Isnin, 31 Disember 2012

Last day of 2012

Hari nie hari akhir untuk 2012.  Bermula 2 Januari aku dan hubby bermula semula bangun lebih awal.  Julia @ Kakak akan ke Tahun 3 manakala Lidya pulak tahun 1 dan si Dania si kecil pulak takde gi skolah [sila dok umah dengan uwan..jadi kawan gaduh yer..kekekeke]

Segala kelengkapan skolah dorang dah pun siap.  Masing2 nak ke skolah pakai tudung...erkk..maknya bila lagi???!!! kuang kuang kuang...Hari tu angkut semua ke kedai rambut dan bermula sesi mencantas rambut lebih kemas dan konon2nya lebih cantik..heheheh

baik jer..dok diam..soh tegak paler dia ikut jer..takut tpotong telinga la tu...kekekeke

this is kakak@Julia pun sama..takde banyak songeh tapi sebenarnya dia nak simpan rambut pjg aku buat derk jer...
yang nie lak Lidya..mmg satu geng dgn Dania..budak tak reti nak dok elok2..penat mulut aku dok soh dia dok dendiam bila dah siap potong..ada jer benda nak dikelebetnya..

"Baik" jer dorang..takde nak melalak ke apa..dolu2 masa kekecik bukan main payah nak bawak potong rambut..confirm melalak sesaja...sekarang tak yah cakap der, masuk kedai terus standby dok kat kerusi ngadap cermin sambil sengih2..

bila dah siap semua..giliran mak dia lak potong rambut..koser buat sanggul hari2 kot lepas rambut kang dah macam hantu mak limah jer..dalam aku tengah dok potong rambut si Lidya lak tetiba mintak henpon aku..memula tu ok la amek gambar aku pehtu bila dia bagi balik...aku dah menyirap jer....nak tau apa hal aku menyirap?

.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
sorry blur skit sbb budak kecik yg dok amek gambar nie...


Boleh pulak ayah mereka ini buat facial?  wat der.....???!! aku sendri pun tak buat macam tu tau...errrghh...memang membakar...20hinggit untuk cuci rambut plus cuci muka....amboooooooiiii ko...aku nie trim rambut pun tak sampai 15hinggit..tapi mang padan muka aku pun..dah baper kali hubby dok bersungut dah lama aku tak buat facial, tak cuci rambut dia...aiiihhh...sabar jerlah..

Anyway..kawan2 semua SELAMAT TAHUN BARU yer..moga2 tahun 2013 bakal menjelma nie akan menjadi yang lebih baik dari sebelum2 nie...insya Allah...amin ya rabbal alamin...

Khamis, 20 Disember 2012

Kopek Durian...

Cannot believe it? yes, dik non, akak tau cara nak kopek durian..
Musim durian la katakan..balik2 keja terus ayah mertua aku tunjuk durian yang baru dibelinya.  hah..ambik ko terus bersila siap dengan parang dan pisau get ready..hiahhh..terer wa cakap lu beb...kakakakaka

bukak satu, masuk mulut..konon2 nak rasa..sib baik cannot see the 'steamy' face...kakakakaka

ayuh..gigih ku kopek durian...kekekeke
Happy Makan Durian...aku memang suka makan durian tapi memandangkan aku takut kot terlebih nanti aku jadi kureng sihat..so, berpada2 gaklah.  Akan tetapi bila dapat durian yang sedap..terbabas gak. hahahaha

Sib baik la you ols cannot see my face, if not, i malu weih..pasal tak nampak muka maka aku berani letak kat sini.

p/s: tepuk bahu belakang..tetiba kerajinan melanda diri untuk update blog.  *senyum meleret* [kot senyum manja ada yang makan tampar lak kang..kekekeke]




Masa Birthday Hari tu...

Malas pulak aku nak mukadimah.  Kot nanti ada yang kata aku nie tak abih beralasan lama tak update blog.  Dah dasar pemalas tu nak bagi alasan memacam pulak..huhuhu

Jadi, aku nak kongsi ceritera menyambut hari lahir aku yang ke 38...yes dik non, i dah hujung 30an dah hah..tapi tak gak sedar diri..uhuk..uhuk.. eh eh'ter'batuk lak..

Dari kisah aku beli kek boleh pulak sendri punya birthday sendri pegi beli..adeeh..sadis sungguh..takde elemen2 kezutan langsung.  Hubby ajak gi King Confectionary [betul ke ejaan nie?] pehtu adik yang tolong tulis tu siap 2-3 kali ucap happy birthday.  Dan aku pulak boleh tersilap kira..macam tak menyempat dah nak ke 39..yerlah mana tak silap kira dik non, kengkawan i semua dah lepaih 38, i lak baru terhegeh nak masuk 38 hah..mana taknya silap kira...adeeeh..

oklah meh nak share gambar...koser nak taip banyak2..aku sangat 'rajin' nak share gambar sekarang..ni exclusive tau..kat fb i tak letak pun dik non...cewwaah..exclusive la sangat kan...

aku dah lupa nama kek nie..tapi dr rega 62hinggit dpt diskaun 50%..34hinggit sbb beli masa birthday..n ianya khas untuk kad ahli sahaja

Birthday aku istimewa skit tapi aku rasa tiap2 tahun pun istimewa cuma tak istimewanya ko bertambah tua bukan bertambah muda..erkk..Bertambah istimewanya hari lahir aku tu sebab jatuhnya ia di hari Ahad disamping mak, bapak, anak2 Alang semuanya sesama bermalam di rumah aku.  Tapi yang sebenarnya dorang sajer nak bermalam kebetulan jer masa tu birthday aku.  Sajer ar kan konon2 nak sedapkan hati sendiri, katalah dorang nie nak bersama2 menyambut birthday aku.  Muka tak malu memang camtu..kalo leh cover line lagi aku nak cover..

fuyooh..this pic i like cos i nampak selim..i nampak la..tapi reality dorang pun tau..i jer sorang buat2 tak tau..kekekeke
my bapak..aku kena suap, dia lak beria2 nganga mulut..kekeke..bapak tak sihat sangat tapi gagah gak drive ke seremban semata2 nak lepas kat anak kesayangan dia nie..*ada gak yang cebek baca statement nie*
amboii..mak aku pandai dah dia tengok camera....
last not least...my hubby dok suap, si lidya dok ngendeng..jeles ke nyampah tengok mak dia disuap..owh ini gambar taken fr instagram...

Okay dah tu jer nak kongsi cerita..babai..

p/s: kelas kan?..alih2 terus tutup cerita.  Tak reti nak tulis apa daa.. al maklumlah kan dah lama tak update blog.  Terus macam blur2 jer..*wink*wink*

Selasa, 27 November 2012

"TER"lupa blog ke apa?

Tajuk tak boleh blah kan?  Abih dah lebih sebulan tak update blog kan..haruslah soklan macam tu terkeluar.  So, aku dok terpikir apa alasan paliiiing baik nak bagi.  Asik sangat dengan cerita di internet kah?  Asik dok baca blog famous kah?  Or sajer jer dasar PEMALAS giler babun...hahahahaha

Cut to short the storylah baby, nak share pasal hubby yang tak abih2 dok bising pasal kualiti permainan bolasepak pasukan Harimau Malaya..ker dah jadi kucin?  PErgh..kan aku dah cakap time menang orang dok puji merata sajer bila asik kalah dok keji lah merata..nah rasakan.

Aku nak buat bagi point2 ringkas pun aku rasa macam tak perlu..tapi yang paling ketara kena komen si penjaga gol KFC (Khairol Fahmi Che Mat)..aiii takkan tak kenal kot, yang konon2 katanya baru kenal Leuniey pehtu terus bajet nak kahwin tulah.  Alahai...bekas tunang blogger jejariruncing tulah.  Eh..tak gak kenal...aishh..i have no komen...ahakkks..  Sibuk dah nak kahwin macam2 silap ar kot kan.  Tapi aku rasa dia tertekan orang dok perhatikan dan menunggu masa jer kesilapan yang dia buat.  Bila dah manjang jer silap..hah amek ko..

Lagi satu hubby aku pun dok mention gak si Aidil hubby si pelakon Rita tulah dok mengetis kaki pihak lawan jer.  Dah kasar jer main dia dulu tak macam tu pun.  Pendapat aku lak mungkin dia pikir sebelum orang balun kaki dia baik dia balun dulu.  Ambooi..aku rasa macam aku lak jurulatih Harimau Malaya tau ajer masalah pemain 'star' nie..hahaha.

hah..hubby kata lagi naperlah bagi chance kat Singapura bermain kat dalam liga kita, sebelum nie dorang janji nak bagi pemain muda dorang jer.  Alih2 pemain senior dorang lak yang main.  Selama setahun dok main dalam liga kita makanya dorang nie dah paham corak permainan dan dalam masa yang sama pemain kebangsaan dorang nie dah serasi.  Harimau Malaya lak dok lagi buat eksperimen tak abih2.  Sudahnya keserasian dah takde ilek pocik.

Penyokong berhak nak marah sebab FAM dapat duit bukan dari poket sendiri, kerajaan pun ada bagi duit dan duit tu sure lah dari duit cukai kita kan?  Lagipun, dorang nie wakil negara, tentulah kita pun nak wakil kita nie gah segahnya kan? kan? kan?  Ewaaah..kalah ahli politik lak aku aiii..kekekekeke

Ada banyak lagi komen hubby antara pasal formasi dok di takuk lama.  Aku tak ingat lak formasi 4-4-2 or 4-2-4.  Dia cakap lagi Dato Rajagopal tak leh bagi alasan dulu dia buat formasi yang sama tapi Malaysia dapat jadi juara.  Sebab tu pasukan kita dok kalah sebab taknak tukar formasi tapi dok tukar pemain jer.

Then hubby kata lagi pemain lama macam Indraputra [ada nama lain dia dok mention tapi aku dah lupa pulak] ada lagi skil yang layak untuk bermain.  Salah seorang pemain Singapura [nama dia aku dah lupa..asik lupa jer kan..macam tua sangat dah aku nie] dah berumur 42tahun masih boleh menyumbangkan gol.  Dia masuk bermain pun pada separuh masa kedua tapi yang penting dia berjaya menambah gol untuk pasukan Singapura tu.

Apapun, moga2 selepas nie kita tak kalah lagi.  Kalau dulu kita pelawat boleh menang, kini sebagai tuan rumah wajiblah kita menang...kan?kan..?  Tekanan kat mana2 pun ada yang penting kita kena fokus.  ewaaah..feeling pakar motivasila pulaks..hahahaha [tak abih2 dengan feeling ko jaaaahhh..ahakss]

Orait fren..wa chow sin..nak pikio apa lak citer nak share dengan korang.

p/s: kawan fb sure tertanya2 naper aku senyap jer kan..?  FB dah kureng masyukk dalam jiwa aku sekarang nie.  Instagram apa tah lagi...agggh...tak terkejar aku dengan dunia teknologi terkini weihh..


Rabu, 17 Oktober 2012

Berjawitnya lahai...

Ada orang dah start komplen kat aku pasal blog aku.  Tak boleh la silap cakap pasal blog, habis dia ungkit pasal aku update setengah jalan.  ooopsss...rasa nak jer aku tanya dia blog dia apa kabar.  Update hari-hari sangat kah? hahahaha..Dik non, ampun..kelewatan dan kesulitan amatlah dikesali [ayat biasa dalam surat rasmi].

Aku pun hairan jugak nie apa pasal pulak aku semakin lama semakin 'rajin' nak update blog.  Instagram dah muncul dah..aku ada join gak tapi haram kot nak upload gambo..hah citer pasal meh nak share gambar anak2 aku.  Gambar aku tak boleh upload..malu..comey sangat..ahakkkss..[ada yang muntoh hijo nie kang].

macam makcik2 jer kan? ini ialah kakak dah mula bercermin mata tahun nie power 100 tu beb, 2-2mata lak tu..bahana tengok tv dekat2 n dalam gelap..so, please jangan bagi anak2 tengok tv dekat2 or dalam gelap yer...
time soh posing bukan main lagi dah 2orang nie..Lidya n Dania...time bergurau bukan main lagi gelak mengekek..kang bila bergaduh..aku pun seriau...


Sebelum terlupa..gambar diambil masa kitorang nak ke kenduri doa selamat jiran yang bakal ke Mekah kali kedua.  Oppps..gambar anak2 jer yer..maknya takmo glamer..comey sangat katanya kan...ahahahaha..*wink wink* kat orang tu...

Selasa, 25 September 2012

Rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari...



haiii...cantik tak saya?


p/s; hadiah pemberian akak ipar aku masa nak raya hari tu.  cantik kan? lawa kan?  sangat2 terharu masa dapat nie..asik sengih jer..tido pun senyum..ahaksss...


p/p/s: lor..tu jer? citer len takde? errrrkkkk....ya ampuuuunnnn....**lariii**

Rabu, 12 September 2012

Dah nak abih raya baru nak citer..

pergggh..tajuk dia bukan main lagi kan?  Sajer ar tu..menyedarkan diri ini betapa telah sekian lama tak citer kat blog.  Ya ampun...jangan mare yer.  Aku tengah jadi beruang..mode bukan mood yer..hibernate..kakakakaka   Dah badan pun macam mummy bear tu yang terjangkit hibernate tu...kakakaka..ok tak lawak...[terus muka jadi muka cipan]..[nak gak buat lawak tu dah tau lawak tak menjadi].

Boleh tak kita terus citer pasal hari raya.  In case 5 tahun akan datang aku leh imbas balik..[alaaa..kira2 konon2 aku simpan untuk diri aku la citer bukan untuk korang..boleh kan? kan? kan?]  Sehari sebelum raya..kat umah dok packing..dok mengemas n tak lupa jugak dok membakar 3 bijik kek coklat.  1 untuk mak mertua ku, 1 untuk mak aku n 1 lagi untuk aku.  Disebabkan dok ralit membakar kek..tau2 dah pukul 4 petang..barulah terkocoh-kocoh letak barang2 n baju2 raya dalam kereta.  iyer..yang kali nie raya pertama adalah ke umah my makbapak di KL nun.  iyer2..tau2..orang dok citer2 pasal sesak mesak kat highway..kitorang rileks jer.  Anak2 aku lagi best..nyanyi lagi "balik kampung"..kakakaka..Balik kampung menda..balik bandar daaaa...Paling besssst tu ngam2 jer sampai tol NPE azan maghrib pun berkumandang..

Cer bayangkan aku gerak dari Somban ke KL leh jadi lambat, bukan jem ke apa ke kan.  Yang jadi lambat pun bukan apa dik non.  Dah ar terlebih rajin dok bakar kek boleh lagi aku gi singgah umah mertua dulu..dah dikirimnya rendang n lemang untuk makpak aku kan.  Tu yang jadi lambat gerak dari Somban tu.

Dah sampai2 kat KL jer...tengok mak dengan bapak jer berdua kat umah..alahai sadisnya la hai.  Walhal dah tau nie..adik2 aku yang pompuan si Alang n Ateh balik kampung belah suami dorang.  Abangcik lak walaupun beraya sama, sampai dah tengah malam.  Abang aku lagi best gi rombongan beraya ke Sarawak.  Mang takde mood aku dibuatnya.  Pepagi raya takde pun aku nak ambik gambar..tak koser..sebab very the buzy melayan orang datang beraya.

Esoknya raya kedua dah nak balik ke Somban balik..singgah dulu kat Nilai umah mak sedara hubby.  Pehtu barulah terus ke umah mak mertua a.k.a mak suamiku...

Dan seterusnya..ambooii..macamkan tak beraya jer aku nie kan?  Yes raya ketiga ada kat umah sendiri dan melayan la sedara yang sudi menjejak ke umah aku macamkan umah sewa keadaannya..dengan dinding dengan lukisan 'mural'nya hasil kerjatangan bakal pelukis terkenal.  Tak koser nak cat baru..sok2 nanti dibuat lagi..baik aku biarkan jer dulu..bila dorang dah tau malu sok aku tunjuk kat dorang betapa 'baiiik' kelakuan masing2 kan....eh eh tersasul ke lain pulak dah..

hah..pehtu ada sorang tetamu istimewa datang umah..member tu mai umah aku hujan leh lak turun lebat selebat2nya.  tulahkan dah baper tahun tak berjumpa.  Dokla bising aku tak pernah sampai kat umah dia.  Adeeh..aku maleh nak cakap banyak..kot aku sorang boleh jer selamba nak ke sana sini sinun.  Suami aku tu jenis tak banyak langkah dik non..dia lagi suka dok umah.  Abih2 jauh pun balik umah mak dia..dah tu camno?  sobar yolah..kot tak sobar..tak tau den nak oba an...ewaaah..tetiba feeling nogori lak..ahaksss..

ok dah nanti sambung citer yer..ke dah abih dah citer raya..dah kot...a'ah..wat ever open house area nogori sombilan yolah den dapek poie tu pun dalam kawasan pekan kot tak, kim salam nak sampai....wasaaalllaaaam...

p/s:  Selamat Hari Malaysia..tu dah last Syawal hari tu yer..sajer bagi tau jer pun..

Jumaat, 17 Ogos 2012

Dah nak raya dah??

Assalamualaikum...

Dah dekat nak raya pun kita kan?  Dok sibuk ke sana sini sinun..tau2 dah dekat raya dah.  Persiapan raya korang camner?  Dah siap semuanya?  Yup..aku masih di sini cuma rasa malas sangat terlebih.  [tak abih2 dengan malas nak update blog sendiri kan?]

Alhamdulillah..sampai gak kita ke penghujung ramadhan kan.  Pada yang baru kehilangan  di hari mulia nie, salam takziah dihulurkan.  Sesama kita mendoakan agar roh arwah dirahmati oleh Allah swt.

Anak2 aku si Julia n Lidya dah pun selamat diberi coti puasa dek uwan dorang.  Its ok, aku pun tak delah nak paksa dorang puasa sangat.  Selagi boleh aku nak dorang berpuasa tapi paksa sangat takut dorang 'cenekeh'.  Aku kekecik dulupun takdelah puasa penuh pun.  Ada jer cara nak ponteng but as time goes by dah sedar bahawa puasa di bulan ramadhan tu wajib.  Takdelah nak ponteng bagai, unless terpaksa [tahun nie kena ganti lebih la pulaks..huhuhuhu].


okay...Pada yang nak balik kampung takpun sedang dalam perjalanan ke kampung, selamat pulang.  Jangan dah balik kampung rasa taknak balik bekerja pulak yer.  Ada jugak yang tak pepasal nangih tak berlagu dapat surat dari bos...kekekekeeke


Yang balik naik pengangkutan awam, hati2 dengan penyeluk saku.  Penyeluk nie tau time2 camnilah ramai yang bawak balik 'duit raya', kang raya sakan dorang dapat seluk duit raya korang.  Bulan2 puasa nie ramai nau yang cepat panas hati almaklumkan dengan perut kosong tak sempat nak sahur tu kan, cepat jelah nak membakar.  Sabar jer yer..orang potong que pun senyum jer tapi jangan sampai turn naik tetiba tiket yilek pocik, merasa ko beraya kat stesen bas or keretapi.  ahhh...tidak..mimpi ngeri tu beb.

Apapun..moga2 dihari lebaran nanti semua dapat berkumpul bersama keluarga.  Yang perantau nun jauh 'over the sea' telan jer yer air liur tengok kitorang pulun lemang, ketupat, rendang, kuah kacang.  paaaaaling penting dapat peluk, dapat salam dengan sedara mara tersayang.  [sajer jer nak bagi korang hangin kan...ahaakkss]

ooopsss..jangan mare ler....di hari baik bulan baik nie aku nak ucapkan buat rakan2 blogger yang kenal aku dan tak kenal aku pun aku ucapkan gak....


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Jumaat, 27 Julai 2012

Bukan citer posa tapi citer pasal Arsenal vs Malaysia hari tu...

Wuihh...tetiba semangat nak menulis telah kembali..rasa macam tak best pulak tinggal lelama blog aku nie...ewwwahh..tajuk pun tak menahan tu beb...kekekekeke

Dah seminggu puasa, Alhamdulillah..anak2 aku dapat berpuasa dengan jayanya.  Tapi tak tau arkan kot macam ayah dorang kan..kecik2 dulu tak tahan sambil mandi teguk air dalam bilik air [eh ayah diorang jer ke?..maknya baiiiikk sangat kah??..heheheeh]

Kali nie aku nak taip nak luahkan rasa ketidakpuasan hubby terhadap perlawanan persahabatan Malaysia vs Arsenal hari tu.  Aku takdelah nak kata minat sangat dengan bola sepak nie tapi ambik tau gaklah skit2.  Kang majuk lak laki den dok citer pasal bola sepak bini dia buat pekak jer.  Pasakkan jerlah telinga menadah luahan hati suami ku itu.

Kata suamiku yang tak berapa nak hensem tapi sangat baik hati itu..kuikuikui [aku taip dalam bentuk point2 jerlah eh..

  • Walaupun ianya perlawanan persahabatan, tak sepatutnya 20minit terakhir tu dia tukar pemain2 yang bermain sangat cantik ie Saffee Sali [betul ke ejaan dia dak nie?], Aidil [walaupun berdepan masalah rumahtangga tapi dia sangat professional di padang..wa respect lu beb], S.Kunalan dan beberapa nama yang dia sebut aku pun tak hingat.  Siap cakap tu, kalau nak bagi peluang pemain bolasepak, tukarkan sekali si Farizal penjaga gol tu hah..tu dia..tak cukup dengan tu ditambah lagi..
  • peluang menang memang ada, kalau tak takkan si Arsene Wenger coach Arsenal tak senang duduk tengok game
  • bagilah sedikit pengharapan kepada peminat tegar bola sepak nie memandang pemain bolasepak Malaysia lebih tinggi walaupun ianya sekadar perlawanan persahabatan
  • tak ke gempak kalau Arsenal kalah dengan Malaysia? ni tak, awal2 dah betulkan persepsi bahawa Malaysia memang tak boleh menang lawan dengan Arsenal sedangkan gol pertama diperolehi bukan dari pihak lawan.
Itu antara point2 yang hubby aku dok bising2 dok pokpek kat telinga aku.  Aku ada gak cakap kat hubby kira setujulah kononnya dengan pendapat dia tu, Dato Rajagopal kot yer nak bagi 'chance' kat pemain dok bangku simpanan main dengan pemain bolasepak antarabangsa, pemain tu sendiri kena buktikan kualiti permainan mereka.  Tapi aku pun ada fikir gak mungkin Dato Rajagopal ada sebab dia sendiri bila dia tukarkan pemain di minit ke 20 yang terakhir tu.

Itu dia antara luahan hubby aku pasal perlawanan bola sepak kelab Arsenal vs Malaysia a.k.a Harimau Malaya.

Aku? tukang dengar n layan jerlah..kadang2 tu boleh pulak tersilap sebut nama pemain, member mula ar bengang siap bebel tu..nama pemain tu pun tak tau kan saya dah bagi tau..errrk..baik ko diam jer..toksah nak tunjuk konon2 ko minat..nampak sangat ko berlakon..kekekekee..

Adios geng...selamat berhujung minggu..

Isnin, 23 Julai 2012

Puasa punya citer..

Malas lak rasanya nak citer pasal hari sukan anak aku tu.  Biar simpan jer dalam draft tu yer..koser nak edit ke apa ke..kita straight jer citer pasal puasa.

So, amacam hari ke-3 puasa nie? Ok tak? Bagi orang yang dah biasa puasa sunat, sure no hal puasa ni kan?  Rilek jer dengan rasa lapar dan dahaga tu, almaklumlah dah terbiasa puasa kan.  Cer kena kat orang yang time bulan Ramadhan baru terhegeh2 nak puasa, rasa letih, lemau, hangin sebadan dan macam2 lagilah.  TAPI sebabkan puasa itu mengajar kita erti SABAR, so no hal ar kan?  Eceh..macam ustazah ler puleks...hehehehe

Tahun nie aku seronok skit dengan puasa [macamkan tahun2 dulu tak seronok].  Aku kata seronok ditambah pulak dengan semangat berkobar2 nak puasa tu, perggh takleh digambarkan dengan kata2 beb.  Cewwwaah..lagi ayat poyo.  Alaaa..bukan apa pun beb, teruja sebab anak2 aku pun sama puasa si Julia & Lidya dah pun berlatih puasa.  Julia dari umur dia 6tahun aku nak soh dia puasa tapi...[lets the ayat gantung there].  Sekarang umur Julia dah nak masuk 8 tahun, seharusnya lah dia rasa malu kalo tak puasa kan.  Dan dia rasa lebih semangat nak puasa sebab dia ada geng sama2 puasa dengan dia, tak lain tak bukan si Lidya.

Kelakar jugak dengan kerenah dorang nie, especially si Lidya pantang nampak botol air terus nak disauk.  Cepat2 lak aku larang dia dari minum.  Aku cakap sabar..tak lama jer lagi.  Si Julia hari pertama dah mintak macam2 untuk berbuka nak maggi pedas [kari] pehtu nak nasi goreng kampung pehtu nampak lak adik dia si Dania yang kecik dok makan kentang goreng, disohnya adik dia simpan skit.  Senyum aku tengok gelagat dia sambil tu aku ada bagi tau masa puasa menahan lapar dan dahaga memang apa makanan yang kita nampak semuanya sedap.  Aku pun ada gak bagi tau kat dia macam mana kita rasa lapar dan haus tu, macam tulah rasa orang miskin yang takde apa2 untuk makan dan minum.  Oh ya, Lidya ada tertinggal sehari puasa semalam, tak dapat dia nak menahan diri tengok adik dia makan kentang goreng dan nugget terus selamba jer dia makan.

Hari nie tah apa lak permintaan dorang agaknya yer..hmmm

Apapun, aku nak ucap SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA khas buat korang2 yang beragama Islam yang rajin baca blog aku nie.

p/s: Jangan puasa yang yok yer..alangkan budak kecik leh tahan takkan kita dah tua bangka tak reti2 nak tahan lapar dan dahaga tu beb..

Selasa, 17 Julai 2012

Di hari sukan anak2..

Hai..hai..cewah tetiba jer rajin nak update kan..sajer letak selang sehari tak de nampak ketara sangat 'rajin'nya..hehehehe

Cerita hari tu bila aku baca aku pun naik boring..konon2 kata bukan nak 'ek' anak bagi respon cepat.  poyo terlebih aku nie.  Kalo korang nak tau..tu jerlah malam 'magik'nya anak2 aku tu baik kelakuan.  Esok tu dah start dorang buat pangai.  Elok pangai tak sampai 24jam pun.  Takkan aku nak sound lagi 'sayang aku ke tak', 'korang tak suka dok dengan mak ke?' dan macam2 lagi.  Dah namapun budak2 kan..ko tahan jerlah sabar yer..kot tak sabar kang, 'pelepak, pelepuk' jer ko bagi..kekekekeeke  [inilah dia contoh mak 'mithali'].

Hari nie apa cer?  Takde citer menarik pun.  Almaklumlah aku bukan retis yang orang nak amek tau pun kan.  Kot retis tu, kes makwe tak gi jenguk kat spital pun orang dah speku dah.  Adeeh..nasib ar jadi artis fofular..kot tak fofular ko buat apa pun "ada orang kesah?"...ahak ahak ahak..

Hujung minggu nie dah start posa dah.  Seronok aku dengan posa nie.  Yerlah maunya tak seronok..dapat gak aku control makan.  Kot tak kang, asik ingat nak mentekedarah jer kejanya.  Asal nak diet jer ingat makan..abih tu camno nak kurus?  Bertambah gumuk ada ar.  Bila aku cakap kat kenkawan aku nie gumuk, bukan ada yang percaya pun, yerlah tengok kat fb konon posing belah ataih jer siap dagu runcing bagai tapi belah bawah kembang setaamaaaan wa cakap lu...heh heh heh..

Memula jer semangat nak kuruih pehtu MALAS datang, siap package tu beb MALAS gak nak update blog, MALAS gak nak adap fb sudahnya aku macam kera sumbang.  Tapi tang tengok citer korea gak aku RAJIN.  kekekekeeke..  Tapi dah start MALAS balik, koser nak tengok citer korea dah.  Apa nak jadi?  Agaknya sebab aku kena bangun cepat kot..maklumlah dah dekat 3 bulan dah aku kena bangun seawal jam 4.30pagi untuk memasak.  Per kes santak ko bangun 4.30pagi kalah orang meniaga nie?  Aku kena masak untuk anak2 aku, sebab keadaan MIL [mom in-law] tak mengizinkan dia untuk memasak.  Baru2 nie dia masak pulut kuning, berair2 mata dia, sian aku tengok.

Eh..eh..nie sebenarnya aku nak citer pasal lain nie..adeeeh...tah ke mana lak aku konar citer lak nie..sowi yer..paler bengong sudah..better stop now sebelum aku lagi merapik yang tak ketahuan..huhuhuhu..

Nantilah2 aku citer hari sukan anak2 aku tu..esok ke lusa ke takpun malaaaam kang.  Aishh..tak baik tau korang nie, ada lak bulan depan.  Aku baru jer semangat nak update selalu blog aku nie tau.  ok ok..sambung lagi nanti eh..babai..muaaah..

Jumaat, 13 Julai 2012

tak percaya tapi ianya terjadi...

Assalamualaikum...hah sila jawab..takjawab kang dosa tau..

lama tul aku tak bercerita di blog aku nie..dah macam apa jer.  Dah tak heran orang nak baca kan?  maafkan aku kalo ada yang kalangan yang rajin klik blog tapi dok tengok tajuk yang sama jer sebulan.  I have no excuse...juz being lazy.  sibuk pun salah satu sebab tapi takdelah sesibuk mana pun.  Lebih malas yang sebenarnya.  Napa tetiba hari nie rajin lak..tentulah aku nak kongsi cerita yang baru jer berlaku pada aku malam tadi.  Jangan salah paham lak..takde ar gempak mana pun.  aku nak simpan cerita nie kat sini so that bila2 aku boleh kenang balik..insya allah.

Okay...macam yang aku katakan tadi cerita nie takdelah gempak mana.  Berkisahkan hal anak2 aku yang bermacam2 perangai dan kerenah.  Almaklumlah kan budak2 nak membesar, ada jerlah tingkah laku dorang macam mintak2 jer penangan dari aku dan hubby.  Hampir setiap hari setiap kali aku dan hubby balik kerja, ada jer laporan tak rasmi dari mulut uwan dorang.   Alkisah kakak atau julia anak sulung yang suka suki nak menjawab, yang no. 2 si Lidya lak tak abih2 dengan laporan terkencing kat dalam seluar sampaikan cikgu sampaikan pesan kat atok pada kami pakaikan ajerlah 'pampers'.  Dan yang si kecik yang tak berapa yang kecik tu si Dania, tak leh ar ditegur or diusik sure nak sentap, merajuk tak tentu pasal.

Hari2 aku dengar laporan tak rasmi tu buat aku dah tak heran dengan laporan bermacam2 tentang tingkah laku anak2 aku.  Yerlah tujuan uwan dorang cerita pun bukan nak soh kami, ianya cuma laporan semata2.  Tapi kalo dah hari2 ko dengar pun bikin panas gak kan.  opss..jangan korang ingat aku panas hati dengan uwan dorang lak..of cos ar aku panas hati dengan anak2 aku.  Yerlah makpak mana suka dengar citer2 kelakuan anak2 dorang yang tak baik kan?

Dalam banyak2 hari yang kami dengar tu..malam semalam membuatkan aku dengan hubby dah hilang sabar. Si kecik tak berapa nak kecik [aku panggil dia macam tu sebab dia selalu ingat dia bongsu, kena layanan istimewa..sowi selori..buat pangai memang makan 'ketip ketam' ler jawabnya.  Tapi hubby dah ilang sabar sesangat sebab perangai yang dia kata sangat 'degil' so dia makan 'tamparan' manja ayah dia.

So, on the way nak balik rumah aku pun mula ar pok the pek, pok the pek..[haiii..tingat mak aku pok pek now i'm taking my turn from my mom].  Masa hubby berhenti untuk singgah mengisi air dalam botol, aku pun kuarkan kata2 macam nie kat anak2 aku.. "korang dah tak sayang mak ayah ke?" "dah tak seronok dok dengan mak ayah eh" "cakap ar dengan kitorang, boleh anta korang dok umah anak2 yatim'.  Aku ajukan soklan sorang2 aku tanya sayang aku n hubby ke tak.  wuihh..pandai lak tu dorang jawab 'sayang'.  Yang si kakak Julia dah merebeh airmata termasuk gak si Lidya.  Siap aku cakap kat dorang mintak tolong jangan buat kami bertambah letih bila balik dari keja dengar macam2 laporan pasal dorang....macam2lah aku nie dok pok pek walhal anak2 aku tu pun bukannya sekolah menengah pun..masing semuanya bawah 8tahun, yes kakak now di tahun dua tapi bulan november nie barulah 8 tahun.

hahhh...meh aku paling suka nak citer part nie...

hah..part paling best tu sampai jer kat umah..kuar dari keta jer..macam magic lak masing2 pandai jer kuar keta elok siap bawak beg sekolah masing2 dan si kecik lak tengok ayah dia buang sampai boleh lak dengan beraninya gi stor yang gelap sorang pegi amek plastik sampah yang baru siap letak dalam tong sampah.  kakak2 dia yang lak pergh..pun pandai jer kemas2 barang2 dorang.  wah..masing2 macam tau apa yang dorang kena buat.  Masa aku tengok perubahan tu  aku rasa macam2..nak gelak ada senyuman mang tak lekang ar dari bibir mulus aku...akakakak [sempat lagi nak melawok..hehehehe].

Aku pun terfikir..yerlah ko dok tonggak tonggek siap tadah tangan mohon anak2 ko anak2 yang baik [yerlah kan mana ada makpak yang doakan anak2 dia jadi jahat lak].  so, harusnya aku bersyukur sebab walaupun dorang masih muda dorang nie paham gak apa yang ko sampaikan ayat2 penuh kedewasaan kat dorang.   Yerlah kan sampai bila aku nak pikir bahawasanya akal2 budak tahap mana jer pun.

Baru jer kena soklan ala2 dewasa terus tukar pangai..kira ok ar tu kan..tapi dok pikir gak nie..agak2 berapa lama perangai baik dorang bertahan.  silap2 jangan kata minggu depan..esok aku sure kena naik pitch ke gaung soh dorang kuar bilik air setiap kali mandi..ahahahahaha..

okay ar..aku dah taip panjang sangat dah nie, sampai maleh nak letak caps dah..koser teman dah..

sekali update punyalah panjang daaa..ampung kalo korang baca jadi boring...aku cuma nak kongsi jer cerita..bukan nak mendabik dada betapa cepat reaksi anak2 aku or betapa baiknya anak2 aku or betapa bagusnya aku..no..no..sekali lagi aku nak jelaskan ianya hanya cerita yang aku ingin kongsikan dengan korang yang rajin meng'klik' blog aku nie..

Jumaat, 8 Jun 2012

Roti Canai jer..

Hi...Assalamualaikum...

'live' from seremban..eceeehh...apa mimpi tah tetiba nak update blog.  hehehehe...hubby makan nasi berlauk tapi anak2 aku buatkan roti canai.  apa???!  Roti canai memalam nie??   Macam tak caya jer kan?  Itulah aku bila teragak plus rajin sure aku bolehkan ajer.  pepagi tadi aku dah siap uli tepung untuk dibuat roti canai tu.  kuah dal lak aku [kacang dal tu aku tak rendam terus jer rebus lewat tengahari tadi].

Siap bawak tiga keping keluar umah bagi kengkawan jiran merasa.  Sedap?  makan panas2 sure ar sedap..cewaaah...pasan lak aku.  Ok jer rasa dia..

Maleh nak citer bebanyak..meh tengok all my ge-girls makan roti canai buatan tangan mak dorang..cewaaahh..eksen! hehehehehee

Gambaran dekat roti canai buatan sendri..[nak gak sebut tu buatan sendiri...heehehee]

lidya as usual tak cukup dengan hanya  1 kpg..hehee
Korang dinner apa eh?  Eh..aku lupa nak upload gambar lauk pauk malam nie.  Lauk serba ringkas jer pun. Kangkung tumis air, sambal ikan tenggiri dan sotong goreng tepung.

Orait..koser nak taip panjang2...nak gi join hubby tengok game M'sia vs Singapore.  M'sia leading 1gol.  Go    Malaysia!!

Akhir kata dari Seremban...

piece no war...[pic aku mms to my siblings..mcm2 gaya aku buat..smp diorang kata  aku gila..]

Sabtu, 26 Mei 2012

Bila Chicken Pox Menyerang Kami....

pergh...tajuk citer pun bukan main lagi kan?  well itulah yang terjadi pada kami sekeluarga 2minggu lepas.  Bermula dengan si Lidya si pembawa penyakit kemudian bila dia dah elok, giliran kami pula terbaring terlentang lesu dirumah.  Ada gak aku bertanya kat parents aku sama ada aku penah ke tak kena demam chicken pox tu. Dorang kata tak pernah teringat aku penah kena...then aku pun teringat masa kedua2 adik aku si Alang n Ateh saling berjangkit demam chicken pox, aku dengan bangganya gelakkan dorang.  Bila kena batang hidung sendiri, nak pulak dengan usia yang dah tak begitu muda tak tertanggung rasanya weeeihhh...

Nasib baik parents in-law aku yang kesian kat kami, saban hari melawat dan membawakan makanan buat kami.  Sangat tak seronok ok walaupun ko dapat coti free lebih seminggu dari doktor.  Dengan lemah badan, dengan dotdot kat muka dan badan..perggh..sangat2 tak selesa dibuatnya.  yerlah saper yang suka sakit.  Kalo boleh nak sihat selalu..yer dak?

Paling kesian tu kan my beloved hubby penuh seluruh badan dia dengan ruam2 berair tu.  Nak baring susah, nak duduk apatah lagi.  Alhamdulillah..aku tak kena banyak ruam2 berair tu.  Masa kami terkena jangkitan chicken pox tu, memang takde ar kemana2 pun, dok berkurung jer dalam rumah.  Yang pembawa penyakit, tak abih2 menggelakkan kami yang dok terlentang lesu.  Geram jugak tapi nak buat macam mana...diam jerlah.

Paling kami sedihkan tu kebetulan masa kami demam tu, hubby mendapat berita pak sedara dia meninggal dunia.  Kami pergi sekejaban sahaja, konon2 masa pengebumian kami nak pergi lagi, tak dapek doo..suhu badan masing2 dah naik sehingga 39 darjah, hubby sure ar tak dapat nak memandu.

Citer banyak2 pun tak guna..meh meh aku tunjuk gambar badan belakang hubby yang penuh dengan bintik2, tu pun cuma ruam sahaja belum nak berair lagi...huhuhuhu

ni masa baru penuh..esok tu dah penuh dah..
muka lalok jer, masa nie bintik baru naik kat muka n leher..
ini lak muka si Julia baru bangun tido yang seminggu tak ke sekolah sebab terjangkit dgn chicken pox gak..
Gambar Lidya dan Dania masa kena aku tak snap gambar pun..koser dan tak larat...tapi sekurang2nya lepas nie harap2 nya takdelah dah yang terkena penyakit nie dikalangan kami.  Walaupun doktor kata elok kena awal2 so that Insya Allah tak akan kena lagi di masa akan datang.  Kata doktor lagi, chicken pox nie akan kena sekali dalam seumur hidup bergantung pada tahap kekuatan antibodi kita.  Walaupun ada vaksin pencegah tapi atas doktor gaklah agar kami tidak mengambil vaksin tersebut.

Itulah cerita kami terkena jangkitan chicken pox..oh yer sebelum terlupa..FIL aku dapat carikan kami daun semambu untuk menghilangkan rasa miang2 dibadan kami.  Alhamdulillah...kami semua dah pun sembuh selepas seminggu ditumbuhi bintik2 ruam berair tu.  Selera makan kami pun dah ok dan kami pun tak lagi menangis or terjerit ketika menyikat rambut.  Iyer..ruam berair ada gak ataih paler..rambut pun gugur dengan banyaknya.

ok..selamat menikmati coti sekolah beb...adiooosss...

Selasa, 8 Mei 2012

Championla sangat...

Lorrr...issskkk..dah sebulan upanya aku tak update blog aku? cecece..konon2 ar tu tetiba baru perasan ar tu..Macam ar sibuk sesangat sampai nak update blog pun payah.  Mood nak update memang senantiasa ada tapi nak menaip tu jer rasa malas.  amboi..alasan ada jer kan?  Tak kata blog beb..FB pun aku tengok2 camtu jer.  Poyo jer konon2 taknak ler ketagih internet nie tapi ..nan ado..ngadap gak.  Siap upgrade lagi...sok2 bajet lari sama saper nak mintak bantuan?  Kot blog terkenal takper gak..leh gak pakai duit iklan NN, ini camner nak ada $$ banyak, update pun sebulan sekali..kkekekeeke..

Apa nak citer nie eh?  blur aku dibuatnya..konon2 baru jer pandai nak buat blog..hohohoho..  hah..as of now[cewah tetiba ko nak sikiping omputeh], anak aku si Lidya baru jer sembuh dari demam 'chicken chop' [macam yang ayah dia dok sebut], aku lak sebut 'chicken pop'.  Berjangkit dari kawan sekolah dia, yang aku dengar dah dekat 8 orang kena demam tu.

Alhamdulillah dah semakin sembuh dah pun.  Dah lama tak pegi sekolah, tetiba dia dah malas nak pegi sekolah.  Tapi sebenarnya dia malu sebab muka dia ada bintik2 hitam [kesan parut chicken pox tu ler].  So far, hanya dia sorang jer kena..akak n adik dia masih lagi ok.  Risau gak aku sebenarnya nie.  Aku dok tanya mak aku penah ke idak aku demam chicken pop tu, mak aku jawab tak penah dia tingat aku penah kena..erkkk..risau aku weih..dah tua2 nie kena chicken pop tu..[sajer jer taip pop tu yer kang orang dok ingat aku salah taip].

hah..lagi satu berita gumbira..aku la nie nak sampaikan berita gumbira lalala jer kat blog aku nie...part yang tak best or sedih baik disimpan dalam sanubari ku..cewaaah..konon..

Lihat gambar dibawah..mak dugung kegumbiraaan sebab dapat jadi juara bowling.  alaa..takdelah pertandingan besar mana pun..ala2 tempat kerja hubby buat contest.  Orang luar leh join tapi kena bayar lebih skit ar dari staff.

Yang bestnya tu kan..my hubby pun juara jugak...hehehehehe  pehtu pulak kan dia pun menang highest point.  waaaah..seronok men free sebab menang juara dapat duit, hamper n piala tecit.  lagi seronok kami pasangan suami isteri menjadi juara.  Aku lupa nak ajak hubby bergambar sama hari tu.  Sebenarnya highest point tu sepatutnya untuk yang buat 3 strike in a row..aku dah aim dah, konon2 nak menang 3 strike in a row tu.  Tapi nak wat camner..leh lak balingan ketiga tu tak strike. mencikk tau.

Dah tu jer nak citer..lenkali aku citer lagi..babai..


mak dugung yang happy dapat hamper, cash n piala tecit..yeayyy..

Sabtu, 7 April 2012

dah tak sedih tapi gumbira lalalala..

perhal aku dok update blog petang sabtu nie? takde apa..mang aku la nie nak update blog ikut suka aku jer ..bila teragak nak update aku update..kot tak harem..

yup geng..aku nie tak suka sedih lelama..bila sedih mood asik nak melantak..dah melantak harus ko semakin gumuk..orang pun ingat gumuk sebab happy tapi sebenarnya sebab stress..[stress tang mana aku pun tak tau].

aku tak suka nak pikir masalah2 sebab aku tau masalah takkan selesai kalo dengan hanya ko dok menung2.  dolu2 bila tensi jer aku sure gi merendek ke kl town..usha shopping kompleks..kot malas2 aku singgah jer kat CM tu hah..tapi dah dok semban nie tak reti aku nak gi rendek2 nie.  abih2 pun aku ngadap tenet.  silap haribulan kang aku tekan channel 393 or 391 takpun 322..koser dah nak tengok citer omputeh.  tak abih2 tengok citer korea takpun citer jepun takpun citer taiwan.

takde pulak terpikir dek aku nak senaman ek apa..koser..[tulah satu penyebab naper semakin tembam tembun tembin..huhuuhu].   patutnya aku kena balik KL sebab ada jemputan kenduri kahwin sedara bapak.  tak dapat gi lak sebab keta hubby gi anto repair.  kot nak tumpang keta makcik or pakcik pun aku tak koser..aku dengan anak2 jer dah penuh keta n lagi aku tak koser nak hangkut dorang naik komuter.  [nampak sangat aku nie pemalas giler babs kan?].

nie dok ngadap tenet nie hah..hubby dah take over remote astro..anak2 aku dah halau gi men kat luar bagi dorang kuar peluh so that malam nanti aku leh ada tenet sorang2..heheheehehe[gelak jahat].

korang buat apa tu? mesti seronok gi jenjalan bawak anak2 kan?  aku pun tak sure esok dok umah lagi or nak ke paroi.  per kes ke paroi? tak silap aku ada program oleh NegeriFM "hiruk pikuk".  Tapi kena tengok cuaca gak..kot tak hujan leh ar pegi..kot tak, dok jer kat umah diam2.

ok..aku nak chow..perut aku tetiba memulas lak...adeeeh..perut nie pun satu hal..takleh silap makan, sure dia bagi alarm ke Dr "T"..

babai...Dr "T" wait for me....

Sabtu, 24 Mac 2012

So sedih...

Auummm...cakkk..haii..apa kabar? korang sihat? Aku ok jer..Lama betul aku tak update blog aku [macam tak biasa kan?].  Kali nie pun macam biasa..takde alasan kukuh selain dari MALAS..sampaikan FB tu pun aku buat derk jer.  Mood makin makin lama makin rasa kurang dengan blog dan fb nie.

Sejak kebelakangan nie hati aku sangat2 mudah tersentuh.  Tak boleh ar sesapa cakap salah skit, mula ar aku emo.  Emo seskit takper..ini sampai merembes airmata.  Buruk tul ghupa yang sememangnya semakin kertu nie bila nangih.  Apapun..sepatutnya mood yang kureng or emosi tak ketahuan bukan satu alasan untuk aku MALAS update blog.  Tapi entahlah..aku rasa macam tak best jer nak citer dalam blog.

Elok mood aku nak ceria jer, ada jer benda yang bisa mematahkan mood ceria aku tu.  Ada jer hal yang bisa mengganggu gugat-keceriaan aku.  Contohnya yer, coti skolah seminggu hari tu aku dah plan baiiiik nak bawak anak2 aku gi pusat sains, gi aquaria..tapi end up aku dok lepak jer kat umah makpak.  Korang nak tau naper..boleh pulak petang aku plan nak gi jenjalan tu aku kena cirit birit.  Luar biasa punya cirit birit..kot aku sorang tu ok lagi, mak n bapak aku pun kena gak.  Dahtu pulak anak2 dah memekak kat telinga, "mak janji nak bawak kitorang gi jenjalan tapi kita dok umah atok jer".  perghh..sadis tul menangkap ke lubuk hati aku dengar ayat anak aku tu.

Tu satu..pehtu pulak elok jer aku tengah baiiiik punya mood bersemangat nak buat keja elok2, tetiba datang pulak masalah.  Kot rugi skit takper..ini sampai ribu riban.  Silap2 aku kena tanggung potong gaji..arggggh...tensi mak nak..

Ok dah malaih nak taip panjang lebar...nanti mood aku lagi terus menerus tak ceria.

meh..kita tengok nie...






Lidya & Julia the kakak yg semakin temban, ikut saper lagi? mak dorang ler..hehehe

Perasan tak topi yang aku sarung kan tu?  tu kopiah my bapak..hehehehe..  Konon2 rasa macam lawa ar tu.  Tapi dah macam kutu berahak jer.  Apapun, masa nie mood aku ceria tapi sedih.  Ceria sebab perut aku dah ok tapi sedih sebab aku dah nak balik Seremban.  Rancangan nak pegi berjalan sekitar ibukota bersama anak2 ditangguhkan ke hari coti yang len.  Insya Allah..


p/s: selamat berhujung minggu..aku harap aku pun begitu..huhuhuhu..

Khamis, 23 Februari 2012

Terkini..

Aku taknak beralasan kenapa dah lama tak update.  Kalau dah malas tu kan..cakapla apa pun memang tak jalan.  Asik dok klik2 blog orang, blog sendiri pun klik gak tapi takat klik jer, updatenya idak.  Blog nie pun bukan ramai sangat yang baca pun, takat untuk diri sendiri [kira2 siok sendiri] so ikut suka jer nak update pun.

Apapun, syukur Alhamdulillah aku selamat memberhentikan Dania dari BF [menetek dalam bahasa pasar/rojak atau lebih sopan ialah menyusu badan].  Masih baru pun takperlah sekurang2nya aku berhentikan dia atas kerelaan dia sendiri.  Camner aku buat?  Aku pun tak sangka ianya berjaya.  Maklumlah ada yang aku dengar siap letak minyak angin kat tetek semata2 nak bagi anak berhenti susu badan nie.  Aku letak gak beb tapi aku letak 'nescafe' tapi tak jalan, pahit tu sekejab jer kot.

Aku pening gak kapla memikirkan jalan untuk memberhentikan Dania dari menetek.  Last2 aku dapat idea..aku berlakon buat muka menangis sakit tiap kali dia nak menetek.  Asal dia selak baju jer, aku amek mood [cewah bajet pelakon handal kononnya] konon2 sedih sebab sakit.  Jadi, bila Dania nie nampak aku muka sedih, muka menahan sakit maka dia pun tak jadi nak menetek.  Yesss!!..berjaya akhirnya.

Kenapa aku sibuk nak berhentikan Dania dari menetek?  Sebab bulan August nie dia bakal menjangkau 4 tahun, dah memang sepatutnyalah dia berhenti.  Susu badan pun dah berkurangan nak pulak anak orang lain umur 2 tahun dah berhenti.  Aku lajak sampai anak aku dah 3tahun plus.  Naper aku bagi sampai umur dia 3tahun?  Ntah ler tak reti aku nak jawab..tapi memang ada aku nak berhentikan dari Dania berusia 2tahun tapi tak sampai hati pulak.  Air susu pun ada lagi masa tu, aku dah rasa bila susu badan masih banyak tetiba anak berhenti sebab ko preknan..adeehh..demam aku dibuatnya.  Jadiknya dah beberapa malam baju aku tak de kena selak dek Dania kecuali ayah dia. eh tersimpang lak..kekekeke

p/s: mood nak menaip dengan cerianya masih kurang ar beb..ada petua tak?

Sabtu, 4 Februari 2012

my kek marble..

Seperti yang dijanjikan..hah nie dia lagi satu kek marble yang aku buat.  Sama gak aku sukat dengan cawan jer..penimbang dah tak tau ke mana.  oh yer..oven not mine..belongs to my MIL, angkut dari umah dia.  Dah hangkut haruslah ko buat kek kan..jadi tak jadi belakang kira.

pandangan lagi dekat..
jangan kata anak2, dengan aku sama excited bila tengok kek aku nie menjadi...ecehh..kembang lak idun ai bila taip nie..kekekekeek..

dah tu jer..eh jab sori lah yer..aku pun tak hingat nak copy link resipi dari web mana..kena google gak nie..tapi kalo ko taip jer kek marble kat google tu berderet resipi dia kuar..klik jer mana2. ececeh..nampak nau pemalas nak google balik.kakakaka

orait then..wa chow sin..wa mau tengok adik wa bersanding ini hari..next episode yer..babai...


Jumaat, 3 Februari 2012

kek coklat

coklat chip tu boleh jer beli kat mana2 kedai bakery..
Cantik tak?...nampak macam sedap jer kan? memang sedap tau..eceeeh..sendri lak mengaku sedap..anak2 even pun cakap sedap weih..kek coklat buatan sendri tu beb..gigih buat tau..sib baik jadi..aku pun macam tak caya...ecece..poyo jer..

waaah..apa kes pepagi buat dah update blog? aku coti daa..jab gi kang nak siap2 dah untuk balik ke pangkuan ibubapa ku nun di KL..keekekeke ok sambung citer pasal kek coklat aku tu..

Inilah antara aktiviti aku jadi 'surirumah' masa coti seminggu raya cina hari tu.  kek coklat tu pun yang second batch, yang first aku dah awal2 potong2 sedekah untuk makan ramai2 dengan jiran aku.  Seronok dan gumbira lalala bila kek yang kita buat menjadi cantik jer ..takde herot sana sini..syukur alhamdulillah..  ini yang buat aku bersemangat nak buat lagi nie..ecececeh..

cer tengok aksi dak yang tak menyempat sikat rambut nak makan kek aku nie..eh..ke dia dok siok sendiri nak posing depan kek coklat aku tu? hahahahaa..kira ok ar tu kan..ada gak ikut pangai aku suka siok sendiri depan kamera..

eissh..lagi sorang suka siok sendiri depan kamera..cukup marah bila aku snap sebelum sempat dia dok sebelah kak ngah dia.  bagi jer lar chance.kek coklat nie dibuat dengan 'pertolongan' anak2 aku.  Nak tolong pecahkan telur, nak tolong pukulkan adunan, nak tolong letakkan tepung even nak taburkan coklat chip pun aku bagi..tak bagi nanti dorang memekak..kata aku kedekut..bagi gak lah tolong..

bila jadi dan sedap selamba jer aku letak dalam blog..walhal sebelum nie dok cuba buat candy kelapa haram kot menjadik..kakakakaka  takperlah sok jadi sok aku siarkan kat sini..aku cilok resipi kek coklat nie dari web mana pun aku dah lupa dah..konon2 nak timbang, carik2 yang ada mangkuk penimbang jer..penimbang tah mana lesap..tu yang bangga tu sebab sukat pakai cawan..risau jer tak menjadi kek.  Dah jadi..hmm apa gi..kembang ar kan nak show off kat sini...kakakaka

sebenarnya sebelum kek coklat nie aku ada buat kek marble..yang tu lagi best..tak dan sehari aku nak ulang dah tinggal bekas jer..ingat kot kena buang dek hubby upanya semua dah masuk dalam perut anak2 aku..hah tu nanti aku letak dalam entri lain eh..hah apa? bila? aish..korang nie macam tetau jer aku pemalas nak update blog aku nie kan.  Yerlah2 nanti aku setkan untuk pagi sok..insya Allah..

ps: nanti aku bagi tau resipi kek nie aku cilok kat ner...aku pun kena google balik gak nie..adeeeh..

Selasa, 31 Januari 2012

Melampau..

Tetiba jer tajuk kasar..padahal takdelah apa sangat pun.  Nak taknak kenalah aku kaitkan tajuk dengan apa yang bakal aku citerkan nie.  kenapa dengan tajuk melampau?  Aku rasa sangat melampau bila dah nak abih bulan Januari nie, aku cuma mampu 2 [termasuk tajuk nie] entri.  Tak ke melampau?  Melampau kan..memang melampau ar tu..dah ar tu coti seminggu minggu lepas pun tak gak update blog.  Buat derk jer..hah pun melampau kan?  Padahal bukan takde cerita pun..bukan takde bahan nak diceritakan pun.  Tah apa kena tah dengan aku..aku sendiri pun tak paham..[melampau tak? memang melampau]

Ok..tu jer citer..nanti sambung..eh eh memang sangat melampau ar kan citer yang macam nie jer..kot nak buat lawak, agak2 ar kan..ok ok..meh kita tengok gambar yang aku dengan hubby makan hari tu..[ambik gambar rajin tapi malas nak update blog..melampau betul..] tak abih2 ar dengan citer melampau ko Jah..hehehe

all time favourite..kerang rebus
Masa nie nasi goreng aku belum sampai, aku dah mintak kat adik yang hantar kerang rebus tu garfu..member pun heran jer sebab dalam piring tu dah ada lidi..

nasi goreng cendawan..
pergh..sedap betul nasi goreng nie..walaupun cendawan dia dari tin [selalunya dia pakai cendawan tiram yang segar tu]..aku tak kisah, yang penting dimakan dengan kerang rebus..malatops weih..aku sangat suka kalo gi makan kat gerai nie bila dia anto nasi goreng ada iringan sup kosong..takdelah rasa payah nak menelan..nasi pun ada gak skit kuah..

our drinks..fresh orange n watermelon juice..
eh lupa ar nak bagi tau nie kitorang makan kat gerai tepi jalan paling hujung kat di tepian gelanggang a.k.a kompleks belia & sukan paroi.  Memang selalu beli ABC kat gerai tu gak.  eh eh rasa rindu lak nak gi gerai nie..[orang gi kompleks sukan bersukan ko gi makan..mana tak gumuk..huhuhuhu]

ok..nanti kita sambung citer yer..bila tu? tunggu jer lah..sure ada nanti tu..

Khamis, 12 Januari 2012

Tetiba jer..

Boleh lak tetiba jer rasa dah lama tak update blog..hahahaha ok tak kelakar[tetiba muka jadi serius]..sajer ar tu nak membakau orang yang membaca..[ada ke yang baca blog aku?] sorilah yer kalo yang rajin datang tu blog nie memang tak best pun..banyak merapu meraban jer.  Tuan punya blog nie ikut kepala dia jer suka2 update dia update, tak suka kan dibiarnya sampai lebam..sengal kan?  memang pun..erkk..

Dah hampir 2minggu berlalu di tahun baru 2012..diantaranya ialah..

- 2 orang anak aku dah pun bersekolah, sorang darjah 2 dan sorang lagi pra-skolah.  Alhamdulillah so far so good.  Ingat kot ada yang buat perangai nak menangis bagai tapi ok..syukur sangat2.  Julia dah siap sound aku tak yah anta dia ke kelas, biar dia jer anta Lidya ke kelas pra-sekolah.  Aku ok kan ajer.  Paling best dorang mandi sesama..pehtu subuh sepie soh aku lontarkan pitching paling tinggi soh mandi cepat.  Kalo dah berdua tu main air lebih dari mandi.
muka orang teruja hari pertama sekolah..hehehe

Lidya & Dania..tunggu akak dorang abih skolah 
- paling tak best aku baru jer timbang..naik 4kg..hah ko..bukan mak dugong lagi dah nie..mak gajah..huwaaahh..dalam nak turunkan berat badan boleh lak dia naik..tulah asik mentekedarah jer kejanya kan..semua balun..semua ngap..sudahnya semakin gumuk..oh tidak..senang hati sangat kah? yerlah tu kot..tengah senang hati kot..

ok r orang senang hati nie nak chow dulu...baiii..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails