Sabtu, 22 Februari 2014

Alkisah....

Jom kita ikuti perbualan dua beranak di mesin ATM dalam sebuah stesen tempatan...[perggh...macam nak laporkan berita jer aku nie..kekekeke]

Kisah ni adalah kisah benar...

Seorang bapa dan anak perempuan yang tersayang...[cewah...anak kesayangan katanya...].  Kedua2 beranak sedang beratur di mesin ATM cap harimau.  Dalam beratur tu...si bapa di mesin manakala anak perempuannya di mesin sebelahnya.  Sampai giliran anak perempuan tersebut, dicuba masukkan kad ATM, mesin tersebut memuntahkan kadnya.

"perkes kad aku nie?' [bisik hati si anak perempuan].  Tanpa disedari, si bapa menegur si anak perempuan kesayangannya.

"mesin tu rosak la da..." kata si bapa.

"lor..dari awal tak cakap bapak aku nie" bisik hati si anak.  "tak leh pakai, pak?" tanya si anaknya itu.

"bapak dah terkena dah..bapak siap gi tukar kad baru sebab bapak ingat kot kad bapak yang rosak".  "bapak cucuk lagi sekali benda yang sama lepas tu ada orang cakap mesin rosak".  "haramjadah punya mesin, tak pasal aku tukar kad baru sebabkan kau" sambung cerita bapaknya lagi.

Si anak perempuan terus ketawa [skit lagi nak tahap mengilai] [sib baik dia sedar dia di tempat awam, control ayu jer gelaknya].  Rupanya ada gak yang terdengar perkataan bapak "haramjadah" tu.  Siap tersengih orang yang dengar perbualan bapak dengan anak perempuannya itu.

Si anak perempuan tadi terus beratur di belakang bapaknya.  Selesai mengisi minyak, si anak tadi hulurkan sedikit wang yang dikeluarkan untuk diberikan kepada bapaknya.  Dan bapanya pula dengan ayat yang pendek sahaja berkata "Alhamdulillah, terima kasih".  Si anak tadi tersenyum sahaja dengan ungkapan ringkas bapaknya.


Moral cerita ini...takde apa yang nak disampaikan..sajer jer nak cerita, tak per kan.  Almaklumlah dah lama tak bercerita kat blog kan.  Cerita tah apa2 pun jadiklah.  Kan?kan?kan?

Selamat berhujung minggu semua...baaaiiii

6 ulasan :

  1. Salam Tuan Panglima..terima kasih sudi singgah blog saya. Sib baik rimau kot sotong acaner tu?..hehehehe

    BalasPadam
  2. Hi Ida, even though bahasa saya sebelum Merdeka, I enjoyed reading this cherita....but couldn't help smiling bila bacha your last paragraph, "moral cherita ni....sajer je nak cherita...", ha ha ha.

    Actually my bahasa has improved a lot too since knowing you and many other Malay friends.
    The only thing is when they use modern bahasa spelling, buat saya lintang pukang, ha ha ha.
    You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Lee, tak apa kalau u faham skit daripada u langsung tak paham. I pun faham sebab u dah lama dok luar Malaysia.

      Terima kasih sudi datang ke blog yang tak seberapa nie dan buat u tersenyum.

      Jaga diri Lee & u pun simpan lagu dalam hati.

      Padam
  3. Hi Ida, just dropped by say hello.
    Hows the weather? Any water rationing your place?
    Been reading friends telling me of their weather and water problems.
    Begitu must save water bathe with a friend, ha ha ha.
    Have a nice day.
    Lee.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hello Lee, thank you for dropping by. Fyi, cuaca kat sini jerebu tapi hari Ahad lepas ada hujan sekejab. My area belum kena water rationing and harap takdelah.
      Have a nice cool day to you too.

      Padam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails