Rabu, 30 Jun 2010

pelakon lelaki winter sonata bunuh diri

eiihh..tak caya jer aku tapi kena gak percaya..pelakon lelaki yang pernah berlakon dalam citer Winter Sonata dijumpai mati tergantung dengan wayar untuk mencaj handphone di rumahnya. 
Nama dia Park Yong-ha.  Aku takdelah minat nak tengok citer Winter Sonata nie tapi aku ingat lagu tema dia yang dalam versi Melayu tu, nyanyian Hazami.  sayu..syahdu jerkan.  Ada gak tengok tapi tak ingat sangat jalan citernya.  Saper dok ingat pelakonnya?  hah..takper takper nak aku bagi gambar dia kat bawah nei yer.



gambar aku ambil dari sumber berita yahoo.com takpun korang klik jer sini.


Sekian berita dari aku untuk korang yang minat tengok citer Winter Sonata tu..






Ole2 dr bos

Minggu lepas tempat keja aku nie ada buat trip ke Phuket 4hari 3malam.  Wa talak pigi woo..sampai kena perli 'anti-social' dek member opis kat KL nun.  Perli ar camner pun mang sejak kahwin sampai sekarang nie setiap kali ada co. trip memang aku takkan ikut der.  Rasa tak boleh langsung nak tinggalkan my anak2 berhari2.  [konon2 ar tu sayang anak2 ar tu..kuikuikui].

Bos aku siap sound priority aku dulu..if aku pegi dia tak pegi sebab dia nak tulun jaga opis.  eleeh..tunjuk baik la tu.  Tapi aku dah cakap aku tak pegi dia pun pegilah.  Aku tak de nak pesan beli apa2 untuk aku der.  aissh..rasa tak selesa arh nak meminta.  Tapi kot orang bagi aku sauk jerrr..kuikuikui. Kalau dah tak pegi tu..dok jerlah diam2 kat opis mengular buat keja elok2 yer.

Semalam dia dah pun balik mula kerja.  Dengan baik hatinya dia menghulur 2bar coklat kat aku.  [tetiba kata bos ko baik hati bila dia hulur coklat yer..kakakakaka].  Untuk anak2 katanya..well, sebelum anak2 maknya cukai dulu..kakakaka





dari free duty shop yang rega tak macam free duty bak kata bos aku..kakakaaka





satu baris jer dah muak dah..konon2 nak merasa satu petak kecik jer..sekali ko, hah hamek ko satu baris tu aku kejakan..muak konon..sajer alasan nak cover line...kakakaka









macamlah kat sini takde jual..kakakaka  aisshh benda free kan, mang rasa sedap sungguh ler..kakakka kot beli sendiri haram kot nak makan..bak kata orang tu..rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari..kelasss gitu..heheheehe

Selasa, 29 Jun 2010

Funfair di Taipan Senawang



Minggu lepas dengan tak sengaja kami telah melalui Taipan Senawang.  Terlupa pulak kami tentang adanya 'funfair' yang di situ semenjak cuti sekolah.  Anak2 aku terutama si Lidya bila nampak dah seronok jer siap jerit2 keseronokan ingat kami nak pegi.  Bila dia sekadar melihat semata2, makanya terjadilah drama airmata yang payah untuk kami kata tidak.  Memandangkan hari dah terlalu lewat tambahan pulak $$ adalah kureng, kami buat keputusan untuk bolayan permintaan anak2 untuk pergi ke situ.  [Yang sebenarnya kami sedang menghukum kakak yang buat perangai meraung2 taknak ke sekolah.] 

Sedih jugak tengok rayuan Lidya sambil tersengut2 minta kami berhenti dan singgah di situ.  Tapi kami pujuk dia bahawa kami akan bawa di lain hari.

Bila dah sampai harinya...iaitu malam minggu hari tu, maka terloncatlah kegembiraan anak2 kami.  Tapi kami pulak yang tertunduk kesedihan [maunya tak weih..terbang lebih 50hinggit untuk main permainan sahaja].  Walaubagaimana pun, apa lah sangat duit yang terbang dibandingkan kegembiraan melihat keceriaan wajah anak2 kami. ewaahh.terfeeling emo la pulekss..huuhuhu


excited woo..terlompat2 masing2 tak nak dipegang dek makpak ..




gembira sungguh dua beradik nie naik benda alah ..takut aku tengok macam nak terpelanting jer dorang naik benda nie..heheehe










gambar kureng memuaskan sebab dok pakai hp cokia jer..kamera dah rosak ..huhuhu












pandangan dari atas...masing2 punyala takut..termasuk aku..hahaha tah bila masa tah aku tetiba jer rasa gayat naik benda alah nie [sorry tak tau nak panggil apa..nak kata merry go round bukan..]










Budak sorang nie jerlah sorang2 helicopter dia kat bawah..yang lain dah ke ataih dah..tersengguk2 heli tu dia buat..kkekeke






fuuuhh..sib baik ada ride yang boleh 3 orang naik..satu token 2hinggit ..ada ride yang kena 2token..ada jugak 1token jer.






Sangatlah seronok mereka..siap pesan tu kang nak balik jangan nak nangih2..pergghh..sib baik semuanya dengar kata.  Hahh..bagus next time mak ayah no hal nak bawak korang lagi.  Lepas puas dorang di funfair nie aku ajak gi bungkus kat Mcdonald sebelah lak.  Sementara hubby gi beli aku bawak dorang main2 kat tempat mainan untuk kanak2.  Ada insiden sorang budak lelaki jari dia terkepit kat pintu tempat mainan tu.  Cepat2 aku tarik pintu tapi budak tu tak pulak dia melalak kesakitan.  Sekejab jer dia dok mengibas jari dia yang sakit pehtu sambung balik main.

Itulah citer aku dihujung minggu hari tu.  Hujung minggu nie tak taulah camner lak.  Harap2 yang terbaik gak..wish the same for korang gak.





Makan Durian Time






perggh..Sekali hadap abih sebijik aku kerjakan.  Sapa suka makan durian? Sila angkat 'mouse'..hehehe..ramai gak suka makan durian eh..bagus..give me five!! hehehehe

Saper tak suka makan durian takper, korang sure makan tempoyak kan? errk..tempoyak pun tak makan?  abihlah..orang puteh jadian ke apa..? kakaka..hmm..boleh ar geng dengan adik aku si Alang..nampak durian jer dah geli geleman..very2 the jer aku tengok. 


Ada macam2 jenis kitorang beli..durian 'tekkak' lah..durian 'udang merah'lah.  Siap tokey jual durian tu kata kalo dah makan durian 'tekkak' sure tak nak makan durian 'i.o.i'..waahh..baik punya marketing ko yer tokey.



Isi durian yang dah dikopek...pergghh malatops woo..ajak mertua makan pun ajak2 ayam jer.  Memang sedap..memang nikkmaatt...rasa tak puas wooo..

Ada yang kami beli RM8/kg dan ada gak yang dia jual RM3/kg.  Confirm 100% takde yang berulat.
Kat mana?  alaa..aku pun tak reti ar nak bagi tau tapi for sure kat taman cengal, depan Family Store[FS] tu.


Hubby dah siap pesan dah nak makan santan durian.  Sib baik sonang yo nak buek eh..thanks MIL..mang terbaik makan dengan nasi.  ala..senang jer potong cili padi, kelapa diperah santannya dengan air masak dan garam yang sedikit.  hah..jadilah santan durian.  Tapi aku tak makan pun beb.  Sebab aku suka lagi kalo durian tu dibuat kuah durian dan dimakan dengan roti kosong or roti jala.  pergghh..kecur air liur gua beb..

Rasa2nya kan..sure hubby nak ulang beli lagi durian nie.  Sib baik isterimu ni tak mengandung wahai hubby.  Kot tak, mang soh beli je lagi.  La nie mang ler tak laku sebab dah rasa dah.  Bila makan durian tingat mak aku pun suka sangat2 makan durian.  Mak lagi terer, dia makan nasi dengan durian plus gula..pergghh..sedap woo.  Mak, meh ar sini kek somban nie durian dia sodaaap. hehehehe

Jumaat, 25 Jun 2010

Kurap Susu

Aku nak share dengan korang tentang apa yang aku buat masa anak2 kena kurap susu nie.  Anak pertama yakni Julia kena gak kurap susu tapi tak seteruk anak aku yang kedua, Lidya dan bongsu[buat masa nie] Dania.  Yang paling teruk terkena kurap susu adalah si Dania.

Perasaan malu sungguh tatkala orang menegur keadaan pipi Dania masa tu.  Rasa macam orang ingat aku nie dah anak 3 orang pun tak reti gak nak handle situasi macam ni.  Kurap susu nie selalunya di pipi atau leher anak2 kita.  Yang kerap kena kurap sisi nie pun bayi yang menyusu badan.  Yang minum susu lembu tu tak pulak aku tau penah terkena ke tak.  Kesian tau tengok anak2 kita dok menggesel tangan kat pipi dia.  Yerlah kan tentulah dia rasa merenyam jer kat pipi dia tu.

Nak kata aku tak jaga kebersihan dorang nie tak jugak.  Setiap kali sebelum dan selepas menyusu badan pasti aku dah lap dengan towel basah.  Mungkin jugak anak2 aku nie tido, air liur dorang terjejeh kena kat pipi kot.  Itu teori aku la kan takpun lagi satu mungkin masa tengah2 malam tu maknya tersengguk dok menahan mengantuk air susu kena pipi.




Kesian tul Dania masa nie.  Puas aku dok pikir naper teruk sangat dia kena kurap susu macam nie sekali.  Baiknya cuma sekejab pehtu jadik balik.








hah..aku nak bagi tau kat korang.  tak kira lah kalo kulit anak kita dijangkiti ruam dimana2 bahagian sekalipun, jangan kita letakkan bedak talkum di atas kulit yang dijangkiti tu.  Bedak talkum tu akan menjadikan ruam semakin merebak tau.  How i know?  hah..pasal penah terjadi kat anak2 aku makanya aku nak bagitau korang hal nie.  Seelok2nya usai anak2 dimandikan kita sapukan losyen takpun krim pencegah ruam dikulit anak2 kita.

Jadi, apa yang patut kita buat bila anak kita kena ruam atau kurap susu nie?  Selain dari kita berjumpa doktor, kita juga boleh guna pelbagai krim yang ada di farmasi.  Tapi yang paling penting kita kena pastikan tempat yang dijangkiti tu bersih dan kering.  Sebelum mandi atau selepas mandi, sentiasa kita lap dengan air suam dan dikeringkan dengan kain yang bersih.  Sama jugak kalau dah terjangkit tu..sentiasa pastikan kita rajin membersihkan kulit anak2 kita tu dan disapukan krim pencegah ruam yang kita dapat dari klinik ataupun yang kita beli kat farmasi.

Jangkitan boleh dielak dengan meletakkan krim, contohnya Vaseline.  Krim nie murah dan kita juga boleh jadikan sebagai lip balm [tetiba lak nak masuk bab kecantikan kat sini].  Selain Vaseline, apa2 petroleum jelly pun boleh.  Krim2 pencegah elok digunakan ketika anak2 atau baby kita tu diawal umur kelahiran -3 bulan sebab masa nie anak2 kita kerap kencing.  Selain dari kena rajin menukar lampin [terutama bayi yang baru lahir], kita boleh letakkan 'nappy liner' dilampin baby tu.  [jangan ingat kita jer ada panty liner yer..baby pun ada gak..hehehe].  Nappy liner nie selalunya buat ibu2 yang memakaikan kain lampin bukan lampin pakai buang tu.  Kalau nak letak pun boleh jer. 

Kat atas tu hah vaseline nya gambar n drapolene hasil dari gambar kat google nun...hehehehe

Ok ar..wa nak chow sin..happy weekend yer..daaaa..

Rabu, 23 Jun 2010

Perbualan Suami Isteri

Di suatu petang ketika mendung tanpa diduga bertanyalah si suami kepada pasangannya.

Suami: cuti tahun awak ada banyak lagi tak?

Isteri [hairan] bertanya kembali : kenapa?

Suami [dalam nada serius] : Orang dah tanya tu, jawab jerla buat apa tanya balik

Isteri [bertambah heran] : takdelah banyak sangat adalah belas2 lagi, kenapa lak [ndak gak tanya tu]

Suami [dengan nada bersahaja] sambil tersenyum:  Saya ingat nak ambik cuti sehari, kita gi dating

Isteri [dalam hati] : ada apa2 ke laki aku nie??

Isteri : Dating? tak pernah2 nak gi dating sejak kahwin..ada apa2 ke?  Nak gi mana?

Suami:  Pasal dah lama tak dating tulah.  Kita gi main bowling..berdua sahaja.

Isteri:  hehehe..ok gak tu dah lama gak kita tak berdua2an.  Tapi budak2 nie camner? awak nak cakap apa kat mak awak? [boleh lagi ingat kat anak2]

Suami : Alaaa..nanti kita cakaplah kita ada hal kejab..kuar halfday jer, bukan lama pun..janji kita berdua..

Isteri: ok..up to u..i ikut jer..u do the talking yer..


Selang beberapa hari...

Suami : Yang, hari ni saya balik lambat skit.

Isteri : ala..nie yang tak best nie..

Suami : Tadi lambat..jalan jem giler..sejam lebih sangkut

Isteri : Nak buat camner..sabarjerlah..

Suami : Saya dah apply dah coti tu...

Isteri : Amboii..cepatnya..nie excited nak gi dating ke nak main bowling..??

Suami : tak kiralah janji saya dah apply, awak jangan tak apply pulak tau..

Isteri : yerlah..yerlah..sekarang gak saya apply coti tu..

Moral of this story?  Nothing..just wanna share something yang aku rasa most of couple yang dah lama amalkan benda nie.  Better than never..betul tak? betul betul betul [upin ipin style]

Isnin, 21 Jun 2010

Pasal Bola Sepak

Aku copy dari citer lama [tahun 2006] dulu sempena dengan Piala Dunia yang baru nie yer..

Eh..macam tak caya jer kan di hari Wesak nie aku sempat lagi berinternet. Aku tumpang di bilik adik ipar aku nie. Sajer jer sebab Julia tengah tido dengan hubby kat bilik nun. Otak pun tengah berfikir ligat pasal hal nie. Jadiknya, sebelum aku lupa aku terus jer updet. hehehehehe

Hhmm..tak lama lagi akan bermula perlawanan bola sepak yang sememangnya dinanti dek ramai peminat bola sepak. Hubby tak terkecuali. Selama sebulan akan datang nie hubby akan bermula dengan jam locengnya.

Aku? Aku tak minat sangat dengan bola sepak nie. Tapi pada tahun 2002 aku pernah bercuti semata2 nak tengok perlawanan underdog pilihan aku Cameroon berlawan tapi aku tak ingat lawan dengan pasukan yang mana satu.

Baru2 nie aku menonton National Geographic. Sememangnya kalau takde citer menarik di Astro aku pastinya menekan butang2 no. 50 (Discovery Channel) dan 52 (National Geographic). Hari tu aku tonton mengenai sejarah bermulanya bola sepak. Hahh..pada yang minat bola sepak pastinya kenal dengan Pele takpun Diego Maradona. Barulah sekarang aku tau sebenarnya ada bintang yang amat terkenal sebelum mereka nie iaitu Arthur Fredeinbech. Si Arthur inilah sebenarnya perintis kepada bintang2 bola sepak terkenal di Brazil. Kerana dulunya bola sepak di Brazil hanya dikhususkan kepada orang kulit putih. Tapi si Arthur nie adalah berdarah campuran (mak dia berkulit hitam).

Baru aku tau jugalah dari mana datangnya perkataan ADIDAS. Ianya adalah singkatan nama dari pembuat atau pereka kasut dari Jerman, Adi @ Adolf Dassler. Dari tontonan itu jugalah bila aku bertanya dengan hubby, dia sendiri tak tau. Aku dengan megahnya berkata pada dia bahwa amat penting bagi seseorang yang meminati bola sepak mengetahui sejarah bola sepak ini. Cewaaah..mulalah aku nak berlagak nie. Dan aku kata lagi pada dia bahawa perintis kepada bola sepak nie ialah bermula dengan Kelab Bola Sepak Sheffield di England. Hubby tersenyum dengan gelagat aku bila aku cerita benda tu semua kat dia. Mungkin dia tau aku cuba nak 'lebih' dari dia kot. Tak kisahlah..janji aku rasa seronok dan bangga.

Lagi satu, barulah aku tau kenapa Jerman memenangi perlawanan bola sepak pada tahun 1954 ketika menentang pasukan pilihan Hungary..ianya kerana buatan kasut ciptaan Adidas tu sendiri.

Sekarang nie aku rasa 'lebih' berpengetahuan pasal bola sepak dari hubby aku sendiri. Hhmmm..kali nie aku rasa aku nak join ar tengok tapi aku larat ker nanti? Takperlah..baca surat khabar takpun tengok internet dah cukup ler.

Sedihnya..

Ewaah...konon2 ar sedih nie.  dah ar tak menang contest viruspadu.  Pehtu boleh lak kamera cekai aku dah rosak pulak. huhuhuhu..Konon2 nak ar kan snap photo hujung minggu hari tu.  Yerlah kan family ko datang umah dengan 3 orang budak kecik mestilah banyak kisahnya kan.  [eleh..ker terlalu seronok sampai lupa nak snap gambo?kuang kuang kuang].

Nasib baik ahkak dah boli dah itu modem.  Aii..bising woo MIL takkan nak tunggu sampai sebulan umah takde internet.  Yang nak pakai pun aku gak..kakakakaka.  Konon2 nak diam jer lah dulu, mana tau kot rezeki menang modem tu.  Sudahnya orang lain menang..padan muka aku..kakakakaka

eh..eh jab lupa ar..aku ada ar tangkap gambar masa mak,bapak n Ateh datang rumah hari tu.  Konon2 nak pegi berkelah ke Jeramtoi.  ahh..dah masing2 malas nak siap2.  Apa lagi hangkut ler kolam plastik..tu pun dah cukup menggembirakan my anak2 n anak2 sedara.





Dah selesai dorang bermain air di kolak plastik tu kan..anak sedara aku si Kak Yong[budak yang tunjuk 'piece'] tu siap cakap tu, "mak, kitorang dah gi berkelah kat Jeramtoi dah"
owhh..dia perli tu beb..takperlah janji dapat gak korang main air..heheheeh










Baby Fatnun dan Ateh memerhati dari dalam rumah.  Teringin masuk kolam tu cakap jerlah teh..kakakaka










wuiihh..ko..aku pun tinggin gak masuk dalam kolam tu tapi takut kot pecah lak..[amboi..aku dah boleh bayangkan korang dok gelak2 baca part nie..mencikkk ar]







Macam yang Ateh dok cakap kat aku masa dia datang tu.  Tujuan hanya nak menggembirakan hati Kakak anak sulung aku yang sedih hari tak dapat jumpa Kak Yong dia.  Terima kasih Ateh, for you kind thought.  Terharu akak mu ini...auwww..

Jumaat, 18 Jun 2010

Takde hati?

Ya..ya hari ini adalah hari aku tak ada hati nak bekerja dengan rajinnya [macamlah rajin sangat ko bekerja hari2 yer..kuikuikui].

Nak tau kenapa?  Sebab malam tadi rumah aku didatangi tetamu istimewa.  Aku boleh bayangkan betapa hiruk pikuknya rumah aku sekarang nie.  Tulah sebabnya kenapa aku tak ada hati nak bekerja hari nie.  Kepala otak, hati dan perasaan dok bayangkan tetamu di rumahku itu.  Hampehdotcom jer kan?   Aku kat opis nie dok bekerja macam biasa tetamu aku biarkan jer kat umah tu.  Dah lah tu, anak2 pun aku tinggalkan dengan tetamu istimewa aku tu.  Ewaaahh..elok betul perangai ku ini.

alaa..lek ar beb...tetamu istimewa yang aku maksudkan tu tak lain tak bukan ialah adalah ahli keluarga aku sendiri.  Kehadiran amatlah aku suka sekali, silap2 malam nie ada lagi tetamu bakal datang.  ewaahh lagi lah meriah weih..kelas gitu.  i liiikkkee.

So, korang boleh agak ar kan, aku bakal punya hujung minggu yang sangat meriah dan menggembirakan..insya Allah.  Aku harap korang pun begitu.  Oh..ya lupa lak nak pesan, hari Isnin nie dah start sekolah selepas cuti yang panjang.  Alamak..!! kasut sekolah anak aku lupa nak basuh la pulak.  Takper2 sempat nie..no hal setakat sepasang tu tak perlu nak kecoh2.

Semoga gembira di hujung minggu yer..daaaa..

p/s: esok wa off day wo..manyak siok wo..[yerlah tau ar korang keja 5hari seminggu..tak heran der dengan aku yang off 2 kali sebulan setiap sabtu..mencikk..] apa daaa..dah p/s pun nak gak melalut..kalo dah mulut becok tu kan..tangan pun tak reti nak stop ...kakakakaka

Rabu, 16 Jun 2010

Makan di Maju Junction

Masa nie aku pegi dengan adik n my bro, ala masa yang aku gi amek hadiah projek alpha tulah.  Yerlah2 citer lama dah basi dah pun.  Yerlah taknak ler rasa marah tu lelama beb.  Tak elok untuk kesihatan kata doktor...ewaahh tetiba ingat kesihatan ko yer dik non.  Makan macam mentekedarah tu ko takdelah tak pikir pasal kesihatan ko...kuikuikui.


Ini anak sedara aku, Amal nama dia..sangat takut dengan aku..heheheh konon2 aku garang tapi dia jer sorang takut dengan aku.  Adik dia si Fatnun pun ikut gak tapi masa dia dah tido, aku letak ataih kerusi yang kami cantumkan.







Yang nie patutnya ayam masak lada hitam tapi dia tukar ke daging sebab ayam dah abih...







Yang nie pulak sayur campur, kalau tak salah ar..









Yang nie tak syak lagi sup cendawan








yang nie lak tak masuk dalam set menu kat ataih tadi..aii takkan tak kenal kot lauk apa beb..kekekekeke





yang nie pun sama gak aku mintak tambah atas permintaan my sis, Ateh.
RM1/- same goes to telur mata kobau yo



Korang nak tau rega nya baper set menu nieh?  Sangatlah murah yer..RM17/- di makan 3 orang.  Nasi putihnya adeeh..kalo ko lapar mang sedang elok ar makan sini.  Kat ner?  Kat food court di Maju Junction paling hujung yang bila naik tanggalif [escalator] tu tang belakang kita jer.   Memang berbaloi, kenyang wo.  Mana ko nak dapat makanan murah camtu kat food court eh?  Kat KL lak tu.

Subsidi kerajaan

Sorry geng..hari nie aku tak nak letak gambar.  Hari nie aku pilih untuk meluahkan rasa ketidakpuasan hati terhadap apa yang berlaku sekarang.

Ini adalah luahan dari seorang rakyat biasa yang pegi keja takde iringan polis ketika jalan sesak.  Yang tolnya tetap dibayar, yang minyak jugak harus dibayar.  Aku nak luahkan rasa bengang dan sakit hati aku nie sebab aku rasa aku perlu berkongsi rasa ini bukan hanya dengan hubby yang kucinta.

Korang sure ada tengok ada dengar pasal sorang menteri yang menyebut pasal subsidi kerajaan jika diteruskan, akan bangkraplah seperti Greece tu.  Menteri nie yang pegi kejanya ada iringan polis bila jalan sesak, yang bila naik kapal terbang 'class business' ditanggung dek kerajaan.  Yang minyak petrolnya dibayar jugak dek kerajaan tu tak termasuk pemandu dan bodyguard lagi tu.

Pehtu ada lagi sorang menteri yang anak dia sorang artis, dok umum semua barangan kawalan (gula, tepung, minyak masak)kena ada lesen.  Tak pasal2 peniaga dah ugut taknak jual barang2 kawanlan sebabkan lesen nie.

Pehtu masa PM kita yang semakin memutih rambutnya [aku rasa hubby pun camtu lagi 5 tahun..ntah2 kurang dari 5 tahun..hehehehe].  Sebelum dia dok canang pasal RMK10(rancangan malaysia ke-10) dia dah canang dah MEB(model ekonomi baru).  Katanya dalam MEB nie ada ar disebut pasal nak penaikan taraf gaji rakyat. [aku dah excited dah nie weihh].  Pehtu dia masa dia dok bagi ucapan RM10 tu aku dah macam blur ar pulak.  Ko nak naikkan taraf gaji rakyat tapi slow2 ko nak tarik subsidi.  What the ***??!!  Kalau dah macam tu baik ko toksah cakap nak naik taraf rakyat.

Dalam pada tu ko dok canang nak buat MRT cecah billion RM.  Ko tarik subsidi, ko naik gaji tapi ko boleh lak peruntukkan billion RM untuk buat landasan.  Nie apa punya style cakap daaaa.  Mentang2 ramai rakyat ko yang gaji sederhana ko ingat otak dorang pun saiz sedang2 gak ker???!!

Pehtu ada pulak yang bingai punya menteri cadangkan buat plet kereta ada cip.  halooo..pada ko cadangkan cenggitu baik ko lengkapkan kereta polis dengan kamera dowh.  sok sok takdelah kes tersalah tembak ke apa ker.  Takpun cer ko lengkapkan CCTV kat semua traffic light.

Aku ada banyak lagi nak marah nie tapi aku rasa macam tak cukup jer.  Kot yer nak penuhi hasrat "pencapaian didahulukan, rakyat diutamakan" buat kaji selidik betul2 ar beb.  Apa ko takde ker pegawai2 yang bijak pandai??!!  Benda macam nie pun ko tak reti nak pikir??camtu baik ko jangan sebut semua motto yang baik2 tu.

Takperlah sok time undi sok aku akan pilih antara dok umah takpun...lu sendiri mau ingatla beb!

ok dah tu jer luahan hati den yang paneh nie hah..

Selasa, 15 Jun 2010

Lidya & Kamera

Inilah hasil dari tangan seorang budak yang bakal berusia 4tahun hujung bulan depan.  Nampak aku pegang kamera jer siaplah dia pun sibuk nak ambik gambar sama.  Adeeehh..very the pening tau..sudahnya format jer kad..tak koser nak delete satu persatu.



Cubaan nak buat 'selftimer' tapi tak jadi...








Ini syok sendiri kot..yang camnie jer ada 4-5kpg









Hah..ko sampai juling bijik mata dibuatnya..kakakaka







aik..gambar kerusi pun ada..pun berkeping2 dok ada...








kakak dok conteng2 kertas pun dia snap gak..yang nie pun dekat 8kpg...adeeh...





hah..lagi satu..gambar sendiri..hehehehe

Memang seronok dengan gelagat anak2 nie kan?  Pening tu pening gaklah tapi yang penting kerenah dan kelakuan yang mencuit hati dorang masa kecik melegakan segala tekanan dalam diri.  Setuju tak? setuju ..setuju..[sendiri tanya sendri jawab]..hikss.

Makan lewat petang

Hari tu masa aku dah boring dok umah tak ke mana2.  Aku kerah hubby bawak anak2 pegi jenjalan sambil menikmati ABC.  Aku memang sangat suka ABC [air batu campur] tapi orang Utara tak panggil ABC, depa panggil ais kacang noo.  Ewah tau ajer aku yerk.


ABC yang dah cair daaa..actually lupa ar nak snap pic masa dia baru anto..hehehehe








Maggi goreng yang sangat masin..tapi aku sental jer..janji masyuk perut..







Kakak yang menikmati maggi sup..slurpp sedap woo, hubby tumpang sekaki..Lidya pun, Dania pun..macam tak cukup jer..nak order lagi hubby tak bagi..membazir katanya..







Amboii..anak dara aku yang sorang nie, pantang soh tengok kamera sengih sesaja..






eiih...mak nie dok sibuk snap gambar jer, cuba ar tolong suap..hehehehe







Kami makan di Redza Seafood di tmn tuanku jaafar.  Nampak macam suram [bukan seram tau..] tapi bila memalam ramai jer orang makan kat sini.  Hubby cakap one of the day dia nak pegi cuba masakan orang sini..sedap ke tak lauknya.  fuuhh..selamat ler aku tak yah masak...hahahahaha

Isnin, 14 Jun 2010

Wedding di Nilai

Berpandukan peta di dalam kad jemputan akhirnya kami sampai jugak ke majlis perkahwinan Ayin n Ila.  Agak lewat kami sampai.  Lambat bukan sebab ada tempat lain yang kami tuju tapi menantikan seorang puteri yang bersiap sangatlah lama.

Kakak@Julia anak sulung aku dah merungut2 kelaparan.  Masa orang ajak sarap nasi lemak dia taknak sudahnya kelaparan anak ku itu.  Sampai sahaja di Dewan Serbaguna di Nilai tu aku tanpa berlengah2 mencari tempat duduk untuk menyuapkan anak2 aku makan.  Usai makan..anak2 aku dah macam anak2 ayam yang berkeliaran ke sana sini.  Siap naik ke atas pentas letaknya pelamin.  Paling tak tahan..si kecik dengan pandai dan beraninya menutup suis lampu di pelamin.  Malu sunggulah weihh..kot sedara sendri tu ok gak.  Ini cuma kenalan adik sepupu yang telah kami kenal lama.


Sempat berposing di depan pelamin tu.  pehtu tak reti nak dok diam.  Ada jer benda yang ndak dibuat dek dorang nie. Berjogetlah dia, berlari kat belakang pelamin lah dia.  Hah masa tulah si kecik@Dania nie nampak suis terus ditekannya..dah malap jer pelamin jadiknya.  Malu i setepek..hehehheeheh



Sempat jugak lah kami bergambar dengan pengantin dipelamin tu.  Pengantin perempuan sangatlah peramah.  I likeee, takdelah rasa malu sangat nak lepak lelama dalam dewan yang berhawa dingin.  Memang baguslah kan sebab cuaca diluar masa tu sangatlah panas membahang.  Dah agak2 malu sebab orang dah siap bagi bungkusan makanan barulah kitorang gerak ke Salak pulak.  Macam biasa bila dah sampai kat Nilai pasti bapak nak singgah ke rumah makcik sedara dia.  Tak dapat lama sekejab pun dah kira ok dah.



Adeh..malunya i u..selamba jer dok ataih pelamin camtu..







Ok dah dapat goodies. Jom larik bawak balik..kekekekeke






Sampai di rumah aku tak perlu nak memasak..panaskan jer lauk tapi rasa macam tak best ar pulak.  Aku goreng jer telur dadar atas permintaan bapak.  Siap nak letak mayonis, bawang n cili potong...amboi bapak permintaan very2 the gitu eh.  heheheh  Takper bapak nya pasal boleh ajer.  Aku ada gak buat sambal sotong tapi tak sedap ar..sotong tu dah berbau.  Pagi nie perut ku udah meragam..takleh ler silap makan sikit mula ar dia buat hal.  Sib baik tak teruk sangat.  Kot tak, mc jerlah jawabnya...hehhehehe..

Cerita Hari Sabtu

Hari Sabtu selepas abih waktu keja, kami berdua sahaja pegi ke kenduri kahwin.  hmm..kenalan yang takdelah rapat tapi dah jadi kengkawan gitu.  Anak tuan punya kedai makan yang sebelum ini aku selalu pegi makan dengan hubby.  Bila dah selalu pegi tu jadi kawan borak seterusnya dia menjemput aku ke kenduri kahwinnya.

Aku seorang yang pemalu *wink [malu la sangat kononya..kekekeke].  Aku sempat la melambai ke arah pengantin yang sedap bersantap.  Yerlah kena la tunjuk kat Ida (nama pengantin perempuan) yang aku ada ar datang ke hari persandingannya tu.  Kot nanti dia ingat aku tak datang lak ke hari meriah dia tu.  Aku pun tak de lah sampai sibuk2 nak bergambar dengan pengantin.  Masa makan tu hujan pun turun.  Usai makan, salam mak pengantin berlari ke kereta.  Dalam hujan tu gak aku ambik gambar kat bawah nie.  Kot la rosak hp aku tu tak ker sesia jer jadiknya.  Demi nak ceritera dalam blog punya pasal nie.  Sanggupkan ajer.
















Dah sampai rumah MIL untuk jemput anak2 rileks dalam sejam, gerak balik ke Senawang untuk packing balik Pantai Dalam.  Hubby ku tinggalkan kerana aku pun menumpang kereta makcik sedara untuk balik ke sana.  Hulur gak r duit tol..adat menumpang kereta kenalah ada share skit.  Orang tak mintak pun kita hulurkan ajer.  Malu ar menumpang 'free' jer hatta orang yang dok offer ikut balik sama.

Konon2 balik nak surprise-kan family aku.  Sudahnya aku gak yang kempunan tak dapat main bowling dengan adik2 aku.  Cet..kot tak, sure dapat main free jer bangcik belanja.  Tulah..lenkali nak balik bagi tau takdelah ko balik umah ada mak dengan bapak jer.  Takperlah..tujuan balik pun nak jumpa mak bapak kan? [ayat nak cover line ar tu..kuikuikui].

Semalam aku balik awal sebab nak menghadiri kenduri kahwin di Nilai.  Awal2 pun gelap gak sampai kat umah.  Sebab kitorang menyinggah rumah sedara kat Salak, Sepang.

Nanti sambung wedding kat Nilai tu yer.  Macam2 hal masa nak ke wedding tu.

Ahad, 13 Jun 2010

VIRUSPADU@JEMAH

PENGUMUMAN...APA YANG ANDA BACA INI ADALAH STICKY POST SEMPENA CONTEST DI BLOG VIRUSPADU.  UNTUK CERITA TERBARU SILA BACA DI BAWAH [ITU PUN KALAU ADA LA..KOT TAK DE, BACA JERLAH SAMPAI 13HB JUN NIE YER, LAMA TU BEB..KAKKAAAKAKA]

Kalau korang nak tau, aku pun tak kenal cik puan viruspadu nie.  Aku jumpa blog dia selepas aku baca blog adik dia, Ceeramoon.  Dah tak kenal tu satu pehtu baca blog dia pun senyap2 jer.  [psst..aku ada gak follow twitter dia n dia pun follow twitter aku<-aku sampai sekarang  pening dgn twitter nieh.  Ok sambung lagi ayat2 pembodek paling baiiiikkk punya, aku tau dia dulu2 ada fotopages..byk wooo gambar dia.  Part sedih of cos la pasal kehilangan anak sulung cik puan viruspadu.

Sambung lagi ayat bodek lagi baikkkk punya..aku suka baca blog dia sebab dia bersahaja...selamba dia dok ngutuk diri sendiri.  Ada persamaan dengan aku weih..dok kat Seremban bertahun2 tapi belum gak familiar.  Tapi level dia upper skit dari aku, dia boleh drive tapi aku harap ada lesen jer, drive mang nan ado. kekekeke.

Aku suka baca blog dia bukan sebab aku pun giler pink@merah jambu tapi sebab dia rajin update blog dia.  Macam yang aku cakap sebelum nie ar kan sebelum aku tau blog dia aku jumpa blog adik dia si Ceeramoon yang minat sama kaler dengan aku iaitu HIJAU.  Fyi, adik beradik dia ramai tul ada blog weihh..Tambah satu lagi weih...husband dia pun ada blog..laloque.blogspot.com

Blog dia pun macam dah mesra alam jer, rasa macam kita dengar dia dok pok pek dengan tangan2 dia sekali merewang bercerita....kakakaka.  Tu belum lagi 'tempias' yang kuar bersama2 cerita dia tu...kakakakaka [nak menang contest ker nak kutuk orang nieh weih?...huhuhu].

Yang paaaaliiinnggg best blog viruspadu nie kan, ada banyak gambar dia yang 'cute'.  Betul wa cakap lu mang   'cute' siap dia ngaku dia buat 'photoshop' lagi [tu pun dia nak ngaku buat photog..kot tak, mang aku tak tau mang aku ingat gambar dia tu semuanya yang ori ..kakakaaka]

Aku suka baca blog cik puan viruspadu nie sebab dia pun dok kat Seremban.  Kalau2 kot ada tempat2 menarik kat Somban nie dia pegi then aku tak penah pegi, boleh ar aku suggest kat hubby tempat yang sama. 

Okaylah2 aku nak buat pengakuan ..tujuan aku masuk contest nie adalah kerana aku nakkan sangat Belkin Wireless Modem tu.  hah kenapa cik puan viruspadu patut bagi jer kat aku?
Sebab2 aku patut diSEDEKAHkan modem tu:-

1- Baru2 nie kilat petir yang sangatlah kuat di Seremban telah menyebabkan modem & wireless router kat umah MIL aku rosak.  Taulah kan kek Somban nie, kalau kilat petir mang langsung takleh pasang tv, astro atau mentenet.  Konfom kena sambar dek petir.
2-  tak perlu nak pos sebab saya pun dok kat Seremban, nak panggil saya pi amek modem tu pun boleh yo.  3- tak yah susah2 nak beli pembalut hadiah der..bagi terus 'boleng' camtu pun leh yo. [waaahh...selamba jer aku kan?]
4- Mana tau, kan..kak jemah kan sorang yang baik hati, ikhlas gitu dan nak pahala lebih, SEDEKAH jer kat yang amat2 memerlukan nie hah...kakakakakaka
5- Nak beli baru modem tu aiishhh kalo dah ada contest nie cubalah dulu mana tau kot dapat FREE tak yah aku nak beli
6- cik jemah tak payah jugak nak kuar duit bayar poslaju/courier/surat berdaftar kalo bagi aku sebab dok kat Somban gak, confirm den bololah gi umah cik puan viruspadu amek modem..leh gak den jenjalan n kenal mengenal tuan punya blog VIRUSPADU..
7- merapatkan hubungan antara blogger dan pahala besar cik puan viruspadu sebab sedekah kpd mereka yang amat2 memerlukan..kakakakaka
8- jimat kos minyak ke pejabat pos sebab aku boleh gi amek sendri...
[harap setinggi langit nieh cik puan viruspadu@jemah...didahulukan dengan jutaan terima kasih]

Sabtu, 12 Jun 2010

Latest in blogspot

amboi amboi..no wonder lah aku tengok ramai dah tukar wajah blog memasing yer...







tak yah susah nak copypaste dah yer..men klik2 jer..

aku belum ada mood nak tukar beb..

selamat berhujung minggu yer...wa nak gi kenduri kahwin..







Jumaat, 11 Jun 2010

Love of mylife



Rindunya dengan anak2 sedara. Happy besday kak yong. Yang ke 9. Wuiii..dah besar dah anak sedara aku tu. Alahai..leh lak aku terlupa nak wish dia hari tu. Moga panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu yer. ammiinn..

Sebelum aku proceed aku nak mintak ampun dan maaf kat cik puan Aleeya. Konon2 malam tadi amek gambar hubby dengan anak2 tapi blur abih. Maklumlah guna kamera hp jer. Kamera aku dah kena hangkut ke pantai dalam nun. Nak masuk contest tapi tak kesampaian. Hubby yang memula taknak tetiba bila aku cakap nak letak dalam blog, laju lak dia ok. Nak tumpang glamer ke apa? kakakakakak. Kebanyakan orang cakap anak2 aku sorang pun tak ikut muka maknya. Ikut muka ayah dorang abih.

Nak sedapkan hati tu konon2 cakaplah takperlah ikut muka ayah dorang, anak pompuan elok pun ikut ayah. Sejuk kata orang. Hati kat dalam punyalah haiii..

Apapun Aleeya, cer ko tengok gambar bawah nie..sure tak layak masuk contest ko kan?


Inilah gambarnya yang blur abihh..auww..seksinya hubby ku tak memakai baju..sib baik ada Lidya cover tang tetek dia tu...huhuhuhu

Selamat berhujung minggu tau.  Esok ada jemputan kahwin..lepas keja terus pegi kot.
Posted by Picasa

Khamis, 10 Jun 2010

ABC & Rojak Kuih

Sesekali bila dah boring tu kan..mulalah mulut nak mengunyah...tetiba di telinga ini kedengaran..pin..pin..pin..
Berlari keluar siap lambai mengalahkan melambai sang kekasih..kakakakaka.

Dengan suara kontrol ayu maut ko..."bang, ABC satu, rojak kuih satu"

Dah siap...






Skiiiit jer lagi nak tumpah ataih baju..tu dia mcm penuh 1jug jer...main sauk jer sebab plastik bungkus ABC bocor..jenuh lak nak kena mop lantai ..









kasikk..lagi kecur air liur korang ehh..
tak heran der kan?

Rabu, 9 Jun 2010

Lidya

Ini gambar anak aku no. 2, ewaaahh..siap watermark bagai macamlah ada orang nak copy n paste. Ada tapi bukan gambar nie kot...hahhaahaha perasan tak ingat woo. Anak2 aku sangatlah suka posing depan kamera, dari yang sulung sampailah yang kecik. Pantang betul kalo orang puji dia comel ke cantik ke mula ar buat muka poyo. [hmm..dari mana ar dorang dapat pangai nie yer..hehehehehe].

Aku dengan hubby masing2 adalah anak kedua dalam adik beradik masing. Orang kata anak no.2 nie 'sengal'. Aku tak tau ar kan tapi yang pasti kalo aku takde [eh..eh nie nak citer pasal anak ker nak citer pasal diri sendiri nie?..hah kantoi..kakakaka] memang tak meriah.

Ok ok sambung balik citer pasal Lidya. Budak nie memang pantang dapat kamera tak kiralah kamera biasa or kamera henpon aku tu. Memang penuh dengan gambar dia sendiri sampaikan corak tilam pun ada. Adeeeh..aku tak tau saper ajar dia set henpon aku ke kamera. Tau2 jer kang dah penuh jer data kad dalam henpon aku tu. hah tu belum lagi rekod suara lagi tu. Tak abih2 dok ulang nyanyi..'bapak2 ibu2 tolong bilang sama aku'. Penat gak jari aku dok tekan butang 'delete'. Koser aku eh nak buat suara dorang jadi ringtone henpon aku tu. Banyak lagi lagu lain, kot kang mau terloncat orang dengar suara2 anak2 aku tetiba memekik lagu yang tah apa2.

Ayat yang biasa kuar dari mulut budak bertuah nie "ayah nie jahat benar" bila ayah dia sakat dia lah kan. Aku dia jarang sebut jahat, pasal aku nie tempat mengadu bila ayah dia menyakat. Satu lagi ayat yang biasa kitorang dengar "tak tau ar". Tanyalah apa pun sure itu lah jawapan yang kuar dari mulut dia.

Kalau dapat barang mekap aku lagilah weihh...pengsan tau. Dengan lipstik nya, celak toksah cakaplah. Aku memang takde nak cakap lagi dah terus zasss..saper soh main? Dah tau salah takde nak nangih der. Kalo nangih meh aku tambah lagi. Aku tak tau ar dengan pengalaman orang ada anak lelaki. So far, aku dengar anak lelaki lagi ganas lagi lasak. Budak pompuan nie ada ampunnya lagi. Kalu anak pompuan pun ko dah senang naik angin, tak dapat aku nak bayangkan kalo aku ada anak lelaki. Pengsan 10ribu kali kot..kakakakaka
Posted by Picasa

Selasa, 8 Jun 2010

Hubby dapat hadiah..

Ya ampuunn..citer lama, dah basi pun.  Ampun jugak sebab semalam takde "story mory the morning glory".  [ada ker yang kisah..kekekeke].  Sajer jer nak membakau kan?  Orang tak kisah ko sibuk nak berampun bagai..[apa yang aku melalut nie..??!] 

Masa kenduri kahwin 2minggu lepas [hah tu dia..citer 2 minggu lepas hari nie baru nak citer...kuikuikui] Nampak sangatlah takde citer nak citer tapi paksa gak nak citer [baper banyak citer daaa].  Sebelum aku jadi macam weng2 jer kan.  Meh meh aku tunjuk gambar yang hubby dapat masa cabutan bertuah di hari perkahwinan adik2 sepupuku itu.

Cuba teka apa isi di dalam beg itu?
.

.

.

.
.
.
.

.

.

.

jeng..jeng..



Hah..save $$ wohh....

Aku pun dapat gak hadiah tapi tak ar se-best yang hubby dapat..tak sempat nak snap gambonya pun udah licin lecau dikerjakan dek anak2 sendiri n anak buat.  Yang tinggal bekasnya sajer.  Seronok woo..masa nie tapi tulah rasa macam kureng jer sebab aku tak de pun bagi apa2 sumbangan untuk cabutan bertuah nie.  Yerlah aku ada r hulur skit kat mak pengantinnya. Hadiah yang patut bagi kat penanggah tapi yang lebih2 dapat keluarga belah pengantin lak yang banyak dapat.  Dah rezeki gamaknya yer..hehehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails