Rabu, 30 Disember 2009

Untuk Hari nie..

Dengar ini aku nak berpuisi
Entah sedap entah tidak
tak usah dipeduli
ini hanya untuk diriku sendiri
aku sendiri pun tak peduli..

Kurang dua hari sahaja lagi
apakah azam lama sudah terisi?
apakah yang baru juga bakal terisi?
aku tak pasti..

seronok atau tidak
hendak tak hendak
suka atau tidak
umur kita tetap bertambah

tiada yang suka mimpi ngeri
apatah lagi trajedi
moga2 2009 memberi erti
untuk pedoman 2010 yang bakal ditempuhi..

perggghhh...puisi ke sajak nieh?? bantai jer..konon2 ada r tu bakat terpendam dari dalam..kahkahkah

nota: samalah kita berdoa agar tahun2 mendatang adalah yang terbaik buat kita
semua....amiiinnn..

Ahad, 27 Disember 2009

kesian..

Mang ar kesian..kesian kat blog aku ler apa lagi, ker aku sajer nak tayang 16hb tu lelama supaya korang leh ingat tarikh tu ..kikiki. Tak de maknanya der. Kalo dah malaih tu kan, mang ler malaih. Kot time rajin hari2 ler aku dok citer memacam.

Macam la nie..aku tengah dok rileks sambil2 tu dok usha resipi2 untuk makan tengahari kang. Nasi lemak dah pun siap ataih meja, satu jer kureng..kacang tanah. Tak tu mang ler lengkap dah nasi lemak aku tu..aihh..alahai lupo lak den nak robuih tolor. Takper small matter jer tu, kang tau2 jer dah pun siap. hehehehe

hmm..malam tadi aku gi dataran senawang, punyalah ramai orang ko. Maklumlah kan, malam minggu. Dah tu time coti sekolah lak tu. Sempatlah gak naik benda alah pusing tu 'merry go round', poning palo acik ni hah, kot tak sobab anak den yang tuo tu ngajak to koso den do.

Boleh lak aku ingat aku dah kehilangan handphone aku beb. kono maghah dek laki. camner letak handphone lah..tak reti jagalah, tulah nilah tapi dalam pada tu dia dok try call handphone aku tu.. eh eh leh lak aku dengar ko, upanya jatuh dalam keto..kahkahkah. tupun kono gak den maghah dek laki den. Dah jumpo tu tutup la cito agak eh..ni tak, pot pet pot pet kalah omak den.

Tapi Alhamdulillah..dapat gak den jumpo balik handphone den. hehehe

Korang ada idea tak nak masak apa untuk tengahari nieh? Takperlah rasanya aku dah tau dah nak masak apa. Kot rajin kang aku letak gambo kat sini yer. kot rajin kot tak rajin, inijerlah yer citer aku.heheheh

Minggu nie hujung minggu yang panjang peh tu minggu depan pun camtu gak..hmm..apa lagi weih..selamat bersuka ria lah...hohoho[konon2 nak gelak mcm santa lak]

Rabu, 16 Disember 2009

HARI NIE..16 DISEMBER

Hari nie di tgh malam tadi..hubby jadi orang pertama mengucapkan HAPPY BIRTHDAY..[alaa..takkan ucapan jer yang..present?] Pehtu abang lak tepon dan ucapan selamat jugak dari abang..

Hari nie..harinya aku dah pun berusia 35...perghh..dah 35 dah umur aku..ish ish ish.. agak tua dah nie.hahaha [tetiba lak baru nak pasan umur semakin ganyut...hahaha]

Syukur Alhamdulillah..Allah swt mengurniakan nyawa untuk aku terus menikmati dunia dan kehidupan ini. Ya Allah..semoga nikmat ini berpanjangan..terima kasih ya Allah untuk segalanya..

Alhamdulillah..

Selasa, 15 Disember 2009

Tepu..

Dah rajin2 dok update blog tetiba jer aku senyap sunyi..dah korang pun tak nak tulun bagi komen..kesian aku tau. Dok la tunggu korang bagi komen hampehdotcom jer yang dapatnya..abih2 pun kak lady gak yang turun bagi komen. Aii..takkanlah kak lady sorang jer baca blog aku kan? [ntah2 yer kot..hahahaha].

Idea nak merapu dah takde ar weih..maklumlah dah seronok berhujung minggu. Maleh pun yer gak. Dok sibuk melayan anak2 peh tu main game kat fb, abih2 pun aku pegi funfare kat dataran senawang tu hah. Tupun si Lidya langsung taknak balik. Anak aku yang bertuah sorang tu lah dia perangai dia. Mang payah sungguh kalo bawak dia gi jenjalan. Nak suruh buat keja apa tah lagi. Paling aku geram tu selalu naa la dia nie mengengek walhal masa dia baby dulu takdelah macam tu. hah..part nie aku mang salahkan hubby. Dia paling suka menyakat Lidya. Mang geram jer aku dibuatnya. Dan sekarang nie pantang silap jer skit mulalah drama airmata.

mula esok aku akan bercoti panjang..hah..den ado yo laie coti tahun. Yang dah takdo tu dok la korang melangut depan pc yo..hahahaha [gelak jahat].

p/s: paler dah ingat nak balik pantai dalam jer nieh..rajin sok den citer lagi yo..

Jumaat, 11 Disember 2009

Siok r kan?

Amboii..sioknya kerja kat Selangor..sioknya korang berhujung minggu yang panjang gitu. Mangler hampehdotcom jer aku rasa tau. Jeles i tau..bukan takat minggu nie jer minggu depan dan minggu lagi satu pun macam tu gak. Konpom ada yang dok sambung coti tu kan? Yang tak sambung pun takper janji merasa gak r kan coti.

psst..meh nie aku nak bagi tau korang my brother also my reader ler. heh heh..bang, owh ko baca diam2 jer yer. Blog ko camner citer? Meh nie link ko tu angah letak kat blog angah nie..ker ko nak simpan untuk ko sorang jerkk..hehehe

hah..kalo dah abang ko sendiri pun baca sonyap2..orang len aptah lagi kan..surela lagi sonyap jadik eh. Meh nie kita kenal2 nak tak? We share2 ar link...meh ar..aku boring ar asik baca blog yang serupa haghi2..hahahaha Pengantin baru Pn Zanna pun sonyap yo nie...hehehehe yerlah kan orang tengah dok siok berbulan madu ar katakan..hahahaha

hmm..okay aku ada soklan..kotlah ada yang sudi nak jawab soklan aku nie. Soklan aku ialah katakan korang tak suka dengan seseorang nieh ar kan korang rasa2 nak tak korang berlakon berbaik2 dengan seseorang tu? Naper aku tanya soklan nie? Sajer nak tanya ar kan mana tau kot jawapan korang tu lebih kurang dengan jawapan aku nie hah..

Tolong eh..jawab soklan aku tu..taknak jawab takper tapi korang bagi pandangan pun leh yo.


Yang dok tension tu meh nie aku ajar korang...for sure ada yang gelak takpun senyum jer..kalo kot tak gak senyum..tak gak ilang tension tu..aihh..gi dok kat dalam jamban..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





agak2 ar kan? bila mereng tu selamba jer buat lawak bangang..

Sian hubbyku dpt bini the mereng one..hahahaha





SELAMAT BERHUJUNG MINGGU...ihikss

Khamis, 10 Disember 2009

Apa makan?

Errrkkk...Alhamdulillah..konyang dah...tadi aku goreng ayam then ada 3-4 ketul tu aku wat masak merah. Tadi lepaih tapau dua jenis lauk, hubby kata nak beli salad nak wat burger malam nie.. Aku lak nampak kerang..perghh..ini buat kerang rebus sodap nie.


Dan walla...inilah hasilnya.









hubby siap sound tu..hah pandai pun nak improvise resipi2..

aku jawab ...mang tau cuma MALAS jer [dalam hati] ..hahahha

bila dah makan tu kan..mata pun mula kuyu jer kan..bantal pun dah memanggil2 jer nieh..

mana anak2 ku? anak2 jom titon meh..ehehhehe

ep..dah korang gi keja eh...kot nak titon gi r ke surau nun...huhuhu



Hari nie..

Hari nie aku coti daa..MIL ada hal balik kampung. Aku dan hubby coti. owh..kitorang la nie kali sorang coti sorang lagi mesti coti gak. Yerlah kan bila lagi nak abihkan masa dengan anak2 kalo bukan dengan bercoti. Lagipun dah hujung tahun dah nie..dah elok pun nak abihkan coti yang terlebih2 tu. hehehehe. Tapi kot yang dah abih coti tu kan..sib ar kan. Saper soh abih kan coti awal2..eleh..dah tu tak reti2 ke nak amek mc weih. Kot quota mc ko pun dah abih tu kan..tak dapek den nak nolong dooo...

Eh..ok ar nak gi tapau lauk skit..tadi dah goreng ayam..nak wat sambal cili api.

Kang kita sambung...kot rajin kang aku letak gambo lauk yang kitorang beli bagi korang terliur..hahhaa [gelak jahat]

Selasa, 8 Disember 2009

Di hari Ulangtahun (5/12)-part II

Eceehh..sambung citer plus gambar ..

Dah penat main bowling [penat sangat la tu konon]..apa lagi time untuk mamam ar kan. Masa dalam lif tu aku cakap kat hubby nak gi makan ikan masak pedas sekali lagi. Hubby diam jer. Tah apa yang dia pikir pun aku tak tau. Peh tu tetiba lak dia cakap..taknak gi karaoke ke? Kan anniversary nie? Perghh...Aku macam tak caya jer ayat yang kuar dari mulut hubby tau.

Aku tengok muka Ateh, dia dok sengih jer. hmm..apa ar lagi berangkut ler kami anak banak ke karaoke di tingkat 4 Seremban Parade tu. hah tu dia..memula tu ingat mang tak leh nak bawak masuk 'angels' aku tu kan. Eh..boleh ar ko..nak bawak masuk makanan dari luar pun leh yo.

Korang tau saper yang lebih2nya menyanyi? Korang agak saper eh? Aku? Adik aku Ateh?? well..the pictures below tell u the truth nothing but the truth..hahahaha


Ini budak tak heran mak pak eh melalak..
terkangkang dok mkn twisties..heheheehe







ini 2nd daughter adeehh..konon pandai nar ler baca kat skrin tu..









hah..ini lagi sorang dah lotih dah ngantuk..nyanyi lagu twinkle2 lit star sampai 2 kali..hahahaha





tu jer ler gambarnya yer..yang len2 aku tepek kat fb [kot ler rajin]..

Apapun, aku amat2 seronok dengan aktiviti sempena ulangtahun kami yang ke 6..totally a blast!! Sib baik gak ada Ateh..tak tu, fenin camnerlah aku nak meround seremban parade tu masa hubby tengah tournament.

p/s: hubby dah gian melalak karaoke weihh...tapi sib baik dia ajak aku skali kot dia nak g dgn kengkawan..hah..mau aku muncung sedepa nanti..huhuhu

Ahad, 6 Disember 2009

Di hari Ulangtahun (5/12)

Yang nie aku aku taip hari Ahad..baru hari nie aku postkan..hehehe

Aku rasa letih tak abih nie weih... Ecehceh..konon2 letih ler sesangat. Apapun, aku rasa tersangatlah gumbira lala. Takde langsung rasa hampehdotcom. Aku dok senyum simpul jer nie. Rasa letih..sakit2 badan tu tolak tepi sebab gumbira lala jer nie.

Semalam (5 Disember) adalah merupakan hari ulangtahun perkahwinan aku dan hubby yang ke 6. Eleh..baru jer 6 tahun beb..of cos ar ada slek sana sini..tapi biasalah kan sempurna pada anggota bukan sempurna tingkah dan laku. Mang ada gak gaduh mang ada baik. Tapi semuanya masih boleh diatasi..insya Allah..

Pepagi lagi kami dah bersiap sedia nak ikut hubby gi perlawanan bowling antara industri kat Seremban Parade. Mang confirmlah kitorang takleh nak main sama, sebab seharian lane tu dah kena booking. Tak kisahlah tu, aku jadik penonton dan penyokong untuk satu game jer lepaih tu aku dengan adik aku Ateh (malamnya dah tidor kat umah aku) gi jenjalan sekitar seremban parade. Agak2 dah rasa lapar tu kami singgah masuk makan kat McD. Dah selesai makan kami sambung lagi jenjalan, konon2 nak bagi 'enap' perut lepaih makan.

Dah agak2 hubby nak selesai main bowling kami pun pegi balik. Hubby tak menang apa2 pun. Dia di tempat ke 29 dlm lebih seratus orang yang main. Kawan dia yang dapat no. 12. Kami tak tunggu pun untuk penyampaian hadiah tu sebab nak cepat2 gi kenduri kahwin sebelah umah MIL. Tupun dah dekat pukul 3. Kira ok gak tu ar kan..janji ada gak pegi dari langsung tak pegi. Dah selesai makan kat kenduri tu kami salam tuan rumah then siap2 chow balik.

Kesian kat Ateh..dia mang suka sangat main bowling..dulu2 asik terjatuh jer kat lane..tapi la nie perggh..mang payah ler nak menang kalo dia main skali. Agaknya hubby kesian..hubby pun cakap lepaih maghrib nanti leh ar kita datang balik. uiiihh..haii..aku dgn ateh apa lagi..suka hati ler ..sengih jerlah kitorang. Akhirnya dapat gak kami main..heheheh. Yang best tu Lidya pun main gak tapi kat lane yang lain..terer tu beb..tak penat sungguh dia main 3 game tu. Kakak pun main gak tapi dia cepat boring.
Sambung citer petang kang yer..

Jumaat, 4 Disember 2009

Adoii..!!

Sorry gang..aku lambat lak kali nie nak cerita ceriti dengan korang. Bukan takde mood, bukan takde cerita tapi sebab aku MALAS. Hah tu dia hampehdotcom jer kan..? [selamba jer ngaku malas gitu].

Dari aku pegi ikut hubby ke Sri Menanti di hari kedua Raya Haji tu n pertama kali ler dok lalu jalan yang baru tu..perghh..terlebih jer hubby dok komen. Bagus la..kejab la itula inila. Ndak jer mulut laser aku nie kuar ayat2..rasanya balik KL lagi senang per..apsal susah no nak sampai? Tapi tulah kan..harus hubby sentap. Hubby sentap takper..jangan aku sentap kalo, aku sentap..hah jawabnya hubby kedinginan ler tiap2 malam..hahaha

Dua malam lepas..hah nie part sedih nie..aku nak citer pun dah nak kuor ayor mate dah nie. Sedih woo..rasanya macam nak hantok paler kat dinding jer nieh..tapi tulah sib baik Allah swt kurniakan aku anak2 yang boleh tahan lasaknya.

Apsal aku cakap macam tu? Sebab..2 malam lepas anak aku yang paling kecik [so far dialah nie yang paling kecik tak tau r akan datang ..heh heh heh]. Aku nak bukak seluar dia sebab dia o'ok. Masa tengah bukak tulah makanya terjadi kejadian yang tak diingini. Kepala dia terhantuk kat bucu meja..hah ko sebesar bola pingpong benjolnya..dan ada gak skit darah. Pergh..aku tak terus nak 'demah' tapi aku gi cuci ler dulu vontot anak aku tu. Well, lagipun si kecik nie melalak kejab tak sampai seminit. Sebab apa tau? Sebab dia dok usha nak main air...hehehee

Dah selesai tu aku tunjuk kat hubby..hah ko hubby terus ler kelam kabut. Tu nak letak apa tu? Camner tu? Aku rileks jer then soh hubby amek jer towel, nak aku tuamkan kat benjol tu. Tapi sebelum tu aku dah letak dah vicks vapor rub. hah..nie nak bagi tau korang eh..yer mang betul vick vapor rub tak sesuai utk kanak2..tapi korang janganler calit banyak sangat. Calit skit2 dah ler. Kot anak2 lepas mandi pun elok gak letak..sure simptom selsema dia pun hilang. Tak caya cuba buat.


hah..nampak tak benjol kat dahi Dania tu? Cian dia..tapi korang tengok dari mata korang leh tau dia tak nangih..siap nak gurau dengan aku..terkekek2 dia gelak tengok aku dok agah dia..

Sowi sayang..aku cakap kat dia then aku cium kat tempat benjol tu..konon nak redakan sakit dia..


hmm..esok aku off keja..nak ikut hubby gi main bowling kat Seremban Parade. Boleh ar kot bagi kakak chance main 1-2 game sok..ntah2 aku yang main ..hahahaha

Jumaat, 27 November 2009

Dapat gak merasa



memula aku ingat nak letak anak2 dok posing dengan piala nie, tapi tak jadi. Kat dalam FB ada ar aku letak. Berat sunggul la benda alah ni ko. Hubby punyalah kan nak bergambar siap pakai jesi kuning tu beb. Gelihati aku tengok dia. Dengan kembang hidungnya tak hingat ko..hahahaha [selamba jer aku kutuk laki aku].

Semalam aku pegi Seremban Parade..konon nak gi tengok warehouse sales kat Parkson..perghh...punyalah seksa nak carik parking. Hampir2 hubby nak kitorang balik dah. Last2 kitorang parking KTM. Menapak ler kitorang anak beranak. Si kakak dah memang tau kat Seremban Parade tu ada tempat main bowling. Dia dah siok jer ingat nak main bowling. Aihh...baru sekali aku bagi peluang main dia dah siok dah weih.

Tapi sebelum kitorang gi tengok kitorang gi isi poghut yang kosong dengan nasik ayam. Kakak abih ko sepinggan siap mintak tambah sib baik Lidya ada banyak lagi balance. Ingat amek 3 pinggan dah cukup dah..pergghh mintak lagi tambah sepinggan. Tapi tulah rugi gak sbb aku mkn nasinya separuh jer ko. Dah tu aku dok pulun makan kerabu mangga dan togeh jer, mana taknya.

Lepas isi perut tu barulah kitorang gi naik ke tingkat 2..pergh ko aku rasa macam eisshh..sungguh ker ekonomi meleset nie? Punyalah ramai orang..agaknya ramai yang amek coti kot maklumlah besok nya tu Raya Haji. [tah apalah akuni coti raya haji dok ngadap blog...huhuhu]. Aku takdelah shopping beria2 sangat pun. Aku beli untuk keperluan kat umah dan towel. Aku ingat nak balik dah tapi eh ada lagi section aku tak masuk, section untuk pakaian dan mainan bebudak, handbag, kasut untuk orang pompuan dan lelaki. Hah..bila dah masuk tu kan..pergh punyalah anak2 aku sibuk nak mainan itu nak mainan ini. Sib baik aku dah takde nafsu nak beli handbag dan kasut. Taktu, mang aku grab kan ajer. Aku beli baju Dania sepasang dan baju newborn untuk adik aku Alang yang bakal bersalin bulan 1 sok.

Lagipun aku pikir camnerlah nak lintas jalan kang dengan nak bawak barang nya...dengan anak2 bagai..eishh...mak takot nyah. Sib baik gaklah hubby ngikut..hehehe Ko time nie ada gak aku terpikir nak amek gambar tapi aishh..dengan bawak anak2 nie kan, takyah ler. Aku amek gambar masa anak2 aku dok main dok main bendaalah berpusing tu adalah..

Okaylah macamlah tak beraya aku nie kan..hhehehehe..esok aku keja daaa..walaupun halfday, boring jer tau. Eh jab sebelum aku lupa..hubby ada soh aku printkan gambar dia dok pegang piala nie. Aku ingat nak lah beli saiz yang biasa2 tu. Kali hubby cakap apa tau, nak print yang bersaiz A4..perghh..bukan main lagi ko hubby nie. Konon kata dia..esshh..kenangan tu kata dia. Yerlah yang, kenangan sangat ler tu...hehehe

Anyway, SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA semua..dan selamat bercoti sakan...
Posted by Picasa

Selasa, 24 November 2009

Terlupa

alahaaii..aku ingat nak ar upload gambar hari nie..leh lak aku terlupa nak bawak wayar usb. Isshh..mang ler dah tua2 nie ada jer aku lupa..bohsan tul..ewaahh..konon marah kat diri sendiri.

Orang kata kalau nak minda tu selalu cerdas dan cergas, kenalah amalkan pemakanan yang baik. Nak kurus pun kena gak amalkan pemakanan yang baik gak. Uisshh..payah tul ler nak jaga pemakanan la nei weih.. Nilah dia..nama jer puasa tapi langsung tak reti nak kawal nafsu sungguh.

Untuk minda yang cergas kita kena selalu tengok warna2 yang menenangkan. [selalu ngadap blog, fb, main game, tv kabel..tenang gak kot..hehehehe].

Orang kata kalau kita selalu amalkan mkn benda2 kekacang boleh buat minda kita cergas gak terutamanya badam. Hah..nie lagi satu yer..masa peknan nak dpt baby cerdik amalan makan badam. Sempat lagi aku nak bagi tips tu. Benda baik elok per kita sesama share. Sharing is caring wat..betul dak? Betul!!

Okaylah yer ..aku dah tak sabar nak coti nie. Nak rehat dengan anak2. ehh..esok keja lagi daa..adehhh. Maklumlah kan hujung2 tahun nie..ndak pulak ko dah kena appraisal..dah takde makna nak tunjuk rajin kejanya pun [macamlah rajin sangat pun..kakakakaka].

Malam nie aku nak upload gambar ar..harap2 anak2 aku tak sibuk nak main game kat playhouse disneynya web. tak kang..gigit jari jer ler aku kang..hubby pegang remote astro then anak2 kat tenet..aku? hampeh dot com sungguh..jadi tukang bayar jerlah jawabnya aku nie.

Isnin, 23 November 2009

Kus semangat..


Petikan gambar aku cilok dari http://www.mstarcom.my/ online.
Tahniah kepada Puan Aishah yang selamat melahirkan bayi lelaki yang sihat seberat 6.15kg, yes kengkawan skit punya kus semangat tuu.. 6.15kg secara NORMAL di Kedah. Tu dia kussss semangaaat..kagum sungguh aku. Subhanallah!! Allah Maha Berkuasa ke atas segalanya.
Cerita penuhnya korang klik kat sini
Aku yang paling berat pun dekat 3.6kg. Ini perggggh...6.15kg ko, double dari baby Dania dulu. Ketentuan Ilahi..sesungguh nya kuasa Allah swt mengatasi segalanya. Si ibu Puan Aishah minum susu dan juga buah kedondong. So, para ibu yang sedang menantikan kelahiran bayi anda, amalkan minum susu yer. Sememangnya susu itu baik untuk kesihatan ibu dan bayi yang dikandung.
Anak dia yang ke 4, masa dilahirkan dulu 5kg. Hah..tudia aihh. Yang penting kedua2 ibu dan anak yang dilahirkan selamat dan sihat.
Dah tu jer ceritera aku nak kongsi dgn korang. hehehe

Sabtu, 21 November 2009

Julia, Lidya & Dania..




Para ibu memang seronok kalo mula bercerita perihal anak2 dorang. Tak kiralah yang lucu, yang menggeramkan, yang menyedihkan tak kurang yang memeningkan paler yg dah memang pun pening.

Meh nak citer pasal Kakak sangat sensitif orangnya..kena marah skit dah cembeng. Tapi senang jer nak mintak tolong dr dia. Mintak tolong kemaskan rumah pun dia sanggup. Kakak memang dah boleh diharap. Walaupun umur dia 5 tahun, kadang2 ayat yang kuar dari mulur dia tu macam org tua jer. Tak katalah yang menjaga dia pun uwan dia sendiri. Dia sgt takut nak beritahu straight yang aku nie gemuk. Seboleh2 dia akan jaga hati mak dia supaya jgn terasa. Yang tak boleh tahan dengan perangai dia, kuat tul menjawab weih. [wonder where she took that from..hahahah]. Ada lagi..dia suka menjerit..kadang2 naik bingit tinga. Ada gak masa aku kesian dgn dia sbb asyik kena marah jer. Umah sepah dia kena kemas..yerlah yang sepahkan pun dia gak. Dah tentu aku soh adik dia si Lidya menolong.

hah..budak bertuah sorang nie. adeeehh..memang fenin palo acik dgn pangai dio nieh. Suko tul wat orang suspen dengan peel dia yg sesuka hati nak buat hal sendiri. Tau2 jer dah gi masuk umah org pehtu siap tak nak balik lak tu. Bawak gi shopping kompleks, adeehh..sure dia ilang. Kasar tu tak yah cakaplah. Gurau mengalahkan orang lelaki..suka tengok citer ultraman, kartun kat walt disney channel. Paling cenekeh dialah orangnya. paham ko cenekeh tu apo..eden tak koso nak norang kek kelian. pandai2lah nanyo an kek org nogori yo..hehehe Tapi kelakuan dia memang banyak menghiburkan, selalu jer jadi mangsa buli ayah dia. yess, Lidya nie her daddy favourite. Ayah dia kesian kat dia sbb dpt adik cepat sgt. Sama gak macam kakak cepat sungguh nak cembeng.

The last but least my third one. Adeehh..nie sorang nie suka tu merangai..hah kali nie aku baik hati nak bagitau [merangai=memunggah]. Pantang lopo mula r kojo dia dok bukak tutup laci..abih segalo bondo dlm laci dikuarkan. Tapi ada masa dia kantoi gak..aku acah2 konon nak bantai mencicit dia lari ko. Ini budak dunno yet her kerenah. So far, dia dok ajuk apa org ckp. Kot dengar org menyanyi dia pun sama nak menyanyi. Pandai berjoget tu beb..tapi sayang r aku mang ada gambar dia dok joget but not that much [macamlah ada org nak nengok kan?].

Ketiga2 nie dah cukup memening paler aku tapi Alhamdulilah..taklah teruk sgt. Takdelah hyperactive pun..active mcm2 tu jer. Boleh r diterima dek masyarakat..hehehehe Yang pasti Alhamdulillah jugak anak2 aku jarang betul demam. Kira-kira bos aku tu untung tau, aku punya anak 3 orang anak masih kecik tapi jarang2 aku amek emergency leave or MC. Syukur sesangat.

Nak masak apa eh hari nie? Tak selalu masak pun fenin nak mikir masak apa. Harap2 sinar mentari pagi nie kekal hingga petang. Boleh la bawak anak2 bermain di luar rumah. Selamat bersantai semua.
Posted by Picasa

Rabu, 18 November 2009

Konsert Mlm Minggu




Gambar nie yang sempat aku ambik sampai naik pedih mata aku dibuatnya. Mau taknya, tgh dongak tu abih serpih masuk mata. Last2 aku main snap jer sambil pejam mata.

Masa nie aku gi dengan adik ipar n kakak. Rancangan awal nak bawak Lidya sekali tapi masa nak gi umah MIL, si Lidya dah tido lak. Kakak tu biasalah kalo dah nama gi berjalan kan, ngantuk pun dia sanggup tahan.

Eh lupa ar pulak..ini kat padang MPS ler. Konon2 nak pegi tengok dekat2..hampeh dot com tul, padang lecak weih..maklumlah kan musim hujan nie. Tapi sebab kan bukan selalu pegi tempat macam tu aku dengan gigih pegi gak. [kalo ceramah agama tak lak laju nak pegi..huhuhu]

Kelakar tul mc dorang malam tu..yang aku kenal si Ebby Yus jer. Ada part yang aku takleh tahan tu masa mc lagi sorang dok panggil Ebby Yus pemain bola sepak import dari Brazil. Boleh selamba jer si Eby Yus kata 'seh bukan pemain import Brazil, nie Negro Kolo Pilah'..kahkahkah..lawak tul


Masa nak balik tu kitorang gi singgah kat A&W..sajer konon supper. Tapi aku minum float dia jer. Order waffle pun tak abih. Konon orang ingat dok diet, walhal aku kat umah dah pulun maggi 2 bungkus..hahahaha Masa nak melintas jalan, tetiba ada orang hon..aku tengok lampu aikk..merah lagi beb. Aku toleh ingat nak marah tengok upanya anak jiran depan umah MIL. Sib baik kalo tak, mang makan maki ler orang tu..hahahahaa

Hubby tak ikut konon katanya maleh..pukul 10 dah call soh tapai mee hailam utk MIL. Hangin jer aku..macam ar dia tak leh kuar umah nak gi beli. Tapi aku tetap gak ar gi beli tu pun dekat tengah malam. Yang lagi hampeh tu kan..sampai umah tengok hubby takde, kuar gi beli burger. Mang ler hampeh dot com tau..soh orang tapau tapi dai gi kuar beli burger utk diri sendiri. Nampak sangat nak soh aku balik cepat..

Antara artis yang buat persembahan yang sempat aku tengok..Hatan, Elyana n Ramli Sarip. Tak best ar tak dapat nak dok tengah padang tu..Lenguh kaki aku. But i did enjoy myself that nite. Kuar amek angin malam..sib baik tak somput..hahaaha

Hari nie aku coti..dok melepak kat umah jer nieh..dok ngadap fb jer. Hubby dah pesan mlm nie dia nak makan nasi goreng. Malam tadi aku dah beli ayam..sayur pak choy skit. Boleh ar makan dengan nasi goreng tu nanti. Esok kono kojo la pulak. Till then aku nak enjoy coti aku yang sehari nie yer..tu pun tinggal baper jam jer nie..huhuhu
Posted by Picasa

Ahad, 15 November 2009

Bila dah malas..


Inilah dia lauk yang aku masak utk hujung minggu nie. Kesian hubby tapi padan muka pun. Aku ajak gi dia tapi dia cakap apa yang ada jer masak.

Hah..nielah hasilnya. Kalau ikut pusingan jam..yang 1st tu sambal tumis ikan bilis yang aku tapau dr umah MIL, sebelah tu lak kuah sardin yang hubby mintak ikannya digoreng dulu bawah tu lak sup suhun dan last sekali telur mata kerbau.

Belanja yang tak sampai pun 10hinggit. Murah kan? Anak2 aku suapkan nasik dgn supu suhun tu. Kalau dah makan untuk 2 orang macam tulah. Tah apa jer kan? Tapi tulah kot hubby gi beli lauk leh gak aku masak..tetiba rasa rajin nak masak..kot tak tu soh jer hubby gi tapau dari kedai..muahhahaa..

Takleh la masak macam nie selalu..bohsan weih. Sesekali masak yang simple kira oklah tu. Kadang2 masak yang mudah dan ringkas lah yang sedap...hehehe [pandai tul aku nak carik ayat cover line kan?...hahahha].

Eh..kalo malas masak langsung tak masak tul dak? Nie kira masakla gak kan? hahahah..ada lagi alasan aku weih. Yang penting perut kenyang dan masakan ko tu kena dengan tekak orang yang nak makan tu. Lagi..tak agak2nya ayat..manjang ada jerlah nak backing diri sendiri.

Nie aku tengah dok rileks..surfing internet..layan fb..sesekali marah anak2 dok buat sepah. Hubby? Dok ngadap tv..jari dia x abih dok tekan punat tukar2 channel. Nak ajak dia gi beli DVD ar..tengok apa citer yang menarik..ewaahh..kononnyalah nie. Silap2 dok bongkang jer kang..hahaahha

Enjoy your weekend yer..aku nak gi kemas meja jab..adios.

Selasa, 10 November 2009

lagi pasal petua..

Tak abih2 aku pasal petua..eh jab..lum sampai seminggu pun tinggal blog. Tapi jari jemari ku yang mulus [mulus??] gatal lak nak menaip. apa citer hujung minggu hari tu? cehret..aku dok umah jer, hubby dok layan bola sepak then pehtu aku dok layan fb, men game..hehhehee

Okay, straight to the point..

kali nie aku nak bagi petua untuk orang yang mengandung pulak tapi ko terselit untuk yang bukan mengandung tu ampunkan lah yer.

1) masa mengandung tu dari awal orang tua2 kata elok diamalkan makan kelopak mawar/ros merah tu. sok anak yang bakal dilahirkan kulit berseri..ecewaahh..tak salah korang mencuba..

2) aku ikut petua lain..that is aku makan eh bukan aku minum air lobak merah dengan susu..mang confirm anak ko kuar puteh lepak..[eleh..kalo dah mang ditakdirkan kuar putih ko minum kopi pun tetap gak putih yer]

3) lagi satu ialah minum air kacang soya..yang nie pun untuk kulit anak yang cantik tapi baby kalo kuarpun mang halus jer kulitnya kan..kot tak takkan kuar iklan kulit halus bagai bayi..tapi elok gak diamalkan sebab orang mengandung nie memang amat2 perlukan zat2 tambahan untuk bayi dan untuk diri sendiri yer..

eh..eh..aku bagi nie petua ker tips kesihatan lak nie? ahh..tak kisahlah janji benda baik untuk bakal2 ibu kira ok gak per..ok sambung lagi ..

4) hah nie satu lagi..doktor haiwan [jumpa masa hubby dok hari2 beli kat Rahang susu kat verinar] pesan kat aku masa aku peknan si Lidya..dia cakap wife dia minum susu segar anak kuar jer dah ada gigi..kekagungan aku weeihh..tapi aku tak ikut..but tell u sebenarnya ianya amatlah elok diikut sbb masa kita peknan mang kita perlukan kalsium..

5) bagi yang beragama Islam..amat2 digalakkan untuk mengaji..korang kan time tengah peknan..suci beb..kot korang tak dpt nak mengaji, beli jer kaset or cd dgr dlm keta time blk keja or ms nak titon kat umah tu hah..at least kita pun dpt gak mempertajamkan bacaan kita..

6) ms dah dekat2 nak bersalin [kira2 lagi 2 or 1 minggu due date] time mandi tu minum air dari hujung rambut supaya senang nak bersalin..[nie aku tak ikut sbb tu kot aku lambat bersalin].

7) agak2 rasa sakit nak bersalin tu..seeloknya minum telur dengan madu untuk tenaga korang time nak 'push' tu nanti..takper walaupun korang diberi ubat untuk berak..eh aloh..buang air besar..sekurang2nya ada gaklah benda dah masuk perut drp langsung takde benda dalam perut korang tu..

ada sesapa nak tambah lagi tak..? ada lagi tambah kat ruang komen yer..boleh share sama..manalah tau kan kot aku 'ter' lagi..kahkahkakah...

Nilah jer dulu yer petua adik2..ahkak kot ada idea or ada sesapa bagi kata ahkak..ahkak letak yer..

Jumaat, 6 November 2009

pasal bola sepak lak

hah..ini topik mang bukan bidang aku tapi sebab dah jadi minat hubby ndak tak ndak aku pun terjebak sama. As we all know la kan..esok hari Sabtu Negeri Sembilan bakal berentap dengan Kelantan. Perlawanannya kat Stadium Bkt Jalil. Aku dulu penah pegi game macam nie. And i tell u perghh..eden tokojout boghok..boghok pun tak tokojot mcm den ni hah..hahahaha

Maklumlah hubby nie minat bola sepak and forever and ever peminat pasukan di negeri kelahiran dia nie, Nogori nie hah.. Korang nak tau apa yang aku tokojot bonar tu..? Aiihh..time dia tak puas hati dgn keputusan pengadil dan penjaga garisan tersilap. Abih..segolo bondo tak somonggah dio dok sobut..yang memang den takleh ar nak lotak an kek sini. Terus zaazzz..blog nie jadi blogone..hahahaha

Korang nak tau tak..awal2 lagi hubby dah sound kat bini dia nie yang dia tak nak pegi ke Stadium Bkt Jalil tu. Punyalah ramai kengkawan kek tompek kojo dio dok ajak poie samo..dio totap koba-an taknondak. Aku? well..ada aku kesah?? Mestilah aku kesah ko..umah makpak aku bukan main payah dia nak gi..tetiba ada game kat bkt jalil tu leh jer dia nak gi. Hahh..laser ultra violet harus aku bagi kat dia tau. Dan aku rasa sebab tu lah awal2 dia dah kuar bunyik tak mo pegi ke bkt jalil nun. Konon alasan hubby ialah dia takleh nak join tempat2 yang crowded..nanti dia jadi sesak nafas. Aku nak caya ker? hmm..nak sedapkan hati tu leh ar caya kot..

Aku harap Negeri Sembilan monang sebab mana tau kot ada diumumkan coti lak..hah..best nya dapat cuti free lagi ko..hahahaha Takde benda lain aku ingat kan..coti gak aku ndak. Dah tu nak apa lagi..takde nya aku nie dapat bonus macam player tu kan..betul tak? betul..

Hahh..nanti aku sambung pasal petua..apahalpun, all the best Negeri Sembilan for the Piala Malaysia 2009 nie. Hobin Jang Hobin..

Khamis, 5 November 2009

petua orang dolu2

Tetiba jer aku tingat weih.. Dulu2 aku selalu jer amalkan petua2 nie.. Meh aku nak kongsi dengan korang..mana tau kot jadik kat korang or anak2 korang ker..kotla tak jadik jgn salahkan ahkak yer dik non..keekeke

1) konon nak bagi muka berseri n awet muda..mak aku soh amek air embun sapu kat muka..air embun pagi yer..alahai..kotlah korang berani meredah subuh sepie tu n carik embun kat hujung2 daun..aku penah wat masa aku skolah..then lepaih tu dah tak rajin dah..

2) penah dulu2 aku amek pati santan sbln sekali sapu kat rambut..konon r mak kata rambut leh cantik hitam lebat n berkilat..pun dah tak buat lama dah nie..tak tingat nak wat pun..

3) amek timun letak kat mata..konon2 aku nie dulu payah nak tido then selalu ar ada bebyg mata..pun dah lama tak buat gak nieh..

4) then arwah penah bagi satu petua untuk kuatkan gigi..hah..hat nie mang aku x lupa langsung nak buat..sebabnya senang sungguh ler beb..masa kita o'ok tu kan, ketap ler gigi kita kat kain..kahkahkah..n tell u eh..mang arwah uwan dulu gigi dia cantik n kuat pun..

5) apa lagi eh? leh lak tetiba aku lupa..hah nie..tapi yang nie bukan dari apa yang orang bagi tau aku nie aku penah baca dari majalah Variasi..kalo nak rebus daging bagi lembut letakkan sekali daun nangka..insya Allah daging tu sure lembut..kot umah korang takde daun nangka kan?? apa susah, high pressure cooker dah ada beb..sonang baitu..hahahahaha

6) hah..petua nak halau tikus..bapak aku penah buat..letak kan daun durian belanda..tapi bukan ker lagi sedap si tikus2 nie buat sarang?..kekekeke tu yg bapak hangin jer tu..langsung tak buat dah lagipun pokok durian belanda pun dah takde dah..

7) petua nak bagi lebatkan kening..yang nie memang menjadik..amek buah keras bakar sampai jadik minyak then sapukan kat kening..elok disapu pada kening yang masih bayi..sbb yg nie mmg aku kata menjadik sbb adik aku yang bongsu masa dia kecik2 dulu disapu dek bidan dgn minyak buah keras n la nie kening dia..mang ler lebat..

8) lagi satu pulak nak bagi lebat bulu mata..konon2 tak yah r pakai bulu mata pelesu..amek daun lidah buaya then sapukan kat bulu mata guna cotton bud or btg mancis..yang nie aku x penah buat takut kot pedih mata aku kang..hahahahaha kot aku buat time skolah dulu haruslah la nie bulu mata aku melentik liuk jer kan? hahahaha

dah ler cukup kot..nanti bila2 ada masa sok aku tambah lagi..dah banyak pun aku lupa petua orang dolu2..yang mana elok tapi kalo sampai hal kurafat tu toksahlah yer...


Selasa, 3 November 2009

Sambutan kecil jer..




Inilah dianya kek untuk kakak..ditempah dek acik n uwan dia. Cuter jer kan candy panda tu? Keknya pun sedap gak..ada diskaun lagi u..

Kot aku yang beli mang ler tak de diskaun. SIL tempat kat King kat dlm Giant Senawang tu ler.





Kakak happy ler sesangat..dari start birthday Lidya (Julai) then Dania (Ogos) dia dok la tanya bila nak wat birthday dia lak. Nak camner kan birthday kakak bulan November. Jenuh ler ko nunggu nak yer nak.


Kakak dapat hadiah yang sangat2 dia suka. Yup another bike from her Acik n Uwan.

Sukanya kakak...hehehhe


Isnin, 2 November 2009

2 NOV...

2 November di tahun 2004..saper sangka anak aku yang sulung dah pun berusia 5 tahun. Kakak @ Julia Adriana hari nie hari lahir dia. Pilihan nama kami berdua.. Dah semakin cerdik, boleh lah diharap skit2..ada masa dia rajin membantu tapi kebanyakan masa banyak tul alasan dia. Tingat lak masa aku kecik2 dulu. Kalo bermain..tak hingat dunia dah..hheheehe

Sayang..anak mak, Julia Adriana Selamat Hari Lahir yang ke 5..Moga menjadi anak yang solehah, muslimah yang baik..tabah mengharungi kehidupan dewasa mu kelak..amiinn..ya rabbal alamin..



Ni masa umur kakak baru jer mencecah 2tahun..










Ni lak gambar yg baru aku amek hari Ahad hari tu..cepat tul masal berlalu..





p/s: ingat nak tunggu esok..tapi masih belum terlambat kan? boleh ar nie..janji dlm hari yang sama gak..hehehehe

Ahad, 1 November 2009

Hari nie..



Malam tadi kami ke kenduri doa selamat sepupu hubby merangkap jamuan hari lahir anak sepupu happy. Hubby konon2 nak balik cepat nak tengok 'live' soccer game N9 n Terengganu. Tapi kalo ko dah dok dengan sedara mara tu takde makna ko dapat balik cepat nya der. Aku pun dok la tercongok perhatikan anak2. Dah dekat 11 malam barulah balik umah. Tupun sebab hubby kata esok dia nak ke Seremban Parade. Ada bowling inter-dept katanya.

pssst..korang tau tak sunggulah kurang sopan aku nie tau. Boleh selamba jer aku kat umah adik sepupu hubby tu bersms dengan member aku. Takdelah reti nak bg tau member aku tu yang aku kat umah sedara hubby dah 4-5 kali dok sms barulah aku bg tau aku kat kenduri. Tak elok kan wat camtu? Orang lain nampak sure dia ingat aku dok gossip pasal kenduri ker pasal orang lain ker. Tapi tulah kan..aku nie mang jenis..'ada aku kesah?' Tulah selamba jer bersms.

Okay, ni citer pagi tadi, aku macam biasalah kan..siapkan anak2 jer dah sekian. Aku lagi nak bersiap dah sekian. Tupun hubby dok bersungu2..dah ler nak mekap2 tu. Aku buat derk jer..selamba jer aku, nak ikutkan mang aku nak jer sound balik. Tapi aku pulun nak cepat. Kami sampai pun ada yang belum sampai lagi. Poyoo jer sound aku soh cepat. Sudahnya kena gak tunggu orang datang.

Hah..gambar kat atas tu, antara kelakuan, kerenah anak2 sementara hubby main bowling. Aku pun main gak tapi aiishh..susahler kalo anak ikut nie kan. Sorang nie pun nak, dah nampak kakak main, si adik pun nak main sama. Sudahnya aku main 2 game dengan point yang ala kadar jer. [eleh..mang tak reti main, takde sebab lain pun...kikikiki].

Dipendekkan citer, hubby yang pada mulanya leading 1st game, jatuh menjunam ke tempat ke 3. Yang best staff pompuan dari yang teratas sampai terakhir semua dapat hadiah sebab yang main nya pun 6 orang jer. Eeiishh..kot aku dpt join confirm aku dapat hadiah sama. Nak wat camner kan..tournament nie pun untuk staff tempat keja hubby jer. Aku jadi tukang sorak hubby sambil jadi pemerhati anak2.

Yang tak best tu..konon2 aku nak ar meround konon2 nak ar kan window shopping, lum abih aku tawaf tingkat bawah, hubby dah ajak balik. Mang ler hampeh tul. Konon2 si Lidya yang dia dok jaga buat pangai. Walhal aku nie hah dok pegang kakak n adik takde per pun. Mencik sungguhlah haii...

Takper2 next changeler aku pegi..aku nak gi pun gi sorang2 takpun ajak member yang sama macam aku..orait gak kan?

Itu jerlah program kitorang hari nie..program hujung minggu yang biasa2 jer tapi seronok gak dapat kuar umah bawak anak2. Korang camner? Bestnyalah..dapat rilek ar katakan..huhuhu
Posted by Picasa

Sabtu, 31 Oktober 2009

hmphh..

Bill pertama tepon dah dapat..gulp..sib baik dalam bajet..kot tak, adeehh..pengsan aku nak bayar dkt. Dekat seratus tuu..tu belum lagi charge internet tuh..takper, sendiri yang ndak sendiri la mau ingat. Kenalah aku manfaat internet kat umah nie. Hari2 kena update..tet..update?? silap2 dok jerlah ngadap Fb..


Selamat hujung minggu..

p/s: sajer wat pendek jer..wat ayat panjang2 jadi melalut jer aku nie..hehehe

Rabu, 28 Oktober 2009

Meh gumbira..lalalala

Takde orang dalam dunia ni yang senantiasa gumbira..Betul tak? Betul!! Orang pompuan la selalu nya terlebih 'emo'nya. betul tak? yup betul lagi..sendri tanya n sendri yang jawab..bagus..apsal ler masa skolah tak rajin belajo dulu. Dah tentu la nie aku bukan kat tempat aku sekarang..eh..apsal lak aku tetiba melalut lak nie? tak per..takde orang nak maghah pun kan?

Nie aku nak bagi tau eh..kalo2 korang dah hilang mood nak blog..hilang mood nak cakap dgn kengkawan..hilang mood nak buat keja..kira2 korang adalah moody gitu..sila2lah carik hiburan2 yang bukan kat internet nieh..sah2 korang dok berteleku jer depan pc/laptop tak kuar peluh. Last2 korang gak yang penat..ececeh..layan jerlah si ibu ketam dok ajar anak dia berjalan. Tapi aku rasa betul ar apa aku cakap nieh. Aku cakap macam nie bukan sebab aku nak ajar orang or nak tunjuk pandai. tidak sama sekali yer..aku suka peringatkan diri sendiri. Tak tu kang..ada jer tak kena kat mata hati aku nie.

Bila kita selalu sedih..semua benda yang kita dok pulun buat pun leh jadi tak betul. Sungguh..silap2 ada ar kang jadik mangsa kemarahan or rajuk kita tu. Aku tak suka moody..bila moody aku cepat jer nak berangin. Bila dah berangin tu, hah siaplah mulut aku jadi 'laser'. Bila dah cool baru lah nak nyesal tak sudah. Kita pun tau time kita gumbira..kita cepat lupa. Dan bila kita sakit hati nak lak sebabkan orang lain..sampai bila2 pun kita ingat. Silap2 kita berdendam dan benci dengan si polan.

Perasaan orang pompuan cepat nak terasa..tak kiralah apa rasa..sedih ker gembira ker seronok ker. Aku lak kalau sedih2 tak suka lelama..weeihh ko umur dah cenggini tak hingin ko nak tambah kedut seribu yang sedia ada. Biasanya aku cuba carik kenangan yang mencuit hati..kenangan yang boleh buat aku gembira. Biasanya kenangan mencuit hati tentulah kenangan masa kita kecik2 dulu, zaman masa semua orang dok 'usha' kita..ehehee..hah tengok tu dah pun ada orang sengih macam korang bucuk yoo..

Sedih mang patut ada..airmata mang patut mengalir..tapi bukan untuk lelama beb..paling lama cukuplah ko nak sedih sejam dua pehtu kena ar pikir..hidup harus diteruskan [life goes on]. Suka atau tak, masa terus berlalu. Kesedihan dan kemarahan yang panjang sangatlah tak elok untuk kesihatan..jangan kita asik nak mengenang benda yang boleh merebehkan airmata. Kita ada banyak hal takpun tanggungjawab yang harus dibuat.

Untuk apa bersedih, kalo ianya hanya menambah rasa duka..menambah sakit dijiwa..pergghh..tak leh tehen weih..ayat2 jiwang weihhh.. Kita kena ingat keliling kita pastinya ada orang yang amat sayangkan kita..yang sentiasa mahukan kita gembira. Kalo kita sedih kan ker buat orang yang sayang kita tu risau.. Kita kan jenis yang tak suka nak bebankan or susahkan hati orang lain. So, apa lagi ..take a chill pill baby!..tingat lak citer hindustan kabhi kushi kabhi gham..

Ada banyak benda gembira yang masih belum dan harus kita nikmati.

Selasa, 27 Oktober 2009

XTVT hujung minggu

Mula2 aku ingat maleh nak citer kat sini.. tapi bila dok ingat balik..tak baiklah aku nie. Taulah dah ada FB takkan nak biar jer blog aku nie pulak. Aku nak kongsi bercerita apa yang berlaku sepanjang hujung minggu hari tu..

Hari Jumaat petang Ateh call bagi tau dah on the way dari KL nak ke rumah. Dah dengar macam tu jer perggh..rasa jam2 tu jer nak balik umah get ready. Tapi sebab hari Sabtu kena kerja dan dorang pun akan bermalam kat umah aku..pergghh..aku pun rileks jer. Malam tu gak aku gigih ler beli barang basah untuk makan tengahari sok.


Sabtu pegi keja dari umah Senawang..perggh..bestnya kejab jer dah sampai opis. Tupun siap pesan kat mak nak makan tu nie..slurppp..kerang rebus, sawi, ayam masak lemak cili api dan sambal ikan bilis..pergghh..terjejeh air liur ku ini beb..Sampai jer kat umah..tarik kerusi makan ler apa lagi..[hampeh jer aku dok layan makpak aku kan? patut aku masak nie tak, mak lak yang masak..] Dah siap2 semua aku pun dengan hati yang berbunga riang meninggalkan hubby seorang diri dan aku ikutlah makpak ke KL.

Then lewat malam..my ex-schoolmate leh lak tepon tanya leh ke nak jumpa kat The Mall. Walhal aku punya plan nak ke Midvalley dengan Ateh. aku pun cakaplah aku tak janji tapi aku cuba lah nanti nak jumpa dia.

Tup..tup..early morning member dah call tanya ok ke tak aku ke 'the mall'. hmm..aku pun tanya adik aku si Ateh..boleh ke tak dia ikut aku..weishh ko takkan aku nak tinggalkan jer bebudak dengan mak lak kan...cian lak mak aku tu kan..aku pun kata ok. hah..ko last2 Ateh cakap takyah ler ke Midvalley tu..terus straight jer ke The Mall. Aku pun siap2 kan bebudak siap bawak stroller n tahan teksi direct ke The Mall. Boleh lak masa nak naik teksi tu stroller tu takleh nak dilipat..sib baik adikku yang terer dpt gak dia lipat.

Sampai jer kat The Mall tu aku dgn Ateh meround ler kan..tupun pergghh..mak pengsan ler ko. Mang ler aku tak larat. Kot la si Ateh tak ikut tak hingin aku nak pegi weih..korang jangan tanya naper aku nak hangkut anak2 aku. Aku bukan tak caya kat mak aku tapi aku tak sampai hati nak susahkan mak aku tu. Lagipun aku yakin skit sebab Ateh ikut aku sekali. Tak lama pun kitorang meround member aku call kata dah sampai. Kitorang ke Chicken Rice Shop kat tingkat bawah..isi perut dulu weih..then borak2 then tunggu lak member sorang lagi..perghh..tak sangka aku jumpa 2 org kawan yang mang lama aku tak jumpa. Dah posing sakan kat situ kitorang pun angkat von nak me-round [psst..korang caya ker kitorang meround jer weih..hehehehe]. Tetiba ada sorang mamat nie sound 'kak, kak akaknya bantal n camera tinggal ar kak'..apalagi aku pun pusing balik turun gi amek.. Sib baik ada lagi rezeki nak jumpa camera aku tu..tu pun masa nak amek kena usik dek manager kat situ..akak nak kamera ke nak bantal?..aku terus jer jawab..terima kasih banyak2..hehehe.. thanks ler Chick. Rice Shop..korang mang the best..honest gitu. Itu yang patut korang amalkan pun..thumbs up! Ecehh..bodek baiikk punya. macamlah aku dpt mkn free kat situ sok..hehehe

then..aku ingat nak balik dah..kali ko..hujan selebat2nya la pulak..nak tak nak kenalah aku meround cukup2 kat situ [lagi sekali korang caya ker aku meround jer nieh?..hahahaha] Orang pompuan kalo dia tak beli..belek berjam2 pun dia sanggup..tul tak? betul!! Tapi tulah member aku tak puas nak borak2, dia ajak kitorang lepak lak kat umah dia. Aku sound ler kejab jer tau. Ateh lak menyampuk, leh caya ker kejab jer? cit..hampeh jer kan ateh tu..tapi mang betul pun..kitorang siap makan malam kat umah member aku tu. Dah tu..balik pun hubby dia yang hantarkan. Segan betul aku dibuatnya ko. Tupun balik umah dkt 10.30 mlm..peghh..sampai bapak aku sound..amboi lambatnya balikk..

Semalam takdelah pegi memana pun..dok jer umah then lepas bapak jemput kak yong (anak Alang) balik umah Somban..tupun aku singgah jab KFC kat tol tu hah. Dlm keta jer kitorang mkn, bapak aku? amek bau jerlah..sesekali mak suapkan hehehe.

tujerlah citer aku..minggu nie lak tak taulah camner..hope yang terbaik jugak..amiiinn..

Jumaat, 23 Oktober 2009

Citer Dania


Lama aku tak citer pasal Dania kan? Kurang seminggu dia akan berusia 14 bln. Dalam dok risau gigi dia yang tak tumbuh lagi..hah ko kali nie sekali kuar 4 btg ataih..2btg kat bawah.

Lasak? Mang pun lasak..sangat2 lasak. Pantang jer pintu umah terbuka, bussh..berlari dia keluar. Aku suka tengok dia sengih...yerlah kan bebudak punya muka seronok saper yang tak suka tengok..betul tak? Dia nie suka crowd ler. Kalo orang ramai2 tu mulalah dia terjerit dan gelak kesukaan. Tapi ganass sungguh beb..hari tu sedara hubby sajer datang beraya, leh dia bulinya anak sedara yg tua bulan jer. Dah ar tu dak tu lelaki lak tu.

Dia nie pantang tengok aku berdiri..mulalah mintak amek..nak dukung..kot aku duduk kang siaplah dia singkap baju mintak 'upah'. Sekejab pun takper janji lepas r gian dia. Tapi tulah dia nie tak kuat sangat menyusu macam kakak2 dia. Tapi apa orang makan dia pun sibuk gak nak makan. Agaknya dia lambat tumbuh gigi sbb gusi dia keras sgt payah gigi dia nak kuar kot. [sesuka jer kan teori aku nie?].

Takut dengan orang pun yer gak..kira2 dia memilih gak ar nak kat orang. Orang yang dia dah biasa, dia mang takkan takot tapi ada gak orang yang dia tak pernah jumpa dia suka. Siap dok celah kaki [konon tak nak sebut kangkang..hehehe]

Hujung minggu nie aku nak balik ke KL..nak tengok mak aku..Alang call aku 2 hari lepas citer mak jatuh kat dalam bilik air. Lebam pipi mak..Ateh skit pun tak bagi tau. Tadi baru jer Ateh call..tanya pasal plan esok. Perggh...silap2 kang tetiba jer dorang..mana tau..bapak tu pantang aku bukak mulut, sure ok sesaja.

Bapak mang lah sorang bapak..penyayang ikut arwah uwan..susah nak dengar dia marah2 tapi sekali dia marah..perrgghh..cukuplah dia sound 2-3patah ..boleh 2-3 hari aku melalak [eleh..konon..walhal aku yang sensitif nak mam..].

Ok dah..kang aku melalut ke lain lak kang..hmm..sambung jerlah nanti mana tau ko mlm kang tetiba aku rajin nak taip utk korang..SELAMAT BERCOTI yer warga N9..coti2 nak ke mana korang? aku? balik p.dlm ler apa lagi..hehehehe

p/s: pening ar paler dok pk topik apa yg menarik nak citer kat blog aku hari2...

Rabu, 21 Oktober 2009

Naik basikal..




Atas permintaan kak sya..ecehwah...pasan jab..konon permintaan, walhal kak sya tanya jer..hehehe. Kat atas nie adalah selepas 2minggu beli basikal. Kitorang gi beli kat Econsave, masa tu baru hari ke-3 pembukaan kedai tu. Sehari sebelum tu kitorang dah gi 'usha' rega dulu lagipun adeehh..punyalah ramainya orang ko..maklumlah time ada tawaran murah. Bayangkan time tu bwg besar sekilo 83sen jer. Aku tau sbb aku ambik dlm setengah kilo cuma 43sen jer. Mang murah kan??

Punyalah seksa nak bwk balik..aku dgn nak dukung Dania lagi..dgn nak hangkut susu nya lagi..pergghhh! Last2 kitorang soh jer anak2 mengayuh ke tempat letak kereta...kot la ada yg nampak sepasang laki bini dgn 2 org budak dok ngayuh basikal..hah tulah aku..hikhik

Seksa gak aku kena berjimpit (himpit) dgn anak2 kat tempat dok belakang..sebab Dania nya basikal punyalah besar giler..Demi nak memgembirakan anak2..sanggup gak tu. Macam mana kita camtulah mak pak kita dulu. Kalo boleh semua yang kita nak dia nak penuhkan.. Yalahkan makpak kita keja pagi petang siang malam kalo bukan untuk kita sapalah lagi kan? Tentulah untuk anak2 gak. Tapi agak2 ar kan..selalu mintak apa jer dapat..haruslah tak baik. Kenalah kita berpada2 gak....ececeh..koyo jer kan..mang betul apa. Sesekali (sesekali ker?bukan selalu?) kita kena gak ajar anak2 kita nie paham bukan semua yang dorang nak pasti kita penuhi esp. bab2 beli barang permainan. Tapi kan..[apsal la aku nie suka nau dgn bertapi2 nie] Kebanyakan makpak dlm dunia yang mang takkan sanggup nak dengar anak2 merintih. Tak kira apa gak terutama time sedih or susah..sure makpak kita seboleh2 nak ada sebelah anak2 dorang. Kalo adapun makpak yang tak perihatin tu, taklah ramai.

haahh..yang ramai yerlah anak2 yang selalu jer lupa makpak dorang. Kot ingatpun sajer buat2 lupa. Selalu jer sibuk..bila dah takde kesempatan sok..mulalah nyesal tak sudah. Bak kata Ateh adik aku tu..takkan ko nak tunggu mak or bapak tergolek baru ko nak balik, perghhh..menusuk jauuuh ke sanibaru tu weih..

Dari citer psl basikal leh lak aku melalut ke citer makpak kan..ah bantai..janji hari nie ada 2 entri...
Posted by Picasa

Lemaunya..

dah dekat2 hujung tahun nie aku makin lama makin lemau ar..maleh jer rasanya. [eh..macam biskut raya la pulak..maklumlah dah nak abih raya nie kan]. Bukan takat nak update blog, nak buat keja pun dah takde mood. Mana eh nak carik mood nie? Nak kena gi bercoti kot aku nie..hmm..time coti sekolah nie elok ke mana eh? Eceeehh..ada hati nak gi coti jenjalan. Yerlah berangan jer dulu pehtu usahakan mana2 yang patut then barulah jadi kenyataan then baru kita siok beb..

Blog aku nie pun dah macam apa jer..dulu masa memula join blog..pergghh bukan main lagi aku rajin citer tu citer nie. Dah lelama nak lak ada FB..lagilah jadi malas aku dibuatnya.. Takper lepas nie sure aku jadi rajin serajin2nya..sebab apa tau? sebab aku dah leh berinternet kat umah..yeay..yeay..bestnya ko. Ker silap2 aku nie rajin main game kat fb jer nanti..kehkehkeh..

Tapi [kalo dah malas tu kan..ada jer tapinya]..aku la nie tengah carik mood utk rajin berblog. Nak gaya tutup pun ada gak nieh..dulu ada jer orang dok sound aku..weih..kak, update r blog..orang nak baca ar. Beng..jer aku masa tu..agaknya kalo lah sampai la nie dia dok sound aku..aku ingat sure blog aku hari2 ada jer citer. hmm..benda dah lepas jgn dikenang kelak nanti kita gak yang bersedih..elok nak gumbira lalaala..ada gak yang nangih nie kang.

Ok..ok time for happy..aku nak upload gambar anak2 aku naik basikal..hasil kutipan duit raya hari tu..hishh..tak baik tau..aku takde de nak guna duit dorang utk diri sendiri. [tapi kot yer pun tak salah per...kikiki]. Ada gak aku invest ker edufund dorang yer. manalah tau kan kot anak aku tak dpt biasiswa leh ar guna tu sok. silap2 aku dok guna duit tu ke lain soh jer dorang buat pinjaman PTPTN..hahahahahaha

opss..melalut sudah..nnt yer..aku letak gambar 3 beradik berbasikal..

Isnin, 19 Oktober 2009

Gaya pagi raya..



Raya dah nak abih..terhegeh2 aku br nak letak gambo..Kesian tul kan? Baru jer nie hah ada peluang nak letak pun, sebelum nie asik tertangguh2 jer. Dah lama pun aku tak letak gambar anak2 kat sini. Ini gambar my 2nd daughter..Lidya Camelia namanya..tersgtlah manja dgn ayahnya, asik kena sakat dek ayah n sesekali aku pun ada gak. Lembeng, cengeng..paling takut dgn lipas, bunyik mercun dan tak penah langsung pegang bunga api..

Gambar kat atas tu aku ambik masa pagi raya dlm keta, nak ke Sri Menanti n Terachi..Aku tak perasan langsung, leh jer tetiba dia cuit bahu aku n cakap..mak, cantik tak? hhmm..cantik..tau dek acik ko..sure dia marah ko tau.. Aku pun amek camera, eh..boleh lak dia capai lepas satu2 'sunglass' acik nya. Macam2 gaya lak tu..lum pun besar..dah pandai bergaya..tah dari saper la ko ngikut nie Lidya oii...oh..ya ms nie kitorang pinjam keta my adik ipar cos my adik ipar is following keta MIL, kakak pun ikut aciknya [my SIL].

Apa citer hjg minggu? aiihh..taklah sgt sibuk pun tapi dok gi kenduri kahwin dan rumah terbuka. Semalam jer tak kemana2 tapi sempat aku n hubby memanjakan diri ke salun..hubby belanjakan..[makasih yang..sok2 banjer lagi tau..hehehe]

korangnya hujung minggu camner? sure best kan?
Posted by Picasa

Isnin, 12 Oktober 2009

baru=lama

Aku dah tukar layout..layout lama dulu..sajer..rasa nak tukor angin..kot aku dah boring sok..aku tukar ler lagi..selagi boleh mang nak tukar pun. takut gak weih..inipun ada link yang aku lupa nak letak balik..ampuunn!! saya budak baru belajar..[baru belajar??? dah baper tahun berblog weihh..baru belajar mendanya..hahahaha]

Weekend dah pun berlalu dan la nie dah nak masuk tengah bulan dah nie. Aku awal2 dah kena amek coti 30hb nie. Coti sbb takde orang nak tulun jaga anak2 aku tarikh tu. Ok gak tu..boleh gak aku clearkan coti tahun aku yang tinggal tak seberapa tu..hhmm..tinggal 2bulan jer kita bakal ke tahun 2010..cepat jer masa berlalu kan?? Tup2 dah pun hujung tahun..hhmm..usia pun makin bertambah..ada ker yang dah rasa tua sesangat?? Sila angkat tetikus korang..pergghh..ada yang malu2 nak ngaku dah tua [aku ler tu..kahkahkah]. Adik2 ingat yer..umur tak penting beb yang penting hati..[perggh...alasan baiiikk punya].

Weekend hari tu korang wat per? Aku?? Dok lak scan gambar2 lama..pehtu dok pulun upload gambar..pehtu lak ikut hubby gi open house. Pehtu lak ikut hubby dok meround Dataran Senawang..pehtu apa lagi eh..lupa ar..oh ya..malam minggu tu..ada lak mang macam gam#### bukak radio kuat nak mampus..sampai lah ke awal pagi..kalo aku yg dok tmn sebelah nie leh dengar...korang leh bayangkan ar orang yg dok sebelah menyebelah..hazab weiih tinga dorang.

Malam tadi ingat nak pulun tengok dvd dengan hubby citer District 9 tapi leh lak aku terbongkang tido. Citernya boring giler..mang tak leh tahan aku dengan jalan citer dia. Kot hubby dengar cakap aku beli citer lain kan bagus. Hubby pun cakap tak best tapi sebab dia dah tengok dari awal nak taknak kena gak dia tengok sampai habih..cian hubby tengok ler sorang2.

Hujung minggu nie..coti lagi..peggh..dekat2 hujung tahun nie mang mood keja makin lama makin kureng..korang camner? Yang keja sepanjang tahun takde coti tahun..surirumah..wa tabik spring..kot hubby korang tak bagi korang or bawak korang pegi memana..mang ler lagi hampes kan? Wahai..hubby2 yang punya isteri nya hanya dok umah..elaun kasik lebey..then bawak jugak gi bercuti..kot gi shopping baik tak yah ..dia sorang2 pun leh yo gi shopping..tul tak surirumah? betulll!!!

Jumaat, 9 Oktober 2009

Ek..eleh..

Umah aku dah pun ada tepon..yeay!! Ada promotion kata dorang [ejen tm yer]..pemasangan percuma..yeay!! tapi..pemasangan hanya boleh dibuat selepas 13hb nie..sebab? tm dok wat menambah baikkan sistem..alaaa...then yang paling tak best tu..pemasangan nie semuanya atas nama aku yang aku dok bagi minggu lepaih..maknanya apa kengkawan??.. takperlah janji umah aku dah ada pun tepon then bak kata sorang ejen tu..yang penting akak dapat service. Ha'ah..yang penting aku dapat service..

Apa pun aku ucap banyak2 terima kasih kepada Puan Zana di tm point senawang yang tersangat cepat dan pantas tindakbalas dengan permohonan aku. Kira2 nie imej tm point terselamat dek Pn Zana nieh. Berakhir dah sebuah penantian..cewaahh..tetiba jer kan..

Abih dah citer den psl mentenet2 nieh. Esok malam den ado jomputan ghuma terbuko kawan laki den. wahh..ado laie ghayo..selagi tak abih syawal..selagi tulah ghayo..best tu..eden tak yah masak..very the untung i tau..hari2 tak yah masak..tak yah fenin paler mikir apa yang bakal nak dimasak hari2..tau cedok jer ko. tapi skill masak ko makin lama makin teruk ler jadinya..dah r masak kureng reti jadi bertambah2 tak reti ler jawabnya..heheheehe

dah dekat hujung tahun dah nie..sure ada yang dok pulun tengok kalendar tahun depan kan? [ker aku sorang jer dah tengok dulu??]. kalo korang nak tau syawal next year awal september yer..hah tu dia..syawal tahun nie lum abih dah tengok dah tahun depan punya...hahahaha memang tak reti malu sungguh kan? alaa..bukan apa pun..sesaja jer aku tengok pun..plan coti utk tahun depan..[leh caya ker nie???]

pssstt...korang dok pulun tengok Nurkasih tak?? hubby bukan main lagi siok tengok tauu..punyalah kusyuk hubby nie..dalam banyak2 drama series..citer nurkasih pulun lak dia dok follow..best kan?? best ar gak..korang tengok tak? tapi ada gak citer melayu lain hubby tengok, macam citer rona roni tu..then kalo citer psl nogori tu mang surelah dia tengok..aku tengok gak..sajer sementara tenet lum ada nie kan..hehehe

oklah..takat nie dulu..aku tengah dok pulun upload gambar untuk blog nie..insya Allah, ada kesempatan nanti aku letak yer..till then..selamat berhujung minggu..jaga diri bebaik tau..

Khamis, 8 Oktober 2009

Alamak..!

hah nie nak bagi tau skit yer..kira2 update dari luahan aku semalam..yang tak tau tu click sini, tak pun korang scroll jer kat bawah nie..

Petang semalam masa dalam keta on the way nak balik umah..tetiba hubby bukak mulut citer pasal dia dok dapat 2 missed call. [aku like..ada aku kesah?? punya muka] selamba jerlah sound..

saper? dah tau ada missed call tu tepon jer lah balik..pehtu dok sibuk tak tau saper call..

hah..ko tu dia mood aku yang tak betul nie terus jer direct melaser suami ku itu. Langsung hubby 'beng' jer dengan aku..

ishh..awak nie orang lum abih citer dah sound2 jer..dengarla dulu citernya..

gulp..terus tak kata aku dibuatnya..

kata hubby dia call balik..kira jadi kes..orang sana tanya ko saper..orang sini pun dok tanya ko saper..last2 hubby cakap nama dia ..then orang tu kata dia nak pasang tepon..tanya bila hubby ada kat umah..bla..bla..bla..

koooo...dari muka macam tapai benyek...muka kedut 2 ratus ribu hilang beb..dah sengih macam kerang busuk jer ko..kahkahkah...

dan hubby pun mula ar dengan ayat2 mukadimah2 dia..i memang tak leh tehen u..kot ikut hati mang nak menjawab jer..tapi sebab sayang..[ceh..konon tetiba lak sayang] aku tahan jer..aku sengih..aku buat pandang manja kat hubby..kahkahkah..kot ada ar sesapa nampak memang menyampah tengok muka aku nieh..siap cakap tu kat hubby..alaa..saya tau awak sayang saya, yang..

selamaba hubby jawab..takde sebab sayang der..nak pasang tepon mengalahkan nak beli keta..orang beli keta pun 2 hari selesai..ini, makan tahun..banyak lak cekadaknya..

gulp..[camner kot time nak amek modem sok nie??][ndak ker hubby gi amek sok??] kuang..kuang..kuang..

Cam mana pun..terima kasih TM sebab akhirnya ko bagi gak aku khidmat walaupun aku rasa seksa la sesangat..[kenalah berterima kasih beb..dah berbakul aku komplen kat customer service dorang]. Sekurang2nya sekarang nie masalah aku dah nak selesai. Alhamdulillah..

Ayat yang aku lagi tak tahan dari hubby..

make sure semua keja awak dah selesai sebelum awak nak ngadap benda tu..bukan saya tak tau pangai awak bila dah ngadap benda alah tu..perggghh ko..mendalam weihhh..

Sampai kat umah malam tadi..bertambah rajin aku beb..basuh baju siap sidai lagi..kakakakaka

Rabu, 7 Oktober 2009

wahai tm..

Sebelum aku citer panjang lebar pasal tm..aku harap sesapa yang dok pulun keja kat tm tu tak terasa hati dengan citer aku nie..kot la terasa jugak aku mintak maaf. Tujuan aku bukan nak memburukan nama tm yer.

kisah bermula aku berpindah ke rumah baru. sebuah taman baru..dah tentulah kabel belum ada lagi [aku manalah tau hal nie] tapi sebab teringin sangat nak internet kat umah, aku paksa hubby bawak aku ke tm point seremban. kat situ dorang cakap no kabel yet. ok fine..then dorang tanya nak tak letak dalam waiting list..of coslah aku ndak dia kata x yah isi borang dulu. Hal nie dalam bulan Oktober tahun 2008. [aku nak mula citer hati aku dah mula bengkak jer nieh].

[korang pun boleh bayangkan eh betapa penantian aku yang tak berkesudahan nie]. dipendekkan citer, dalam masa yang sama aku pun register dengan ajen tm nieh, sebab ingat kat tm point seremban tu takde isi apa2 borang cuma letak dlm waiting list jer. asal dengar jer citer area umah aku nak ada line hah..bergegas ler aku register. aku register dengan 2 ejen..1 sebab sepupu aku kata dah boleh masuk then ejen ke-2 lak dia dok meround kat area rumah kitorang siap cakap kalau yang lama tu kira revoke, tu yang aku isi lagi tu [semuanya aku letak ataih nama hubby].

Nak dipendekkan cerita lagi..lagi seminggu nak raya [berkobar2 nak dapat internet nieh] aku dapat sms dari FOCus dorang yang mengatakan permohonan aku berjaya n aku boleh gi mana2 tm point utk sign borang dan bayar cagaran. tup tup aku tengok kat dataran senawang ada tm point yang baru bukak. aku pun soh hubby aku pegi bayar cagaran. Dah ejen situ kata nama hubby takde dlm sistem. then dia soh lak isi borang lagi ..hubby isi [korang kira dah baper byk dah borang hubby dok isi dah]. then tunggu punya tunggu tak gak masuk line tepon. tiap kali call customer service dorang tiap kali tulah kata pending hubby punya sign. berangin jer aku dengar jawapan dorang..pehtu aku blk kl beraya FOCus [dedikasi tul dorang kan call aku] siap bagi tau reference no. dan telefon no. [tapi telefon tak gak pasang nieh]. At last dorang cakap yang kat tm point kat dataran senawang tu tak boleh..kena pegi kat town seremban..hah ko naik lagi darah aku nie. kata mana2 tm point pun boleh then alih2 kata kena gak gi tm point seremban sebab masa letak waiting list tu kat tm point seremban. kot awal2 cakapnya kan senang. aku dah tanya bebaik dah mana2 tm point boleh jer. kata dorang kat dataran senawang tu bukan main dia..adehhh..ikut hati kalo ada P1 mang aku register jer.

korang rasa hubby aku nak ke dia pegi lagi?? yang ndak sangat masuk tenet nie aku, surelah hubby tak hingin nak pegi lagi kan?? di akhir nya aku pun dah fed-up..aku dah malas aku cakap cancel jerlah nak register atas nama hubby, letak lak atas nama aku. hhmm..sama gak kes nya..kena gak tunggu..macam siottt jer tau..hubby tak penah sign dgn tm point seremban cuma waiting list pehtu nak cancel boleh dia soh gak gi tm point seremban nun...ker mmg dorang nei tak suka aku or hubby register? ker dorang mang tak suka ada business?? ker dorang nie eksen sebab orang kat somban nie mang bergantung kat streamyx semata2?? ker dorang nie dah banyak duit dan tak nak ada pengguna lagi dah????!!! ker sebab dorang tau aku nie mang ndak sangat tenet..tu yang dorang tarik harga tu????

wahai tm..korang nie dalam aliran perkhidmatan..ker korang tak heran dengan pengguna2 macam kau yang hadap sgt kat korang???

aku tau korang sure heran dah jadi macam naper aku ndak gak jadi pelanggan dorang nieh. fyi, wahai orang tm..dulu masa aku dok kat kl..i tell u eh..line ataih nama bapak aku then bapak aku mang tak hingin pegi ke mana2 kedai telekom utk pasang tenet 1515 tu. korang tau apa tau dak..dari jb punya tm courier borang bagi bapak aku sign then hantar kat dia balik..takde pun masalah..ok jer..

so, kenapalah masa aku dgn hubby gi counter tahun 2008 dulu korang tak bagi aku borang tuh utk sign..kenapa lurus sesgt?? bila aku soh korang hantar borang by post/courier korang kata tak boleh..payment korang caj jerlah dalam bil pertama..apa ker payah sgt?? procedure korang tu patutnya menyenangkan orang bukan menyusahkan..benda nie pun takleh buat ker? nama pun nak bagi perkhidmatan..kenalah pandai pk..ngong ngeng ngong ar...

so, sekarang nie aku dah tak tau nak wat apa dah..dah malas dah..dah tak koser dah..ada sok tepon ada lah..kot takder..pakai jerlah hp aku nieh hah..kot ndak sgt tenet..masuk jer broadband prepaid daily or weekly or monthly..abih cito..

Selasa, 6 Oktober 2009

Hasil seminggu raya..

Amboii..tajuknya hai..macam apa jer kan? Tak kisah ler janji ada gak benda aku nak citer drp mcm langsung takde citer. Dari citer pasal aku buat open house sampai aku leh lak terlupa nak amek gambar. Walhal yang datang pun taklah seramai mana tapi sebab dah sibuk layan tetamu2 sampai aku terlupa lak nak amek gambar menu2 yang kami sediakan untuk tetamu.

Nak buat open house pun jadi isu kat hubby dan aku. Aku nak wat yang simple jer tapi hubby seboleh2 [sambil menyusahkan mak dia] nak yang macam wat kenduri kendara lak. Sudahnya aku gak yang kena marah. Siap hubby kata taknak wat lagi dah. Pergghh..macamlah yang penat sok dia sorang jer. Sampaikan hal buat sandwich pun jadi hal gak. Hangin betul aku dibuatnya.

Tapi syukur Alhamdulillah..hasil tangan orang tua mang pergghh..dipuji ajer. Sedap kata mereka. Oklah kan..percubaan pertama membuat acara rumah terbuka dirumah sendirila katakan. Tentulah jadi hal utk aku dan hubby. Menu yang dihidangkan mee kari, rendang ayam, pulut kuning dan sambal tumis ikan bilis. [kalo korang nak tau..orang n9 nie wat pulut kuning mesti letak sambal tumis] Macam belah aku lak kalau pulut kuning selalunya dimakan dengan rendang ayam or daging jer. Masa 1st time tu manglah aku pelik tapi bila dah lelama barulah aku boleh terima. Tapi aku suka lagi pulut kuning dimakan dengan rendang..lagi sedap beb..hehehehe

Semalam aku bercoti..konon2 nak cover penat mengemas lepas buat rumah terbuka. Yer..aku masih lagi dalam penantian nak ada internet kat umah..tak gak menjadi kenyataan. Dah sebulan dah jiran tetangga yang pohon dapat guna..aku dah setahun dah..dok gak menunggu. Sakit tul hati aku nieh..dah malas dah..dah boring dah..dah fed up pun yer. Tak koser nak memekak, menyakitkan hati dan menaikkan darah pada benda yang aku dah pasti takde pekdahnya.

Harap2 minggu nie aku gembira selalu..amiiinnn...

Rabu, 30 September 2009

Citer Raya

Apa nak citer pasal raya eh..aku pun dah takleh nak kata apa dah. Rasanya tahun nie ok skit kot, hehehe boleh ker ok skit? Tak kisahlah kan janji anak2 esp. kakak happy dan excited jer time beraya hari tu. Hari2 dok mintak nak pakai baju kurung dan tudung baru dibelinya tu. Asal pakai jer baju kurung siaplah dia mintak kat aku tudung 5hinggit dia tu. [macam kena perli jer aku nie]. Tak gak sedar diri aku nie..insya Allah..jgn kata member2 aku, aku pun sure terkujat sama..benda baik ok per kan? [paham ke tak nie? tak kisahlah..aku sorang jer paham sudah]

Mood raya aku hampir terjejas dengan pelbagai peristiwa..tapi bukanlah peristiwa aku tersinggung dengan kaum kerabat aku ker atau dengan kengkawan aku tapi pasal keja dan pasal tm. hah..aku dah malas nak citer dah ..dah hangin, dah berbulu roma[memang berbulu roma pun kan] dah nak tercekik aku dok komplen. Hampeh sungguh..eeeiii..sabarjer aku nie tau. Tak kena kat batang hidung tak tau tapi bila dah terkena tu kan..pergghh..memang silap2 ko leh jadi mak incredible hulk dah..hahahahaha

Hari Sabtu nie aku dah rancang nak wat 'open house'..ada tak kenkawan yang sudi mai? Kot rakan2 blogger nak mai..dipersilakan ler datang ke teratak aku di sebelah Tmn Bdr Senawang nie. Kot nak alamat betul hahh..korang email jer kat aku lady21stcentury@yahoo.com takpun haninapi@gmail.com. Kot lah ada yg sudi nak mai..kot tak sudi takper. Aku pun paham..dapatler lebihnya bahagian makanan untuk orang yang datang...kahkahkahkah..[macam tak ikhlas menjemput jer aku nie kan?].

Kali nie aku tak upload gambar beraya sebab aku mang tak amek pun gambar anak2 pakai baju raya kali nie. Sebab? Takde sebabnya pun..sajer lagipun aku dok ngekor gi beraya kg hubby di Sri Menanti n Terachi. Raya kat Palong hari tu ada ar aku amek gambar tapi gambar adik beradik bapak yang mang tak cukup korum. Boleh? Mood raya tak spoilt tapi mood nak bergambar raya pun takde..camner citer? Aku sorang jer tau sudah..kot ada yang tau n rasa tu..simpankan jer.

Jumaat, 25 September 2009

Raya Time..!

Aku kat kl dah nie..till weekend. My hubby as usual is not with me. Kono kojo kato dek eh..nak amek coti lobih tak dibori dek bos eh.. cian.. Aku lagi cian..dah beria2 ingat nak beraya kat KL on 2nd raya onwards, boleh lak bapak kata nak gi umah adik dia kat Palong nun hah.. aih..den poei yo..siap tido somalam laie kek umah pak ngah den tu.

Seronok weih..dok berkumpul sesama adik beradik..sepupu sepapat. Hubby? Ehh..ndak tak ndak kenalah dia berada disamping ku. Dah 1st raya dan sebelum2 tu bukan main lagi aku nie dok ikut dia kemana2 pun. Its about time for him to pay back ar kan. Like it or not..kena gak dia balas..tak mungkin ar hubby tu hingin mendengar aku dok mengungkit 24jam kan?.

Amacam raya korang ada seronok ker? Surelah seronok..raya mana lah ada yang tak seronok.. yang tak seronok yang kena kuar belanja lebih jer. Yang mak budak..bapak budak sengih jer..anak2 dapat duit raya dan leh ar cover sehingga dapat gaji sok..kahkahkah..

Aku akan balik ke seremban hari sabtu nieh. siaplah kan korang nak balik KL sok..sure lah jammed giler nak mam tu kan? Kot ada yang ndak balik tanpa jammed tu hah..balik awal2 yer. Then make sure lah korang lalu lopeh tongah malam dapat ar diskaun. Tapi kira oklah sapo nak bagi korang driver nie duit rayo..hehehhe

Khamis, 17 September 2009

Cian blog aku..

Kesiaann blog akuu, berhabuk..berdebu..bersawang dah..almaklum la kan tuan punya blog nie dah masyuk mood raya u.

Ok ok..straight jer citer beberapa aktiviti aku..termasuklah aku ke alamanda putrajaya bershopping dengan MIL and adik ipar aku. Dalam perjalanan pun aku dah sakit kepala..migrain ko..mang minyak angin jerlah aku dok sapu kat kapla aku. Sampai dah takde dah bau minyak wangi yang aku dok pakai.

Sampai2 jer sana..tandas jugak aku tuju ko. Bolehlak jam2 tu gak perut aku memulas..hah tu dia..sakit kapla n sakit perut one time. pergghh..! tapi takper..demi nak shopping (kira2 ubat sakit kapla jingga dan sakit perut aku nie). hehehe Lepas aku jer aku muntah yang tak de pun kuar muntahnya..terus ok jer. Boleh lagi ke sana sini dok memilih tu ini..perhggh..pengsan ko..lagi pengsan ko bawak bebudak bawah umur nie.. Dania ok tapi si Lidya..ragam dia adeeehh..rasa nyesal pun ada bawak budak bertuah tu tau.

Pegi sana pun bukan apa..konon2 ingat kot nak ar kan bershopping baju utk anak2 aku..hhmm.. hampeh .. banyak yang aku tak berkenan yang tak kena langsung kat mata aku nie. Aku cuma beli kasut dan mainan untuk dorang jer. Baju pun aku belikan untuk Dania sorang jer. Baju kurung dah aku belikan..sajer tak nak boria tahun nie. Like hubby said..tak yah macam buat kain dari satu kayu jer..

Dah aku buat checklist dah..semuanya beres..ada ar skit2 barang yang aku nak kena beli nanti. But tak penting pun..kalo ada takper..takder pun takper. Korang camner persiapan? Dah siap dah semuanya? ...seronok jer kan nak raya nie? Kot tak seronok pun..tengok bebudak seronok kitapun tumpang seronok gak [baper banyak perkataan seronok aku dok taip nei?]

Aku nie tak cukup tido nie weiiihh..malam tadi dok pulun tolong MIL gantung langsir baru dia. Perggh..rasa sengal satu badan nie tak abih beb...takperlah MIL janji nak bagi rendang daging sekilo untuk aku bawak bekal ke KL sok..[yerlah yerlah aku tau org dok pulum balik kg, aku dok pulun balik KL] takper r..tak kisah kat mana pun kita..asal kan kita dapat beraya dengan family kita tu dah kira ok dah..betul kan? betulll..

Okay..esok aku last keja..ingat kot TPM dok announce cuti umum..bestnyaa..upanya cuti khas utk bebudak sekolah jer..hampeh..takper tak kisah..sehari jer..no hal..hah lepas tu pulun lak coti seminggu..yahooo..yabedabeddoooo...

p/s: ada ker lagi pasar ramadan nei beb?

Rabu, 9 September 2009

Dah baper?

Dah baper hari kita poser eh? Ada gak orang yg pulun poser sampai lupa dah baper hari Ramadhan, tak tengok tv ker..tak dengar radio takpun tak baca sotkabar. Cian..cian..eh..eh bukan aku ler. Hari nie dah 19 Ramadhan..[mencicit lari tengok kalendar..walhal kalendar ada jer depan mata..wakakakaa]

Dalam sejarah weih..persiapan apa pun aku tak wat lagi. Tak kata aku ar..anak2 pun aku tak beli kan lagi..hari tu ada gak beli baju baru tapi dorang dah pakai dah..[alah..yang aku dok tayang sedondon tu ler]. Kena gak aku beli baru untuk dorang. Mak pak tak beraya takper..yang fenting anak2..betul tak? Betul..!!.

Bila aku cakap nak balik KL [konon2 leh ar kan dok shopping kat sana]..aihh..hubby kuar ayat power dia..kan ker kita nak beli baju raya anak2? Eeeiishh..bukan dia nak cakap kat aku ker..hah nah duit utk awak gi ar balik KL sambil2 tu shopping kat sana. hmmm..hampeh..sajer jer hubby nie tau..bikin paneh. Kesian makpak aku..kempunan nak tengok cucu2 dorang selalu. Sib baik ar dok Seremban kot la aku dok Johor lagi hampeh ler aku nak pi balik KL nun.

Orang pun dah tak ramai meniaga kat param..tak tau kot terlalu ramai orang meniaga ker dorang dah untung dan la nie time dorang pun nak gi shopping beraya lak. Pepandai jer aku nie kan? Tak kisahlah..yang penting korang jangan lupa bayar zakat eh. Aku yang baru tingat ker korang dah lama bayar dah. Aku dulu bapak siap soh bayar kat dia tu. Aku no hal..dulu2 yang aku ingat 3.80 then naik 4.20 then naik ker 4.90 then la nie aku tak tau dah baper. Ker masih sama? Hubby pun lum gi bayar tapi dia biasa r, ada amil datang umah ayah dia.

Apa nak beli ek kat param kang? Aku senang bangat sehh..x yah masak..buka poser kat umah mil jer. Pehtu kang tapau bawak balik lauk untuk sahur..dan pagi tadi tak dan pun nak sahur aku mangkit jam 5 pagi..nasik pun tak masak..hampeh tull..dapat minum roti cicah milo O..ok ar tuh kot aku gak lemik lemau x sahur. Sib baik gak banyak lemak...hahahaha leh ar cover2 lapar tuh..hahahaa..ayat tak agak tul aku nie..selamber jer. Lantak ar kan..mang aku dah gemuk pun..aku ngaku..hehehe

Hah..hari tu kan masa kengkawan lama aku mai ada ar sorang tu bawak kek keju..perghh..tersangatlah sedapnya ko. Cepat jer licin..sahur tadi pun aku sempat colek [leh caya ker colek jer?]..takut cepat abih ko..hehe



ada gak yang kecur air liur nie kang..hehe








Ahad, 6 September 2009

Hari Ahad..

Macam tak caya jer kan? Tetiba aku terlebih rajin lak nak updet blog aku nie. Walhal... Ala..biasalah kan bila ada idea yang mencurah..[cewwahh..idea konon]. Aku suka lagi nak bercerita kat sini. Tak ramai yang nak komen..macam takde orang pun yang baca..walhal..hah..baik korang ngaku korang baca diam2 jer kat sini kan? Eleh..aku pun..heheheehehe Korang tak yah risau..aku bukan 'pailang' [korang tau ker maksud nie? kalau tak tau sudah..aku sendiri pun maleh..eceh maleh konon..walhal...]..persal la aku nie asik dok 'walhal walhal nie'...ahh lantak..bantai..aku main ikut sedap jari nie jer nak taip ko. hehehe

Yang penting ayat aku panjang..waakakakaka..[macam sewel jer aku nie kan? ker memang sewel?]. Kemaruk sangat kot sebab jumpa kengkawan lama. Tak kisah..janji korang pun sengih jer baca apa yang aku taip nieh. [tak sengih pun takper..korang baca jerlah yer tak yah nak komen2, aku pun bukan rajin nak balas komen korang..]Paham tak paham belakang kira. Aku pun dah lupa nak letak citer apa dah hah..

Dua beradik Lidya n Dania semakin sihat..Alhamdulillah..Tapi for sure lepas nie kakak pulak. Kakak nie kalo demam..hhmm..siang dia ok..malam tu yang aku tak tahan. Dia dok merintih..mengengek..silap2 kang dia melalak. Perggh..masa tu aku rasa nak soh dia diam dengan menyusu badan balik..kakakkakaa. Kadang2 aku kesian gak dengan kakak nie..yerlah kan dia semakin besar, aku tengok dia rasa macam terpinggir jer..asik kena marah jer. Ada jer kelakuan yang dia buat nak bagi kitorang marah dia. Kalau kena marah tu selalu jer ar ayat dia 'mana ada kakak buat'..'kakak tak buat, lidya yang soh kakak buat'. Hmm..sabarjerlah..

Apa yang nak masak ek? Aku ada ayam..ada udang skit..ada ikan bilis..hhmm..sayur pun ada..hhmm ayam buat masak kicap..udang buat goreng tepong then ikan bilis wat sambal..sayur tu tumis jerlah. Hah..boleh ar tu..set..kot rajin kang aku letak gambo yer..adios geng..

Selamat Berbuka !

Sabtu, 5 September 2009

Kesian..

Dalam kegembiraan ada gak kesedihan. Petang Khamis balik dari keja aku tengok dua beradik, Lidya dan Dania dah len macam. Badan dorang pun panas jer tapi aku diamkan jer [nielah silapnya patutnya terus jer bagi makan ubat]. Peh tu pagi Jumaat badan dorang lagi panas terutamanya si Dania. Aihh..Dania sayang baru jer badan ko nak naik, dah demam. Pagi tu gak aku mandikan dia. So, dah kurang ar skit panasnya. Ahh..balik dari keja lak si Dania aku tengok dok lentok jer ataih uwan dia. Si Lidya lak..mengengek..'mak..ya nak demam..ehek ehek'.

Korang aku nak bagi tau eh..kalo anak korang tu badan dia panas jangan la korang memandai2 selimutkan anak tu. Anak tu badan dah panas lagi bertambah panas ler jawabnya. Silap2 leh 'tarik' jadiknya. Na'uzubillah..Kalo boleh korang mandikan then from time to time korang lapkan
dengan towel lembab. Takpun sapukan dengan air asam jawa. 'cool fever' [koyok utk org demam tulah] pun korang pastikan ada kat umah. Kot korang tak nak pakai towel lembab/basah tu. Kita orang dewasa dengan budak kecik nie tak sama yer.

Bila dah mandikan tu barulah si Lidya dan Dania nak gurau2. Siap berjoget ko..pehtu dah lentok balik. Nak tak nak kenalah amek ubat yang mang aku lupa sungguh nak amek kat umah. Sebab malam tadi nak tido umah MIL. Masa balik umah tu lak..boleh lak jiran selang serumah citer umah dia dimasuki pencuri. Abih duit dalam purse, laptop dicuriknya. Sebelum nie jiran belakang rumah then jiran depan umah dan kali nie lak jiran selang satu umah lak. Risau lak aku dibuatnya tau.

Apapun..meh tengok muka anak2 yang ceria nieh...sedondon lagi tau..



Kakak dok pangku Dania..Lidya dok sebelah dia..masa nie siap2 nak gi umah MIL then ke umah mama makcik aku..Ini jer baju sedondon yang dorang ada..sepasang aku beli tak sampai pun RM20- , murah jeeerrr...

moga2 Lidya n Dania cepat baik demam...aminn..

Jumaat, 4 September 2009

Hujung minggu nie

Esok aku bakal berbuka puasa dengan kawan2 aku masa skolah dulu. Pergghh..mcm tak caya jer nak jumpa dorang. Maklumlah dah berbelas2 tahun dah tak berjumpa..kuasa FB [facebook] punya penangan. Aku mang tak sangka..dari sorang yang aku carik jadi ramai. [psstt..korang, kengkawan aku nie tak tau yang aku nei dok ada blog cuma sorang dua jer yang tau lagipun aku tak letak link blog aku kat fb tuh..hehehehe].

Ingat kot berdua jer berbuka posa dengan hubby. Alih2 ada lak program tak disangka nieh. Pastinya ada ar cerita ceriti kisah zaman sekolah kuar balik..heheehe Maklumlah zaman skolah ar zaman paling best..adik2 yang dok skolah tu..hah korang gunakanlah sepenuhnya zaman skolah..sebab zaman skolah la yang paling siok skali tau.


Hari esok selalunya aku off tapi sebab bos aku coti panjang dia mintak tukar jer dengan aku. Aku pun no hal ar kan..Kebetulan pulak company bagi coti panjang beb..dari 19hb ke 27hb nie..raya sakan ler tapi tulah kena gak tolak coti tahunan [sib baik coti tahun banyak lagi].


Aku dah naik muak dah nak tunggu internet nie masuk umah..dah bertahun lak jadiknya. Ada r surat dr TM bagi penjelasan tapi aku wat derk jer. Rasa macam hampeh jer ar. Rasa nak amek broadband celc$m jer tau tapi tulah rasa malas la pulak. Takut lagging..yerlah wireless nie tak sekuat wired..aku pun tak lak tanya kat sesapa yang dok guna wireless broadband nieh..ok ke tak.


hmmm..pokok2 aku semakin membesar..hubby lak lum gak panggil orang tanam rumput..adeehh nie mesti hubby bajet dah larik nieh. eeisssh..tau arkan time nak raya nie ..kata dia yang penting anak bini dia seronok beraya..cewwaahh..perihatin sungguhla hubby aku nie. Tapi takde rumput..boleng jer umah aku tu tau.. Alaaa..takperlah baru jer dok setahun kan..umah sendiri lak tu..kenalah wat pelan2 dulu. Kot nak wat semua tu mang tak dapek doo..anak2 punya kepentingan pun harus gak diutamakan kan. eceeewaaahh...ayat nak sedapkan hati jer aku nieh tau.


Okaylah geng..aku harap korang puas berhujung minggu sama keluarga. Ingat2 yer kalo kesihatan korang tu kureng..dok jer ar kat umah. H1N1 nie semakin ramai yang kena. So hati2 semua..

Sengaja jer..

Hujung minggu yang berlalu membuatkan aku rasa seronok sesangat. Malam merdeka disambut bersama keluarga tercinta..ewaahh..kononnya. Tapi sayang hari Merdeka tu aku berbuka puasa hanya bersama suami tersayang. Bangcik si driver kena masuk keja lak, jadiknya mak, bapak dan len2 pun kenalah balik. Tapi takperlah sekurang2nya dapat gak aku bersahur beramai dengan dorang.

Masa hari Merdeka tu macam2 hubby soh aku masak..ikutkan hati mang aku taknak [malas walaupun bukan selalu masaknya pun]. Sib baik la tempolok aku n hubby tak kisah, semua pun 'boh' jer janji sodap..heheehe



Hubby pegi sorang2 ke bazar ramadhan..aku kat umah dengan 3 orang budak2. Pengsan aku ko..time hubby kuar tu dorang aku kerahkan masuk mandi..perggghh..mana nak tengok ataih dapur mana dorang dok curah air kat si Dania yang dok tercongok depan bilik mandi. Kesudahannya si Dania mandi sesama walhal dia awal2 lagi aku dah siapkan..nyaris jer tempe aku goreng jadik hitam legam kooo..bila report kat hubby, katanya naperlah tak off jer dulu dapur gas..tahnya kan? aku pun bila dah posa jadi macam 'lem' jer [ker ko mang dah 'lem'?..ahhaaha..ngaku pun].



Hari2 biasa posa time kojo..sonang yo den nieh hah..gi umah omak laki den ar..member siap masak lebih untuk aku tapau balik untuk sahurnya lak..heehehe. Senang n jimat manyak weeeihhh. Orang dah offer tu aku ikutkan jer. Kot tak tapau kang ada yang majuk kata masak banyak2 takde orang nak amek. hahahaha..mang selamba sungguh hidup aku. Apa lagi nak dirungutkan..biasalah manusia nie mang selalu jer bising itu tak kena ini tak kena. Last2 yang tangkap sadis..diri sendiri gak. [apala yang aku dok melalut nie]. hahh..bantaiii janji blog aku tak terabai tapi serabai macam tuan dia..hahahahahaha [tak kelakar pun nak gak gelak..]

Looking forward lak dengan hujung minggu nie..dapat jumpa member time skolah dulu..bestnya...

Khamis, 3 September 2009

Hujung Minggu yang indah..

Tulah bila dah terlebih keteruajaannya tu kan..padan muka aku. Hari yang sama aku patut berkumpul dengan keluarga aku hanya dapat dibuat selepas berbuka di rumah mertua aku. Tapi aku tetap seronok beb..dapat berkumpul lagi..aku memang looking forward acara berkumpul sesama keluarga neih. Siok beb..siok sesangat. Kira2 sambutan merdeka aku adalah acara berkumpul sesama keluarga..wah gitu..macamlah best sangat kan?




Apa pun..janji kegembiraan jelas terpancar dimuka masing2. Bukannya selalu pun dapat berkumpul macam nieh. Ikatan persaudaraan terjalin erat..kalau tak yang tua mulakan takkan yang muda pun akan mengikut..betul tak? betullll!!!





Lauk pauk..pergggh..mengancam beb..abihlah journey diet aku..tonggang langgang jadiknya. Tah bila la leh kurus neih. Dugaan dan cabaran semakin hebat ko..adeehh..berat mang ler berat aku jadiknya..hehehhee





Sabtu, 29 Ogos 2009

DANIA ERIN SAILA-1TAHUN

Waaaah...29hb Ogos, 2 hari sebelum Merdeka..tau2 jer dah pun genap setahun my baby ini. Sayang tul..lahir 2 hari sebelum merdeka..kalo tak, perggghh..anak merdeka tuuuu.. Tak kisahlah janji dia sihat sokmo.

Meh aku nak imbas kenangan setahun lalu..cewaaahh..kotla ingat lagi yer. Eiiihhh...mestilah ingat beb. Baru 3 jer anak wa tu..hihihihihi. Kehadiran yang mang tak diduga tapi aku redha dan pasrah. Kalau boleh nak gak baby boy..tapi yang keluarnya tu 'leper' jer..pun takperlah..anak gak. Allah Maha Mengetahui segalanya..



Gambar masa dalam pantang..debab jer






Sakit nak bersalin muka aku rasa 2 hari sebelumnya..maklumlah aku dah terlebih dari tempoh hari bersalin. Doktor pun risau tahap gaban..tapi sebab aku punya pengalaman sama dengan 2 anak sebelumnya, doktor pun mengalah. Kalau tak, kenalah aku menanggung sakit dimasukkan ubat. Aku dah rasa daahh..mang eeeiii..tak nak aku 'induce' nieh weih..Tapi harus diingat yer korang terutama bakal2 ibu..kalau korang takde masalah kencing manis ker, darah tinggi ker..doktor pun yakin dengan keadaan korang..boleh korang tunggu betul2 rasa sakit nak bersalinnya yer. Inipun doktor dah sound kat aku..'oohh..lenkali tak mo tunggu lagi lah..bahaya..baby keluar jer dia berak'..aku boleh lagi jawab..'sib baik dia keluar jer berak..kot berak dlm perut lagi bahaya'. hahaha..sib baik banak kat spital swasta weeih..kalo tak, hhmm haruslah ko kena baiiikkknya godam dek mulut menjawab tuh.

Aku awal2 dah call hubby soh dia mai..kul 4 pagi aku masuk bilik bersalin..yang hampeh tuh..dari umah tak sampai pun 15 minit perjalanan..dkt kul 6 hubby baru sampai. Katanya dia mandi n sarapan. Ko..dia panik agaknya..ker dia terlelap..ini kena tanya hubby nieh. Aku pun tak tanya sebab geram n marah dia mai lambat sangat sampai tak sempat tengok baby.

Lepas jer bersalin..lewat petang tu aku dah calling2 kat doktor..nak balik umah..yess kengkawan..aku tak tau lah mana datang kekuatan untuk aku beria2 ke hulu hilir kat spital semata2 nak mintak balik awal kat doktor. Alhamdulillah..aku dibenarkan balik walaupun dah malam. Maklumlah kan masa tu dah dekat puasa..samalah mcm sekarang nie. Mak bapak aku lak dah ada kat umah baru aku tu. Syukur sesangat..dapat balik terus ke umah sendiri ko. So, aku leh ar track time baper lama dah dok sendiri..ikut jer umur Dania nih..heheheeheh






Nie muka budaknya yang diambil 2minggu lepas..
Selamat Hari Lahir Sayang..I love u..jangan nakal2 tau..nama dah cantik, kelakuan pun haruslah cantik barulah padan dengan nama yang mak n ayah bagi tu DANIA ERIN SAILA.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails