan aku tu. Inilah antara pengalaman yang benar2 menyedarkan aku dari terus lena.

Kejadian nie berlaku belum pun lama. Hujung minggu lalu aku balik Pantai sebab memang dah jadi rutin setiap 2 minggu aku pastinya akan balik jumpa parents aku. Hari Sabtu (10/05) tu aku bekerja separuh hari dan separuh hati (memang tak best keja hari Sabtu kan?). Memang terkocoh2 ler time tu. Dah siap makan tengahari dan packing apa yang patut kami pun bertolak.

Ateh adik aku tu memang dah tau aku nak balik. So, takdelah nak surprise apa bagai. Kebetulan pulak hari tu mertua kakak ipar aku meninggal dunia kat Segambut. Hubby dengan alasan tak tau jalan (atau maleh nak pegi). Aku diamkan jerlah kan, kang cakap lelebih aku gak kena marah.

Kitorang sampai Pantai lebih kurang pukul 4 petang. Aku sampai jer bapak dah sound ada sambal ikan bilis petai mak masak. Aku cakapla kat bapak aku lum lapar lagi. Pehtu mak tetiba bisik kat aku, awal tengahari mak dah masak dah tapi bapak sengaja tunggu aku balik nak makan sama. Korang bayangkan time tu dah lewat petang tau dan bapak lum pun makan tengahari. Terus jerlah aku ajak bapak makan. Hah..dua kali tambah bapak aku makan. (malam tu mak cakap depan adik2 lain bapak sengaja makan lambat sebab tunggu anak kesayangan dia balik..bangga aku sekejab..heheehehe)

Aku pun ajak anak2 aku lepak kat depan umah sebab aku tengok ramai bebudak main kat depan, surelah anak2 aku terkinja2 nak kuar dan main sama kan. Depan umah aku tu laman dia taklah besar mana pun. Kecik sesangat tau, ditambah pulak dengan dengan keta bapak, keta sedara yang dok parking kat lagilah sempit jadiknya.

Aku, Ateh dan sorang lagi Anas (isteri duapupu aku Aan) doklah berborak sambil aku dok timang anak si Anas yang baru jer 7 bulan. Dan masa tu jugaklah aku ternampak si Lidya dah tergolek dari buaian papan tapi dia tak nangis. Kuat anak mak nie..kata aku dalam hati. Hubby pun join kat luar tapi dia berdiri tempat lain ar kan takkan dia nak join kitorang dok pok pek.

Teitba si Farah anak sedara aku dok panggil2 aku yang sedap pot pet pot pet nieh.."mak! Lidya mana? tanya si Farah. Bila aku pandang tempat dia dok main, dia takde. Berderau darah aku sekejab. Eh..tadi ada situ. Ahh..sudah mana lak peginya dia nie. Hubby punya muka masa tu dah berubah, suara dia menggigil menahan marah dan sempat dia sound aku "tulah leko nak borak". Aii..dia dok tercegat kat situ buat apa. Maka terjerit2 kitorang dok panggil "Lidya!". Masa nie aku cuba taknak panik..maklumlah aku tengah mengandung kan. Kot panik datang lain lak hal yang timbul.

Bapak kuar dari umah, aku tanya ada tak Lidya masuk umah. Bapak kata dia tak tau sebab dia baru jer selesai sembahyang Asar. Ateh pun dah kecut perut dah..kebetulan pulak baby Amal anak Alang Ateh kena babysit sementara Alang gi Kedah. Ateh bagi si Amal kat bapak untuk mencari si Lidya. Hubby dah pucat lesi. Mak pulak tetiba dah tengking aku tak reti tengok anak. Abih semua yang ada kat rumah aku dok cari si Lidya. Lidya yang hampir berusia 2 tahun tu pulak bukannya pandai sangat bercakap. Abih2 pun..mak, ayah, kakak, susu, atok, acik..antara perkataan yang dia boleh sebut.

Setelah hampir 15 minit dok terjerit2, hubby dah kali ke2 ke belakang rumah, tiba2 cakap 'dah jumpa dah'..Alhamdulillah...berlari aku keluar nak tengok dia. Hubby kata dengan mak aku. Terlupa sekejab yang aku nie mengandung. Nampak jer si Lidya..aku dah tersenyum lebar. Lidya lak dok sebut 'ami..ami (mommy)' kat aku.

Yang berlaku sebenarnya si Lidya nie lalu ikut celah umah yang sorang pun tak perasan dan hubby lak berdiri betul2 tempat Lidya lalu. Tapi aku taknaklah cakap lelebih kot nanti aku gak yang kena sound kan.

Tupun teruk gak aku kena 'bantai' dengan si Bangcik adik bongsu aku tu. Dengan muka dia yang merah padam, sore ngalahkan halilintar.

hah..korang ingat dah abih dah..senja tu kami semua di dapur dan hubby lak baru jer nak pegi mandi. Kat ruang tamu si Lidya sorang2 dia pegi selak pintu nak keluar, dan memang aku dok memerhatikan dia terus jer aku panggil dia..terus jer dia tak jadi sambil berpatah balik ke dapur dengan 2 tangan kat belakang.

Malam tu Bangcik call ajak gi Pizza hut..yeay! sayang gak dia kat aku. Sebab dari petang aku dok mengengek mintak belanja. hehehehe..

Rabu, 7 Mei 2008

habuk..

uhuk..uhuk..uhuk..fuhfuhfuh..abih dah semua abuk, segala sawang..

dah seminggu tak berblog..nak kata pegi coti..mang aku coti pun..coti yang paling tak best..dok umah jer..tak gi memana..sampaikan kakak siap sound kat aku..'mak toksah ar gi keja, dok jer dengan kakak'..tu baru 3-4 hari coti tu..sabarlah kakak lepas nie mak coti 2bulan, hah boleh ler kita tunggang terbalikkan umah yer..hehehehehe

aku ingat coti nak ler gak gi jenjalan ke JJ ker, ke Seremban Parade ker nie tak, dok jer kat umah and abih2 pun gi tengok umah baru kami..yer..kengkawan..rumah kami dah pun siap..tiap kali pegi nak amek gambar..sure terlupa tapi bila dah tingat kamera tak bawak pehtu henpon lak baterinya tinggal nyawa2 ikan.

dah berangan dah nie dok umah baru tapi banyak benda lak nak kena buat..tapi yang utama of coslah kena pasang grillnya dulu kan..dah siap tu nanti pasang ler benda2 lain..

apapun...semuanya kena ada ongkos ar kan..ada duit semuanya boleh..takdak duit..diam jerlah kan..hehhehehe..

apa lagi ek? oh ya..perut dah pun semakin besar, rasa malas lagi bertambah (takleh diikutkan sangat nie, nanti baby pun jadi pemalas)..mengandung kali nie a bit different ar..selalu pulak aku kena migrain dan hampir setiap lewat malam sure aku terjaga pehtu nak sambung tido punyalah payah..agaknya tanda2 awal yang bakal baby nie sure mengejutkan tido aku.

baby boy or gal? teruk ar doktor nie..last two pregnancy senang jer doktor bagi tau boy or gal. Lima bulan aku dah tau dah tapi kali nie doktor (doktor lain) kata belum nampak apa2. Dia takut aku frust kot. Takperlah lepas nie sure leh nampak n doktor pun tak leh nak elak untuk bagi tau boy or gal.

Khamis, 24 April 2008

ahh..kakak

Satu malam sejuk, sepi dan syahdu, begitulah juga hati dan perasaan seorang ibu itu..tanpa disedari airmata tergenang. Secara tiba2 si anak yang sedang menghisap botol susu telah berdiri merenung si ibu. Ketika itu jugalah si anak menegur si ibu...

si anak: mak, kenapa mata mak berair?

Si ibu mendiamkan diri sambil mengisyaratkan anak tidur di lengannya sambil menghisap susu. Si anak menurut sahaja. Bila anak sedang berbaring di lengan si ibu, dia mengusap kepala si anak dan menciumnya berkali2. Rasa sedih dan pilu itu hilang dan timbul pula rasa lapang di dada. Si ibu mengukir senyuman dalam tangisan diam.

Tiba2 sahaja si anak bingkas bangun, dipandang wajah si ibu dengan riak muka yang tak dapat si ibu ketahui maksud pandangan itu. Ketika itulah si anak mengesat mata ibu lalu dikucupnya pipi si ibu sambil berkata "kakak sayang mak, sayang adik" dan dicium pula perut ibu. Si ibu lantas terdiam seribu bahasa. Tak terungkap kata2 dek kelakuan si anak yang belum baligh tapi seolah2 mengerti perasaan si ibu ketika itu.

Bagaimanakah perasaan si ibu? Tentulah rasa aman dan bahagia sekali kerana anaknya yang belum cukup dewasa tapi amat mengerti perasaan hatinya.

Ini doa ringkas ibu untuk mu anak....Semoga si anak ini dan juga anak2 yang lain terus-terusan menjadi anak yang baik. amiiiin..

Jumaat, 18 April 2008

kena tag

Hah..pulak dah kena tag dah..kawan baru nak kenal dah tag pasal 8 perkara mengenai aku..nie kira2 nak tau perangai aku la yer…dak kimie namanya..

okaylah..antara 8 mengenai aku yerlah...

1.) aku nie kalau dapat gelak memang ler macam pontianak..mengilai2..sampaikan pernahkena tegur dek ramai orang

2) aku nie sensitif..cepat nar nak kuar airmata (biasalah kan nama pun orang pompuan mestilah sensitif)

3) aku ada abang yang baru keja kat Alor Setar..dulu rasa macam dia tu takde masa depan tapi kami sekeluarga bersyukur sesangat dia dah berubah..

4) aku ada adik perempuan tahun 31tahun yang masih lagi bujang dan sekarang nie bapak panggil dia puteri kesayangan (jeles aku tau..sebab dulu bapak yang panggil aku puteri kesayangan dia)

5) aku suka tengok benda2 gadget yang teknologinya tinggi…kalau aku nie kaya, sure benda2 macam itulah yang aku…(skrg kaya gak..kaya kasih sayang dari keluarga dan kengkawan…hehehehee)

6) aku nie mulut laser..(laser ker?..tapi sedang cuba untuk kurangkan..yerla tu… :p)

7) aku kidal…yer dalam 5 adik-beradik yang masih ada nie aku sorang jer kidal..mengikut acuan bapak dan arwah uwan aku yang kidal ler..

8) aku suka layan kerenah bebudak kecik ..innocent jer..gelak bila diagah..cakap tah apa biji butir..

hah..tulah serba sikit (ada banyak ker?) 8 perkara rambang pasal aku…

nak kena tag orang lain ker? Alamak aiii…kesiannya..takperlah aku tak nak paksa orang ler..saper rasa nak citer pasal diri dia..citerlah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails